4 συμβουλές για μία επιτυχημένη συνέντευξη για δουλειά
Συμβουλές για να κυλήσει όπως ακριβώς θα ήθελες η συνέντευξη για δουλειά.

Μία συνέντευξη για δουλειά μπορεί να αποτελέσει μία αρκετά αγχωτική κατάσταση, καθώς νιώθεις πως πολλά διακυβεύονται εκείνη τη στιγμή, με κυριότερο το εργασιακό σου μέλλον.  Φυσικά, είναι κατανοητό και στις περισσότερες των περιπτώσεων φυσιολογικό να έχεις άγχος, αλλά αν είναι η πρώτη σου συνέντευξη για δουλειά ή έχεις καιρό που απέχει από το “άθλημα”, τότε ίσως το άγχος είναι υπερβολικό.

Ίσως αναρωτιέσαι τι πρέπει να προσέξεις, τι να πεις, τι να μην πεις ή ακόμη και πώς πρέπει να σταθείς απέναντι στον άνθρωπο που θα σου πάρει συνέντευξη για δουλειά. Και αυτό -ναι- μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συνέντευξή σου, οδηγώντας πολλές φορές σε λάθη. Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ για να προτείνουμε μερικές συμβουλές μπορείς να εξασκηθείς, ώστε να… “σκίσεις” στη συνέντευξη και να πάρεις τη δουλειά!

Ας δούμε τις συμβουλές!

1. Εξήγησε

Το βιογραφικό είναι πολύ καλό και χρήσιμο, για να σε έχει οδηγήσει εκεί που βρίσκεσαι. Ωστόσο, αν θέλεις να πάρεις τη δουλειά είναι απαραίτητο να εξηγήσεις περισσότερα πάνω σε αυτά που αναφέρεις στο βιογραφικό σου. Αν για παράδειγμα, υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό κενό στο βιογραφικό σου για διάφορους λόγους, μην αποφύγεις την αναφορά του. Αντιθέτως, μίλα για αυτό εξηγώντας γιατί υπάρχει.

Απλώς, φρόντισε αυτά που θα αναφέρεις να ακούγονται λογικά και επαγγελματικά, και φυσικά, να μπορείς να δικαιολογήσεις ορισμένες δεξιότητες που μπορεί να απέκτησες. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών, όπου φαίνεται πως ήσουν στην αδράνεια, επειδή ταξίδεψες, μπορείς να το αναφέρεις εξηγώντας, μάλιστα, πως μέσω αυτής της εμπειρίας σου απέκτησες προσαρμοστικότητα και έμαθες να λύνεις πιο γρήγορα προβλήματα που προκύπτουν τελευταία στιγμή.

 

2. Γλώσσα του σώματος

Εκτός από αυτά που θα ειπωθούν με λέξεις, είναι καλό να γνωρίζεις πως μιλάει και… το σώμα σου! Για αυτό το λόγο διατήρησε ψύχραιμη στάση σώματος, μη γέρνεις, και προσπάθησε να χαμογελάς ελαφρώς χωρίς να φαίνεται πως σού βγαίνει βεβιασμένα.

Μπορείς να εξασκηθείς και λίγες ημέρες πριν τη συνέντευξη για δουλειά, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα κάθεσαι με ίσια πλάτη και πως οι ώμοι σου θα είναι στην ίδια ευθεία με την καρέκλα, κάτι που εκτός από επαγγελματικό είναι και απίστευτα χαλαρωτικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

3. Επαφή με τα μάτια

Το λεγόμενο eye-contact είναι αρκετά σημαντικό, αφού δείχνει ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση. Η επαφή με τα μάτια, λοιπόν, δείχνει πως δε κρύβεις κάτι, πως μπορείς να απαντήσεις σε οτιδήποτε σε ρωτήσουν οι recruiters, αλλά και πως πραγματικά πιστεύεις ότι αξίζεις τη συγκεκριμένη δουλειά. Έτσι, μην ξεχνάς να κοιτάζεις όλους τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεσαι στα μάτια, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στην φυσική ροή της συζήτησης έτσι κι αλλιώς και, φυσικά, απόφυγε να κοιτάς… κάτω!

4. Έχεις ερωτήσεις;

Συνήθως, στο τέλος κάθε συνέντευξης οι recruiters ρωτούν αν το άτομο που μόλις έκανε συνέντευξη έχει κάποια απορία. Σε εκείνο το σημείο πολλοί ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες διστάζουν να ρωτήσουν αυτά που θέλουν, ενώ στην πραγματικότητα αυτό είναι κάτι αρκετά σημαντικό.

Αυτή είναι η ευκαιρία σου να δείξεις πως ενδιαφέρεσαι αρκετά για την θέση, αφού δείχνεις σε όποιον/-α σού πήρε συνέντευξη για δουλειά πως θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη θέση και την εταιρεία. Έτσι, προτείνουμε να δημιουργήσεις μία μικρή λίστα με όσα θα ήθελες να ξέρεις για την εταιρεία και τη θέση. Άλλωστε, έτσι θα καταλάβεις κατά πόσο ταιριάζεις και εσύ με την κουλτούρα της εκάστοτε επιχείρησης.

Δείτε επίσης: 4 χόμπι που μπορείς να ξεκινήσεις το καλοκαίρι και θα βελτιώσουν το βιογραφικό σου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
71'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
70'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
1'
48 - 66
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
4'
53 - 44
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;