Πρωτομαγιά 2020: Τι μέτρα θα ισχύσουν - Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι
Πρωτομαγιά 2020: Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν και πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι!

Η Πρωτομαγιά 2020 πλησιάζει και φέτος αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετική λόγω κορωνοϊού. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί εργαζόμενοι θα πρέπει να βρίσκονται στα πόστα τους.

Τι μέτρα θα ισχύσουν για την Πρωτομαγιά 2020;

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) θα υπάρχουν πάλι αυξημένοι έλεγχοι για μετακινήσεις εκτός νομού και μεγαλύτερα πρόστιμα.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποτραπούν οι συναθροίσεις, λόγω κορωνοϊού, και, δεδομένου ότι τα περιοριστικά μέτρα πήραν παράταση μέχρι τις 4 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η Ελληνική Αστυνομία φαίνεται – για ακόμη μια φορά- να προετοιμάζεται πυρετωδώς για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Συνεπώς, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Κυριακή του Πάσχα, αναμένεται να εφαρμοστούν -σε ηπιότερη μορφή- και για την Πρωτομαγιά 2020 κι έτσι, περίπου 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους, με περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και να αποφευχθούν συγχρωτισμοί λόγω της πανδημίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές και πληροφορίες, δεν αποκλείεται ακόμα και να επιστρατευτούν τα drones, αλλά και τα ηχογραφημένα ηχητικά μηνύματα από τα μεγάφωνα των περιπολικών.

Πρωτομαγιά 2020 – Εντατικοί έλεγχοι σε εθνικές οδούς – Μπλόκα σε βουνά, πάρκα και θάλασσα

Εντατικοί θα είναι για ακόμη μία φορά οι έλεγχοι σε εθνικές οδούς, Αττική Οδό, μεγάλους οδικούς άξονες όπως Μαραθώνος, Νέα Μάκρη, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος, ώστε να ανακοπούν τυχόν εκδρομές σε κοντινά εξοχικά, όπως σε Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Μαραθώνα.

Σε αστυνομικό κλοιό θα βρεθούν επίσης μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής με «μπλόκα» σε βουνά, πάρκα και θάλασσα, ενώ το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό, καθώς και την παραλιακή ζώνη και τον Πειραιά.

Πώς αμείβονται λοιπόν όσοι θα εργαστούν την Πρωτομαγιά 2020;

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, ωστόσο, με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας, χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Οι επόμενες αργίες, μετά την Πρωτομαγιά 2020:

-Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου, Δευτέρα

-Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου, Σάββατο

-Εθνική επέτειος του «Όχι»: 28η Οκτωβρίου, Τετάρτη

-Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου, Παρασκευή

-Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων: 26 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο

Δείτε επίσης: Πρωτομαγιά 2020 – Μέτρα: Αστυνομικά μπλόκα και πρόστιμα για τους παραβάτες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
FT
2 - 2
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
'
80 - 82
BARC
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;