Επίδομα 400 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους: Ποιοι μένουν εκτός - Ποιοι θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση
Δείτε αναλυτικά για το έκτακτο επίδομα 400 ευρώ που ανακοίνωσε χτες (13/04) ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους

Χτες το απόγευμα (13/04), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό και εξαγγέλλοντας ένα νέο επίδομα-οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ προς 155.000 μακροχρόνια ανέργους.

Πολλοί, λοιπόν, αναρωτιούνται αν ανήκουν στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος και αν θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι.

ΟΑΕΔ – Ποιοι θεωρούνται μακροχρονίως άνεργοι;

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι 155 χιλιάδες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν το επίδομα 400 ευρώ, είναι όσοι θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή όσοι συμπλήρωσαν 12μηνο στα μητρώα του ΟΑΕΔ από την 1η Απριλίου 2019 και μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020.

Ως μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας.

Ο άνεργος υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του ή της τελευταίας επιδότησής του, προκειμένου να υποβάλει αίτηση και να αξιώσει απαίτηση για τη χορήγηση επιδόματος μακροχρονίως ανέργου, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Κριτήρια επιλογής

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, με δεδομένο ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι, αγγίζουν τις 470.000, πηγές του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι θα οριστούν κριτήρια επιλογής, όπως το χρόνος που βρίσκεται εκτός εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης των ανέργων θα αποσαφηνιστούν με σχετικές υπουργικές αποφάσεις και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα περιλαμβάνουν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όπως λένε ίδιες πηγές.

Εν αναμονή ηλεκτρονικής πλατφόρμας

Οι δικαιούχοι της νέας οικονομικής ενίσχυσης είναι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχουν στον ΟΑΕΔ για όλους επικαιροποιημένα στοιχεία IBAN.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανοίξει τις κατά τις επόμενες ημέρες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι μακροχρόνια άνεργοι – δικαιούχοι του επιδόματος 400 ευρώ, θα δηλώνουν τον ισχύοντα IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να λάβουν εκεί τα 400 ευρώ που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δικαιούχοι του νέου επιδόματος των 400 ευρώ θα είναι όσοι έγιναν μακροχρόνια άνεργοι τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή όσοι -όσες συμπλήρωσαν 12μηνο και πλέον στα μητρώα του ΟΑΕΔ από 1η Απριλίου 2019 και μετά, πράγμα που σημαίνει ότι επιδοτούνται οι «νέοι» μακροχρόνια άνεργοι.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το επίδομα 400 ευρώ θα πιστωθεί αυτόματα στο λογαριασμό τους.

Η ΓΣΕΕ υπολογίζει 470 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΓΣΣΕ, ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αγγίζει τις 470.000.

Λίγο πριν το χτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, η ΓΣΕΕ -ανέφερε σε ανακοίνωσή της- ότι ανέρχονται σε σχεδόν μισό εκατομμύριο, τρεις φορές παραπάνω από όσους τους υπολογίζει η κυβέρνηση και ζήτησε την άμεση στήριξή τους.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, αυτός ο αριθμός ανέργων δε λαμβάνει ούτε το επίδομα ανεργίας, ούτε την αποζημίωση ειδικού σκοπού – επίδομα 800 ευρώ και συνεπώς, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή.

Σχόλιο Αχτσιόγλου για “πενιχρό επίδομα”

Με την εικόνα που έδωσε η ΓΣΕΕ, φαίνεται να συμφωνεί και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρει ότι το επίδομα δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των μακροχρόνια ανέργων.

Σύμφωνα με σχετικό σχόλιο της κας Αχτσιόγλου: «Έχει εικόνα ο Πρωθυπουργός πόσοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα; Το πενιχρό επίδομα που εξήγγειλε μετά από απαράδεκτη καθυστέρηση δεν καλύπτει ούτε το 1/3 αυτών».

Μέτρα στήριξης – ΟΑΕΔ: Διευκρινήσεις Σπύρου Πρωτοψάλτη

Διευκρινίσεις για τα οικονομικά μέτρα στήριξης στους μακροχρόνια άνεργους που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Σε ό,τι τους μακροχρόνια άνεργους, εκείνος εξήγησε πώς «στην Ελλάδα, από το 1.100.000 που είναι εγεγγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, χρηματοδοτείται το 1/10. Αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα στη χώρα».

Ειδικότερα, με τα μέτρα στήριξης:

-Τροποποιείται το πρόγραμμα στήριξης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών, ώστε να προσφερθούν επιπλέον 8.500 θέσεις εργασίας, 12μηνης διάρκειας.

-Ξεκινά το Μάιο πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για οκτάμηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

-Τέλος, ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους.

Παράλληλα, δόθηκε δίμηνη παράταση για:

– τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο (αφορά περίπου 70.000 ανέργους)

– τα επιδόματα που έληξαν τον Φεβρουάριο (αφορά περίπου 80.000 ανέργους)

– τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν τον Μάρτιο (αφορά περίπου 43.000 ανέργους) και

– για τα επιδόματα που έληξαν τον Απρίλιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοψάλτης, «όποιος είναι άνεργος από την 1η Απριλίου του 2019 έως σήμερα, θεωρείται μακροχρόνια άνεργος, άρα θα λάβει και την οικονομική ενίσχυση που προβλέφθηκε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίδομα 800 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα myBusinessSupport για τις αιτήσεις των δικαιούχων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
28'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
28'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
2'
15 - 23
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
3'
11 - 13
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;