Ανακοινώσεις Μενδώνη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό - Αναδρομικά 800€
Όσα ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη στήριξη του Πολιτισμού - Επιδόματα, επιχορηγήσεις & Μητρώο Καλλιτεχνών

Live πραγματοποιήθηκε, όπως γράψαμε πριν από λίγο, η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τα νέα μέτρα που θα παρθούν για τη στήριξη των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Ανακοινώσεις Μενδώνη: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον Πολιτισμό

Τα νέα μέτρα στήριξης των ανθρώπων που εργάζονται στον ευρύ τομέα του Πολιτισμού, παρουσίασε σήμερα (07/05) η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κάνοντας αρχικά αναφορά στα υφιστάμενα οριζόντια μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, κάλυψαν εν μέρει εργαζόμενους του χώρου.

Ανακοινώσεις Μενδώνη για Επιδόματα και εκδηλώσεις

Η Υπουργός διαβεβαίωσε πως ο Πολιτισμός δεν υπήρξε εξαίρεση στα μέτρα που ακολουθήθηκαν οριζόντια, αλλά παραδέχθηκε ότι ο χώρος «έχει και τις ιδιαιτερότητές του», λέγοντας πως στόχος είναι η θωράκιση του κλάδου και η προστασία των εργαζομένων.

«Ο στόχος μας είναι διπλός – να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας – δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, 45.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι στον Πολιτισμό, δικαιούνται τα εξής:

-το επίδομα 800 ευρώ για Μάρτιο και Απρίλιο (35,5 εκατ. ευρώ),

-αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και

-διευκολύνσεις στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Δικαιούχοι 800 ευρώ

Παράλληλα, από 13/05 έως 19/05, αναμένεται να καταβληθούν τα 800 ευρώ σε όλους όσοι έλαβαν το εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, αλλά δεν ήταν δικαιούχοι τακτικού επιδόματος ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα από 1 έως 20 Μαρτίου, ενώ εντάσσονται αναδρομικά και όσοι είδαν τις συμβάσεις τους να λήγουν πρόωρα από 15 έως 29 Φεβρουαρίου.

Mεταξύ άλλων, η Υπουργός ανέφερε τα εξής για το επίδομα 800 ευρώ:

-Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

-Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ. Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής ενώ για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο.

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν άμεσα, πέραν των όσων ήδη ισχύουν, είναι και τα παρακάτω:

– η αναδρομική κάλυψη εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έληξε πρόωρα από 12 έως 29 Φεβρουαρίου μετά από αίτηση στην ΕΡΓΑΝΗ

– η αναδρομική κάλυψη όσων απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3 έως 20/4 και είχα κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14-15 Μαΐου μετά από δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ

– η αναδρομική κάλυψη όσων από 1η Ιουνίου 2019 και έως 1η Μαρτίου 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό (θα πάρουν 800 ευρώ)

– Για τις κατηγορίες αυτές η στήριξη θα συνεχιστεί και τον Μάιο

– Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπ. Πολιτισμού με απευθείας επιχορήγηση 2,5 εκατ. ευρώ.

– Εντάσσονται στο πρόγραμμα στήριξη οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

– Διπλασιάζονται οι επιχορηγήσεις για το Θέατρο και επεκτείνεται η θεατρική περίοδος 2019-2020 έως 31η Μαΐου και της περιόδου 2020-2021 έως 31η Δεκεμβρίου

– Δεν θα ζητηθεί επιστροφή επιχορηγήσεων αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις

– Χορηγείται κουπόνι με 18μηνη ισχύ για τη δυνατότητα παρακολούθησης στο μέλλον για όσους έχουν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν.

– Θα ψηφιστούν άμεσα διατάξεις κατά της πειρατείας

Ανακοινώσεις Μενδώνη – Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από 13/05 και για το οποίο θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών.

Δείτε αναλυτικά τα Μέτρα για τον Πολιτισμό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Επίδομα ειδικού σκοπού 533 ευρώ: Ποιοι θα το λάβουν μέσα στον Μάιο – Δικαιούχοι & Προϋποθέσεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;