Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές που προβλέπονται - Οι επόμενες φάσεις της διαδικασίας
Τι προβλέπεται στη συνέχεια για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα και πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε η τελική ετυμηγορία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής κρίνοντας τους ενόχους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα δολοφονίας των Αιγύπτιων ψαράδων, αλλά και την καθοριστικής σημασίας απόφαση που χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης – Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση

Το πλαίσιο ποινών, με βάση τις ευμενέστερες συνθήκες του νέου Ποινικού Κώδικα για την εγκληματική οργάνωση είναι το εξής:

– Ποινή ένταξης: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5)

– Ποινή διεύθυνσης: 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό: 2-8)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επεισόδια στο Εφετείο μετά την ανακοίνωση της απόφασης (video)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα επόμενα στάδια που ακολουθούν

Ωστόσο, μόλις ανακοινωθούν οι ποινές που αποδίδονται στους ενόχους έρχεται το πιο κρίσιμο σημείο, το οποίο είναι αυτό της αναστολής ή όχι της ποινής. Η αναστολή σημαίνει πως οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν οι ένοχοι θα βρεθούν στην φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Πρώτη η εισαγγελέας θα λάβει το λόγο και θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Το δικαστήριο αφού ακούσει την υπεράσπιση και συσκεφθεί θα ανακοινώσει αν και σε ποιους κατηγορούμενους θα δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Η τελική φάση της διαδικασίας θα αφορά τις αποφάσεις του δικαστηρίου για άλλα θέματα, όπως η απόδοση ή όχι κατασχεθέντων υλικών, η επιστροφή ή όχι χρηματικών εγγυήσεων κ.ά. Αξίζει να αναφερθεί πως το δικαστήριο με τον ισχύοντα Κώδικα, δεν μπορεί να επιβάλλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.

Αν είχε υπάρξει ομόφωνη αθώωση από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, η απόφαση θα θεωρούταν τελεσίδικη και δεν θα ήταν εύκολο να προσβληθεί. Αν η αθώωση ήταν κατά πλειοψηφία δικαίωμα άσκησης έφεσης έχει ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας εντός 10ημέρου είτε αυτεπάγγελτα (υπέρ του νόμου), είτε και μετά από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης – Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναμένεται δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση της απόφασης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
'
90 - 82
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;