Πρωτομαγιά 2020: Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν αύριο
Η Πρωτομαγιά 2020 είναι υποχρεωτική αργία και πρέπει να πληρωθεί αναλόγως - Δείτε αναλυτικά

Πρωτομαγιά 2020: Αμοιβές εργαζομένων

Η Πρωτομαγιά 2020 πλησιάζει και φέτος αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική, λόγω κορωνοϊού.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί είναι εργαζόμενοι που ενδέχεται να πρέπει να βρίσκονται στα πόστα τους.

Εορτασμοί Πρωτομαγιάς το Σάββατο 09/05

Παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε τη μεταφορά των εορτασμών της εργατικής Πρωτομαγιάς για το Σάββατο 9 Μαΐου 2020, δηλαδή, το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία, αυτό δε σημαίνει πως μεταφέρεται η υποχρεωτική αργία.

Για την Πρωτομαγιά 2020, λοιπόν, η οποία έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας σημαίνει ότι κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Πώς αμείβονται όσοι θα εργαστούν την Πρωτομαγιά 2020;

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, ωστόσο, με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας, χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Αναλυτικότερα:

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές θα πρέπει να καταβάλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση. Όσοι αμείβονται με μισθό θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους, χωρίς περικοπή.

-Εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα δουλέψουν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

-Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας:

-Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους και

-Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Πρωτομαγιά 2020 – Τι μέτρα θα ισχύσουν

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) θα υπάρχουν πάλι αυξημένοι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός νομού και μεγαλύτερα πρόστιμα.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποτραπούν οι συναθροίσεις, λόγω κορωνοϊού, και, δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα πήραν παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται – για ακόμη μια φορά- να προετοιμάζεται πυρετωδώς για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Συνεπώς, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Κυριακή του Πάσχα, αναμένεται να εφαρμοστούν -σε ηπιότερη μορφή- και για την Πρωτομαγιά 2020 κι έτσι, περίπου 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να αποφευχθούν συγχρωτισμοί λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές και πληροφορίες, δεν αποκλείεται ακόμα και να επιστρατευτούν τα drones, αλλά και τα ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα από τα μεγάφωνα των περιπολικών.

Πρωτομαγιά 2020 – Εντατικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς – Μπλόκα σε βουνά, πάρκα και θάλασσα

Εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι έλεγχοι σε εθνικές οδούς, Αττική Οδό, μεγάλους οδικούς άξονες όπως Μαραθώνος, Νέα Μάκρη, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος, ώστε να ανακοπούν τυχόν εκδρομές σε κοντινά εξοχικά, όπως σε Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Μαραθώνα.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν επίσης μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής με «μπλόκα» σε βουνά, πάρκα και θάλασσα, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό, καθώς και την παραλιακή ζώνη και τον Πειραιά.

Οι επόμενες αργίες, μετά την Πρωτομαγιά 2020:

-Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου, Δευτέρα

-Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου, Σάββατο

-Εθνική επέτειος του «Όχι»: 28η Οκτωβρίου, Τετάρτη

-Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου, Παρασκευή

-Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων: 26 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αναστολή συμβάσεων: Παρατείνονται έως 31 Μαΐου με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;