Αναστολή συμβάσεων: Παρατείνονται έως 31 Μαΐου με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Αναστολή συμβάσεων: Δείτε αναλυτικά!

Την παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, μέχρι τις 31 Μαΐου 2020, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς σήμερα (30 Απριλίου) λήγει η πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου, για όσες επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή, στις 13 Μαρτίου.

Αναστολή συμβάσεων: Παρατείνονται έως 31 Μαΐου με νέα ΠΝΠ – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Η παράταση θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο διάστημα αυτό ισχύει όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ που όρισε το υπουργείο Οικονομικών, όχι όμως για 45 ημέρες αλλά για 30, δηλαδή έως το τέλος Μαΐου.

Παράλληλα, όπως φωτογραφίζεται από το κυβερνητικό σχέδιο Γέφυρα Ασφαλείας, το οποίο προβλέπει κλιμακωτή άρση των περιοριστικών μέτρων για μία σειρά από οικονομικές –και όχι μόνον– δραστηριότητες, στις επιχειρήσεις που ανοίγουν θα επιβάλλεται όριο στον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων που επαναφέρουν στην απασχόληση.

Συγκεκριμένα, η νέα ΠΝΠ θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», θα δίνεται και η δυνατότητα μερικής ή ολικής άρσης της αναστολής των συμβάσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Άρση μέτρων: Χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα – Τι αλλάζει από 4 Μαΐου

Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης που έχει θέσει εκ νέου τον εργαζόμενό του σε αναστολή σύμβασης για 30 ημέρες, να τον επαναφέρει στην εργασία, οριστικά ή για κάποιες ημέρες, κατά τις οποίες εκτιμά πως θα έχει αυξημένες ανάγκες.

Η ειδική αποζημίωση που θα δικαιούται ο εργαζόμενος, του οποίου η σύμβαση θα τεθεί εκ νέου σε αναστολή, εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» στα 533 ευρώ, εφόσον η σύμβαση «παγώσει» για συνολικά 30 ημέρες.

Εάν υπάρξει μερική ή πλήρης άρση της αναστολής, τότε θα λάβει από το κράτος το αναλογικό ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες που η σύμβαση εργασίας του θα είναι «παγωμένη».

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχη με αυτήν που ίσχυσε κατά την πρώτη φάση, με τις δηλώσεις των εργοδοτών και τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι σήμερα (30/04) λήγει η αναστολή μιας μεγάλης ομάδας εργαζομένων, σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς ήταν από τους πρώτους που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν με κρατική εντολή.

Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, το οποίο σταδιακά αναμένεται να επανεκκινήσει εντός του Μαΐου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Άρση μέτρων: Αυτές οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν στις 4 Μαΐου (ΚΑΔ) – Τα επόμενα στάδια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;