Δίκη Χρυσής Αυγής: Η
Δίκη Χρυσής Αυγής: Εξωφρενικά τα επιχειρήματα στη "μάχη" για τις αναστολές εκτέλεσης των ποινών - Κασιδιάρης: "Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει"

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Δίκης της Χρυσής Αυγής στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με τους συνηγόρους των κατηγορουμένων να δίνουν “μάχη”, προκειμένου να κρατήσουν εκτός φυλακής τους πελάτες τους, για τους οποίους ζητούν αναστολή με κάθε λογής επιχειρήματα… ακόμα και τα πιο εξωφρενικά, όπως συνέβη και πριν μέρες με την περίπτωση των ελαφρυντικών…

Θυμίζουμε ότι από χτες, (Πέμπτη 15/10), λίγο μετά τις 10:20 το πρωί, ξεκίνησε και το τελευταίο στάδιο της ιστορικής Δίκης, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να κριθεί το ποιοι από τους 57 ενόχους θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, έως την εκδίκαση της έφεσης.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η “παράνοια” συνεχίζεται με αναστολές Μπούκουρα για… πίτσες και πεϊνιρλί

Σήμερα, λοιπόν, (Παρασκευή 16/10), λίγο πριν τις 11:00, ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση στο Εφετείο της Αθήνας για τη Δίκης της Χρυσής Αυγής.

Τα επιχειρήματα που ακούγονται στην αίθουσα από τους συνηγόρους σχετικά με τις αιτήσεις αναστολής των ποινών των πελατών τους, όμως, έχουν ξεπεράσει κάθε πιθανό όριο ανοχής, αφού… παρα-είναι τραβηγμένα πια, έως και εξωφρενικά.

Αναστολές λόγω… πίτσας και πεϊνιρλί

Περίτρανη απόδειξη αποτελεί αυτό που επικαλέστηκε η συνήγορος υπεράσπισης του Στάθη Μπούκουρα, Βάσω Πανταζή, η οποία υποστήριξε ότι ο πελάτης της, το μόνο που ξέρει να κάνει στη ζωή του είναι πεϊνιρλί και πίτσες. “Δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο”, σημείωσε η δικηγόρος.

Η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα επεσήμανε ότι ήδη έχει βρεθεί 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του», ανέφερε η συνήγορός του.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι, κατά τη διάρκεια της δίκης, ήρθαν 13 μάρτυρες -ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης- οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η συνήγορος που εκπροσωπεί και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο επικαλέστηκε και για τους δύο οικογενειακούς λόγους επισημαίνοντας πως έχουν αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή και δεν είναι ούτε επικίνδυνοι ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων.

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχάλη Αρβανίτη υποστήριξε ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.

«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των Αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς», ανέφερε η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια, ζητώντας να μην εκτίσει την ποινή των 6 ετών που της επιβλήθηκε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση της πρώην βουλευτή και συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου, η εντολέας του από το 2013 και επί σειρά μηνών βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετακίνησης μόνο για τη φυλακή για να βλέπει τον σύζυγό της και για το φαρμακείο.

«Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου, που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές, από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν (σ.σ. οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής) ούτε το δικαίωμα για έφεση… Που ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς», τόνισε συνήγορος υποεράσπισης της Ελένης Ζαρούλια.

Μια δεύτερη ευκαιρία ζήτησε και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, καταδικασμένος σε 7ετή κάθειρξη, ο οποίος αυτοπροσώπως υποστήριξε το αίτημά του να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

«Παρά την πικρία και τη στεναχώρια μου, ήρθα εδώ να υποστηρίξω το αίτημά μου. Έχω κλείσει 18 μήνες προφυλακισμένος και θα ήθελα να πάω ελεύθερος μέχρι το εφετείο. Δεκατρείς ημέρες μετά τη γέννηση της κόρης μου προφυλακίστηκα. Η σκληρότερη τιμωρία είναι ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν από τη φυλακή. Ζητώ να μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιερέας αδελφός του πρώην βουλευτή.

Επιπλέον, χαρακτηριστικά, ζητώντας αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στους εντολείς του, ο δικηγόρος των Δ.Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλου υποστήριξε ότι:

«Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να παίρνουν αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά χρόνια […] Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή». 

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κασιδιάρης: Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, από την άλλη, καταδικασθέντας στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε μόνος του την αίτηση για τη χορήγηση αναστολής, διαδικασία που έχει ξεκινήσει από το πρωί στο Εφετείο Αθηνών.

«Την αθωότητα μου δεν την στηρίζω μόνο στην δική μου πεποίθηση. Αλλά φάνηκε και από το βούλευμα. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις. Δεν είμαι ύποπτος φυγής. Ζητώ να μείνω ελεύθερος μέχρι τον δεύτερο βαθμό. Να μη χάσω το δικαίωμα να κριθώ σε δεύτερο βαθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Θα προκληθεί σε μένα ανεπανόρθωτη βλάβη. Θα καταστραφώ οικονομικά. Είναι εξοντωτική η ποινή των 13 ετών που μου επιβλήθη. Παραβιάστηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωματων του Ανθρωπoυ».

Τι υποστήριξαν οι συνήγοροι του Κασιδιάρη

“Χλευάστηκε μέχρι και ο ανήμπορος πατέρας του Μπαρμπαρουση. Σε αυτό το κλίμα δικαζουμε. Μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση σας και να πάμε στο Εφετείο θα έχουν εκτίσει την ποινή τους. Και αν αθωώθουν στο Εφετείο, θα έχουν εκτίσει μια ποινη αδίκως», υποστήριξαν οι συνήγοροι του καταδικασθέντα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Και συνέχισαν, λέγοντας ότι:

«Ο νομοθέτης λέει ότι είναι υποχρεωτική η χορήγηση αναστολής και δεν δίνεται μόνο αν οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν. Στην περίπτωση του Κασιδιάρη οι περιοριστικοί όροι αποδείχθηκε ότι ήταν αρκετοί και σήμερα βρίσκεται εδώ ενωπιον σας. Έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή, ούτε έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ετοιμάσει τη φυγή του».

Η τακτική των Χρυσαυγιτών για να γλιτώσουν τη φυλακή

Μεγάλη «μάχη» για να πείσουν το δικαστήριο ότι πρέπει να τους χορηγήσει αναστολή και να μην οδηγηθούν στη φυλακή έδωσαν νωρίτερα και ο Κων. Μπαρμπαρούσης, καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί του.

Η παρουσία, πάντως, των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών χθες στο δικαστήριο, έπειτα από τόσα χρόνια που διαρκεί η δίκη, μάλλον προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ενόχληση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία είπε στον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση όταν εκείνος την ρώτησε αν μπορεί να αποχωρήσει από το δικαστήριο: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…».

Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε:

«Ασχολείται με τα πρόβατα, τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας», ενώ ο ανιψιός του Νίκου Κούζηλου είπε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής, έχει ανήλικο παιδί».

Σήμερα, Παρασκευή, στο δικαστήριο αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων που προτείνει η πλευρά της υπεράσπισης στην προσπάθειά της να πείσει την έδρα να χορηγήσει αναστολές στις ποινές που επέβαλλε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται η διαδικασία για τις αναστολές – Πότε η απόφαση

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;