Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη των ελαφρυντικών ζήτησε η Εισαγγελέας - Ποιοι εξαιρούνται
Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη των ελαφρυντικών για τους Χρυσαυγίτες ζήτησε η Εισαγγελέας

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Απόρριψη των ελαφρυντικών ζήτησε η Εισαγγελέας – Ποιοι εξαιρούνται

Η εισαγγελέας στη Δίκη της Χρυσής Αυγής, κα Αδαμαντία Οικονόμου, προχώρησε σήμερα (08/10) σε ολιγόλεπτη αγόρευση και ζήτησε την απόρριψη ελαφρυντικών, που αιτήθηκαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών, καταδικασθέντες και ένοχοι για την εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικότερα, η εισαγγελέας πρότεινε απόρριψη των ελαφρυντικών για 6 στελέχη που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Γερμενή και Παππά, αλλά και για τους περισσότερους εκ των 11 Χρυσαυγιτών που κατηγορούνται ως απλά μέλη οργάνωσης. 

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων, όταν η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν τα ελαφρυντικά, ενώ, θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του Δικαστηρίου ξεκίνησε στις 12:30 με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών.

Από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Ποιοι εξαιρούνται

Επιμέρους ελαφρυντικά πρότεινε μόνο για Μπουκουρα, Αλεξόπουλο, Κουκούτση, σύμφωνα με παράγραφο του ποινικού κώδικα, η οποία αναφέρει πως αν κάποιος καταδικαστεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και δεν έχει τελέσει κακουργηματική πράξη στο παρελθόν, μπορεί να του αναγνωριστεί το συγκεκριμένο ελαφρυντικό.

Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες, η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών, αναφέροντας ότι: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού συνόλου πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».

Τα ελαφρυντικά που επικαλούνται οι καταδικασθέντες

Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής «έχει παράξει έργο», ενώ σύμφωνα με τον συνήγορο του Ηλία Κασιδιάρη, ο πρώην βουλευτής «λοιδωρήθηκε».

Οι: Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός, Ζαρούλια, Ζησιμόπουλος, Αρβανίτης, Ηλιόπουλος, Γερμενής, Γρέγος, Κούζηλος, Κουκούτσης, ΠαναγιώταροςΜπούκουρας και Αλεξόπουλος, ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.

Ακόμη τέσσερα ελαφρυντικά ζητάει ο συνήγορος υπεράσπισης του Μίχου, ενώ ο συνήγορος του Μπαρμπαρούση τόνισε ότι ο πελάτης του «δεν συμμετείχε σε καμία λήψη αποφάσεων».

Μάλιστα, οι προαναφερθέντες, αλλά και ο Κασιδιάρης και ο Μπαρμπαρούσης, ζήτησαν να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ελαφρυντικά τα ζήτησε άλλωστε και η συντριπτική πλειονότητα των καταδικασθέντων, με κάποιους μάλιστα εξ αυτών να επικαλούνται ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα ή ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα.

Πάντως, σχεδόν όλοι οι συνήγοροι όσων κρίθηκαν ένοχοι έκαναν λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους και ανέφεραν πως θα καταθέσουν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση

Συγκεκριμένα, επτά πρώην βουλευτείς της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν, χθες, ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τους εξής 7: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Ακόμη, ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν οι πρώην βουλευτές:

Παν. Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντ. Γρέγος, Νικόλαος Μίχος, Νικόλαος Κούζηλος, Κων. Μπαρμαρούσης, Ευστ. Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχ. Αρβανίτης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ομόφωνα ένοχος κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για την συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων.

Για τον τέταρτο παθόντα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους για οπλοκατοχή τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Γιάννη Λαγό, τον Γιώργο Γερμενή ενώ ένοχη κρίθηκε για ψευδή κατάθεση και η σύζυγος του Γιώργου Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Χρυσή Αυγή: Η μεγάλη (και αναπόφευκτη) αλλαγή στη Wikipedia

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι ελαφρυντικά ζήτησαν ο Ρουπακιάς και ο Πατέλης

Πρώτο θέμα στον Διεθνή Τύπο η καταδίκη της Χρυσής Αυγής – «Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη Νυρεμβέργη»

«Μου είπαν να μην τολμήσω να κοιτάξω τα αστέρια»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές που προβλέπονται – Οι επόμενες φάσεις της διαδικασίας

Ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης – Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Μάγδα Φύσσα: «Ο Παύλος τα κατάφερε» – Πανηγυρισμοί έξω από το Εφετείο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επεισόδια στο Εφετείο μετά την ανακοίνωση της απόφασης (video)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
90'
2 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
FT
4 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
4'
74 - 58
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;