Άνοιγμα Σχολείων: Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας - Ποιοι εξαιρούνται
Άνοιγμα σχολείων: Δείτε αναλυτικά πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Μετά από πολλές συσκέψεις και αναβολές, η νέα σχολική χρονιά είναι γεγονός και ξεκινάει σήμερα. Η νέα σχολική χρονιά όμως αναμένεται αρκετά διαφορετική, αφού λόγω του κορωνοϊού έχει ήδη κυκλοφορήσει σχετικά ΚΥΑ, κατά την οποία προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Σε περίπτωση ωστόσο, που κάποιος μαθητής ή μαθήτρια δεν προβεί υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και θα λαμβάνει απουσία.

Εφ’ όσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας κατά τον κορωνοϊό, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας στο σχολείο.

Άνοιγμα Σχολείων: Πού κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στους εξής χώρους του σχολείου

– σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων

– στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου

-στα μέσα μεταφοράς μαθητών

– κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο)

Η χρήση μάσκας δεν κρίνεται απαραίτητη κατά την ώρα φαγητού, αλλά και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής.

Άνοιγμα Σχολείων: Ποιοι εξαιρούνται από την  υποχρεωτική χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για όλους τους μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς, ενώ εξαιρούνται οι εξής δύο κατηγορίες μαθητών:

1)  μαθητές/-τριες με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

2) μαθητές/-τριες  με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Όσον αφορά τους συγκεκριμένους μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους έχοντας προσκομίσει τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.Επιπροσθέτως, σχετικά με τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ’ επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Παράλληλα, κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας.

Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας.

Δείτε επίσης: Σχολεία: Με μάσκες, παγούρια και αντισηπτικά χτύπησε το πρώτο κουδούνι – Όλοι οι κανόνες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;