Σχολεία: Με μάσκες, παγούρια και αντισηπτικά χτύπησε το πρώτο κουδούνι - Όλοι οι κανόνες
Σχολεία: Όλα τα μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς την πρώτη μέρα στο σχολείο

Σχολεία: Με μάσκες, παγούρια και αντισηπτικά χτύπησε το πρώτο κουδούνι – Όλοι οι κανόνες

Από τις 8:15 το πρωί άνοιξαν σήμερα (Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου) τα σχολεία στην Ελλάδα, με πολλούς καινούργιους κανόνες και περιορισμούς στη«σκιά» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κι ενώ η χώρα καταγράφει εκατοντάδες κρούσματα ημερισίως.

Μετά τον σημερινό αγιασμό στα σχολεία, ακολούθησε επεξήγηση και συζήτηση εκπαιδευτικών και μαθητών για την πιστή τήρηση των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ.

Στα δημόσια σχολεία, οι μαθητές θα λάβουν τα σχολικά βιβλία και τις δωρεάν μάσκες τους – δύο σε κάθε παιδί.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, η πρώτη ημέρα ξεκινά στις σχολικές μονάδες της χώρας στις 8:15 το πρωί, σύμφωνα με τις διευκρινιστικές οδηγίες που έχουν δοθεί.

Υπενθυμίζεται ότι:

Οι μαθητές/μαθήτριες καλούνται να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:15 π.μ., και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου που θα περιλαμβάνει:

-Επεξήγηση και συζήτηση όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ

-Διανομή μάσκας και ατομικού δοχείου / παγουριού ανά μαθητή

-Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά μαθητή-

-Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Ειδικότερα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης COVID-19 σε σχέση με τη λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων:

-Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά διαλείμματα, διαγράμμιση σε χώρους σίτισης, κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων).

-Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

-Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα.

-Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση, καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.

-Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες.

-Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων.

-Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.

Οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία κυλικείων και χώρων εστίασης:

-Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό κατά την διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων).

-Τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός των χεριών του προσωπικού με σαπούνι και ζεστό νερό.

-Χρήση γαντιών μιας χρήσεως, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη.

-Εφαρμογή μεθόδων καθαρισμού-απολύμανσης και απεντόμωσης-μυοκτονίας της επιχείρησης.

-Εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την τήρηση κανόνων υγιεινής.

-Τακτικός και καλός αερισμός του καταστήματος και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες.

-Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα θα διατίθενται με υγιεινό τρόπο.

-Τα προϊόντα που διατίθενται μετά από επεξεργασία από το κυλικείο πρέπει να τοποθετούνται σε ατομική χάρτινη συσκευασία.

-Αποφυγή συνωστισμού κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, γεγονός που διευκολύνεται και από τη λειτουργία του σχολείου που θα έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των μαθητών.

-Να υπάρχουν αφίσες σε εμφανή θέση για τη σωστή χρήση του αντισηπτικού αλλά και των μέτρων ατομικής και αναπνευστικής υγιεινής.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα

Κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 16.9.2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

– όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και

– όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας,

καθώς και για προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14.9.2020 έως και 18.9.2020 των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των ακολούθων σχολικών μονάδων:

– του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου

– του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και

– του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Εκδίδεται σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης, Task Force, με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου, στα τηλέφωνα 213 1510984, 213 1510985 και 213 1510986, είτε μέσω email στη διεύθυνση schools@civilprotection.gr.

Σχολειά: Τι προβλέπεται για τη μάσκα

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολείων, στους εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός (όπως π.χ. κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο ή στα κυλικεία), στα μέσα μεταφοράς μαθητών, καθώς επίσης κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Οι ανήλικοι αυτοί θα παραμένουν σε ειδικό χώρο, με τήρηση απόστασης ασφαλείας και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι να τον παραλάβουν οι κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας:

-σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,

-στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, (π.χ κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο, έξω από τα κυλικεία)

-στα Μέσα Μεταφοράς μαθητών,

-κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).

Δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.

Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν ωστόσο υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Οι κατηγορίες παιδιών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είναι οι εξής:

-μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,

-μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνον εφόσον είναι εφικτό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν στα μαθήματα θα είναι η προσκόμιση των απαραίτητων σχετικών δικαιολογητικών.

Τηλ-εκπαίδευση & Δικαιολογημένες απουσίες

Οι μαθητές που θα απουσιάζουν λόγω κορωνοϊού, θα μπορούν να παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα μαθήματα ενώ προβλέπεται η δυνατότητα απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών για λόγους σχετικούς με τη νόσο COVID-19 (ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου, ασθένεια από COVID-19 κ.ά.) καθώς επίσης η αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή μονάδων εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, προβλέπεται εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε πλαίσιο που ορίζει νέα Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.

Αναλυτικά, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές που δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. αν το τμήμα τους ή η σχολική μονάδα τελούν σε αναστολή λειτουργίας, παρέχεται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

2. Αν κάποιοι μαθητές απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω κορωνοϊού, παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε όσους δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, αν μαθητές απουσιάζουν επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που καθίσταται δυσχερής η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, προβλέπεται, επίσης, υπό προϋποθέσεις για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού «διαδικτυακών τμημάτων», στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτά μπορεί να απαρτίζονται είτε από μαθητές μόνο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας είτε διαφορετικών σχολικών μονάδων, ανά τάξη και ανά μάθημα.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Αναφορικά με την περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, το παιδί θα πρέπει να απομονώνεται αμέσως, προληπτικά, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αερίζεται σωστά, έως ότου το παραλάβει η οικογένειά του.

Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο του θα λειτουργεί κανονικά.

Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθείται και στην περίπτωση εκπαιδευτικού ή εργαζομένου στη σχολική μονάδα.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τον υπεύθυνο του σχολείου.

Αν καταγραφούν περισσότερα κρούσματα οι ειδικοί συζητούν την αναστολή λειτουργίας όλης της μονάδας, όπως διευκρίνισε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα».

Όλα τα νέα για τον covid-19 ΕΔΩ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Back to Base: H νέα σεζόν ξεκινά με ασυναγώνιστες προσφορές σε κορυφαία προϊόντα της HUAWEI!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
ΤΕΛ
90 - 74
ΜΠΑ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;