Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα 2020 - Πρόστιμα, Drones & μπλόκα
Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές, ενόψει Πάσχα 2020 - Τι αποδεικτικά χρειάζεται να φέρουν μαζί τους οι μόνιμοι κάτοικοι για τις μετακινήσεις τους

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή του Πάσχα 2020 και τη Δευτέρα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων -ενισχυμένα μπλόκα και 24ωρους ελέγχους σε διόδια και εξόδους εθνικών οδών, περιφερειακές αρτηρίες και παράδρομους, ενώ φαίνεται πως θέλουν να ανακόψουν και τις τυχόν απόπειρες εξόδου Αθηναίων προς διάφορα κοντινά εξοχικά στην νοτιοανατολική Αττική (Σούνιο, Ραφήνα, Νέο Βουτζά, Νέα Μάκρη).

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει σαφείς οδηγίες οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται να είναι πολύ σχολαστικοί και οι αστυνομικοί να μη “σηκώνουν” δικαιολογίες.

Παράλληλα, εδώ και μέρες οι αρχές έχουν ανακοινώσει ήδη τον διπλασιασμό των προστίμων που για άσκοπες μετακινήσεις θα ανέρχεται στα 300 ευρώ, ενώ οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε αφαίρεση πινακίδων και θα υποχρεώνουν σε αναστροφή τους επιβάτες.

Μάλιστα, την Τετάρτη 08/04, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προέβη σε κάποιες επισημάνσεις σχετικά με την αυστηροποίηση των μετακινήσεων των πολιτών από τις πόλεις σε χώρια και εξοχικά, ενόψει των Πασχαλινών εορτών.

300 ευρώ πρόστιμο & αφαίρεση πινακίδων για όσους μετακινηθούν ΧΩΡΙΣ να είναι μόνιμοι κάτοικοι το Πάσχα 2020

Σε τέτοιου τύπου μετακινήσεις, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος για 60 ημέρες και ο οδηγός θα υποχρεώνεται να επιστρέψει.

«Το πρόστιμο, σε όσους διαπιστωθεί ότι η προσπάθεια μετακίνησης εκτός νομού κατοικίας γίνεται καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, θα διπλασιάζεται», δήλωσε σχετικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, έχουν τοποθετηθεί μπλόκα σε διόδια, αεροδρόμια, αλλά και στους περιφερειακούς δρόμους, ενώ και το λιμενικό θα κάνει συνεχείς ελέγχους.

Επιπλέον, στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς, τους υγειονομικούς και τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας.

«Όσοι φαντάζονται ότι θα φορτώσουν τα αυτοκίνητά τους και θα εξαντλήσουν την ευρηματικότητά τους, καλό είναι να το ξανασκεφτούν»ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από τις 18:00 σήμερα υπάρχουν σημεία ελέγχου μετακινήσεων όλων των οχημάτων, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στην χώρα.

«Από τις 6 μ.μ. σήμερα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές σε εθνικές οδούς, παραδρόμους, περιφερειακούς δρόμους θα υπάρχουν σημεία ελέγχου μετακινήσεων όλων των οχημάτων, σε 24ωρη βάση. Το λιμενικό θα κάνει αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμιακούς σταθμούς», έχει διαμηνύσει εδώ και μέρες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Κανένα εισιτήριο χωρίς Ε1

Σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση μόνιμων κατοίκων, με βάση τη δήλωση Ε1, και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαίρεση θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του νοσηλευτικού προσωπικού, του προσωπικού της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και του προσωπικού κρίσιμων υποδομών του κράτους, μόνο για σκοπούς εκπλήρωσης καθήκοντος.

«Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδοθεί, καμία επιβίβαση δεν θα γίνει χωρίς τη δήλωση Ε1 ή ειδική βεβαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακόμη και το Λιμενικό συμμετέχει στους ελέγχους, καθώς θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα λιμάνια της χώρας για όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν και δεν έχουν μαζί τους το Ε1, κάτι που θα ισχύει και στα αεροδρόμια, αλλά και τα ΚΤΕΛ.

Πάσχα – Έλεγχοι στα λιμάνια: Τι χαρτιά πρέπει να έχουν μαζί τους οι επιβάτες

Εντατικοποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας – Μπλόκα παντού, drones, ελικόπτερα και κιάλια νυχτερινής όρασης

Μπλόκα θα στηθούν τόσο σε διόδια, εθνικές οδούς όσο και σε παράδρομους.

Στην Αττική, θα υπάρχουν μπλόκα σε αρκετά σημεία, όπως στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, Βάρης – Κορωπίου, Μαρκοπουλου, Μαραθώνος και λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη, ενώ, ανάλογα θα είναι τα μέτρα και για όσους επιχειρήσουν να πάνε από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική.

Και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο σχέδιο για το Πάσχα 2020

Παράλληλα, αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ελέγχουν τα social media για σελίδες και ομάδες που θα επιχειρήσουν να καλέσουν τους πιστούς σε απειθαρχία. Ενδεικτικό είναι πως η Ασφάλεια εντόπισε ιερέα μεγάλης ενορίας στην Αθήνα που έστελνε στους πιστούς SMS για «ιδιωτική» θεία λειτουργία. 

Επίσης, αξιωματικοί της αστυνομίας “σαρώνουν” ακόμα και τα social media – Facebook και Twitter – για να ανακόψουν ηλεκτρονικά μαζικά καλέσματα πολιτών σε τοπικές εκκλησίες που θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.

Έλεγχοι γύρω από ναούς και εκκλησίες

Αξιωματικοί της ΔΙΑΣ με μηχανές, καθώς και αστυνομικοί με πολιτικά, αναμένεται να ελέγχουν τους ναούς, για να διασφαλίσουν ότι, τόσο τη Μεγάλη Παρασκευή όσο και το Μεγάλο Σάββατο, οι πόρτες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς, αποτρέποντάς τους από το να συνωστιστούν, με κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας.

Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει επίσης στο εσωτερικό των ναών, ενώ τα drones της αστυνομίας θα ελέγχουν από αέρος την κυκλοφορία δίνοντας τη live εικόνα στο επίγειο κέντρο επιχειρήσεων. Πολλοί αξιωματικοί θα είναι εξοπλισμένοι ακόμα και με κιάλια νυχτερινής όρασης για τον εντοπισμό όσο σκοπεύουν να αψηφήσουν τα μέτρα.

Η κορύφωση της επιχείρησης της ΕΛΑΣ αναμένεται να λάβει μέρος την Κυριακή του Πάσχα, που θεωρείται και η πιο κρίσιμη μέρα, με drones και ελικόπτερα να πετούν πάνω από περιοχές, ιδίως στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, όπου θα ελέγχουν αν γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις ατόμων που θα επιχειρήσουν να ψήσουν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Μπλόκα σε εθνικά δίκτυα και παράδρομους

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 16 σημεία πρόσβασης στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας και τουλάχιστον άλλα 12 σημεία στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου θα έχουν μπλόκα, ενώ το ίδιο θα συμβεί σε όλους τους νομούς της χώρας.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, ειδικά κατά το διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Αυξημένη αστυνόμευση σε μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα

Από την Παρασκευή 10/04, έχει ξεκινήσει σταδιακά η μεγαλύτερη αστυνόμευση στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα, η οποία θα κορυφωθεί αρχικά την Κυριακή των Βαϊών (12/04) και φυσικά την Μεγάλη Εβδομάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Πάσχα 2020: Αναμένεται καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων; – Τι θα ισχύσει

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;