Mojito: Η ιστορία πίσω από το πιο καλοκαιρινό κοκτέιλ
Πώς προέκυψε το περίφημο mojito;

Πόσα καλοκαίρια έχουμε περάσει στο πλάι της ακρογιαλιάς παρέα με ένα mojito; Πόσες καλοκαιρινές νύχτες μας έχει κρατήσει συντροφιά ένα mojito μαζί με την παρέα μας; Αν κάτσουμε και το σκεφτούμε μάλλον πολλές! Και αυτό συμβαίνει γιατί το mojito έχει μεγάλη ιστορία, ενώ πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποχή του καλοκαιριού.

Πώς όμως συνέβη αυτό; 

Mojito: Εκδοχή 1

Η αλήθεια είναι πως αν και το mojito ως κοκτέιλ υπάρχει από το 1500 περίπου, δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για τον πρώτο άνθρωπο που δημιούργησε ή δοκίμασε το πρώτο mojito. Ωστόσο, το bar “La Bodeguita del medio” στην Αβάνα της Κούβας ισχυρίζεται πως είναι το μέρος που γέννησε το περίφημο mojito, κάτι που σχετίζεται με τους ισχυρισμούς του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χέμινουεϊ, ο οποίος κυριολεκτικά εκθείαζε την εκδοχή του ποτού, όπως τη σέρβιραν σε αυτό το μαγαζί.

Πιο συγκεκριμένα, έχει υποστηριχθεί η άποψη πως σκλάβοι από την Αφρική, οι οποίοι δούλευαν στις φυτείες με τα ζαχαροκάλαμα της Κούβας δημιούργησαν το ποτό από μία αλκοόλη του ζαχαροκάλαμου που λέγεται “Aguardiente de cana”. Και κάπως έτσι (άγνωστο πώς) κατέληξε να σερβίρεται στο συγκεκριμένο bar.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μία εκδοχή.

Mojito: Εκδοχή 2

Γύρω στο 1500 ο Sir Francis Drake βρέθηκε στην Αβάνα προκειμένου να κλέψει όλο το χρυσό της πόλης. Η εισβολή στην πόλη δε στέφθηκε με επιτυχία, αλλά βγήκε κάτι καλό από όλη αυτή την ιστορία. Το πλήρωμα του πλοίου του έπασχε από δύο ασθένειες οι οποίες κόντευαν να το αποδεκατίσουν: τη δυσεντερία και το σκορβούτο. Έτσι, οι ντόπιοι Νότιοι Αμερικάνοι Ινδιάνοι όντας γνωστοί για τα δικά τους γιατροσόφια που γιάτρευαν διάφορες ασθένειες ήταν εκεί για να βοηθήσουν την κατάσταση.

Στήθηκε κάτι σαν party στις ακτές της Αβάνας και το πλήρωμα κατάφερε να επιστρέψει σώο στην Αγγλία μαζί με ορισμένα υλικά με τα οποία κανείς μπορούσε να δημιουργήσει ένα φάρμακο. Χρησιμοποίησαν το “Aguardiente de cana”, φύλλα μέντας και χυμούς από ζαχαροκάλαμο και lime. Αν και ο χυμός lime ήταν εν τέλει το συστατικό που βοήθησε το πλήρωμα του Sir Francis Drake να επιβιώσει και να επιστρέψει στην Αγγλία, το κοκτέιλ που τότε ο Sir Francis Drake ονόμασε “El Draque” προς τιμήν του, έγινε ανάρπαστο στην περιοχή εκείνη την εποχή.

Και το όνομα αυτού…

Έτσι, αν και η δεύτερη εκδοχή θεωρείται η πιο πιθανή για τη δημιουργία του κοκτέιλ φαίνεται ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι για το όνομα “mojito”. Αυτοί που έδωσαν το όνομα στο περιβόητο κοκτέιλ φαίνεται πως ήταν οι Αφρικανοί σκλάβοι που δούλευαν στα ζαχαροκάλαμα της Αβάνας. Άλλες εκδοχές είναι ότι η λέξη “mojito” προέρχεται από την ισπανική λέξη “mojadito” που σημαίνει λίγο βρεγμένος και το Κουβανέζικο lime mojo.

Ωστόσο, το “mojito” άρχισε να γίνεται γνωστό εκτός Κούβας, όταν γύρω στο 1850 η εταιρεία “Bacardi” ξεκίνησε να το προωθεί. Την φήμη του ενίσχυσε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και η αγάπη του για την εκδοχή του mojito που έφτιαχναν στο “Le Bodeguita del medio”, ενώ η φήμη του εκτοξεύθηκε το 2002, όταν “εμφανίστηκε” σε μία σκηνή του James Bond.

Αναρωτιέσαι πώς να φτιάξεις mojito;

Δες εδώ!

Υλικά: 
  • 60 ml ρούμι
  • 1/2 λάϊμ (lime)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 4 Φύλλα δυόσμου
  • Σόδα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα ψηλό ποτήρι του κοκτειλ πατάμε με το γουδοχέρι τα λάϊμ τη ζάχαρη και το δυόσμο.
  2. Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο.
  3. Προσθέτουμαι το ρούμι και ανακατεύουμαι.
  4. Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  5. Γαρνίρουμε με μια κορυφή από δυόσμο (4-5 φυλλαράκια με το κορμό).

Δείτε επίσης: Πόσες θερμίδες έχουν τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά κοκτέιλ;

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1