Ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων
Τι προβλέπουν τα σενάρια που εξετάζονται για την ενίσχυση των ανέργων και όσων έχουν μείνει ακάλυπτοι από τα υφιστάμενα μέτρα

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Δευτέρα 13/04), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε – μεταξύ άλλων – την άδεια ειδικού σκοπού και στα νοικοκυριά, στα οποία εργάζεται μόνο ένας γονέας, υπό την προϋπόθεσή ότι ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας ή έχει αναπηρία 67%.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, από την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, έχουν κυρίως πληγεί όσοι είναι εκτός της αγοράς εργασίας και συγκεκριμένα, οι μακροχρόνιοι άνεργοι και εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους μέσα στην κρίση, μένοντας ουσιαστικά “ακάλυπτοι” από τα υφιστάμενα μέτρα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει ο ΟΑΕΔ ,το 48% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι (για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών), περισσότεροι δε από τα 2/3 των ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω, είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Συνολικά, το 28% των μακροχρόνια ανέργων είναι ηλικίας 55-67 ετών. 

Στην κατεύθυνση αυτή, δρομολογείται μια σειρά προγραμμάτων, με σκοπό τη στήριξη των ανέργων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, λοιπόν, τα σενάρια που εξετάζονται για την ενίσχυση των ανέργων, προβλέπουν -μεταξύ άλλων-:

– Αύξηση του ποσού για τους ανέργους ηλικίας πάνω από 55 ετών που έχουν μείνει εκτός αγοράς για πάνω από 12 μήνες.

-Ενεργοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και επιδότηση θέσεων εργασίας. Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για 36.500 άνεργους, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες, για 8μηνη κοινωφελή εργασία σε Δήμους και Περιφέρειες.

-Ακολουθούν νέα προγράμματα από αρχές Μαΐου που θα καλύψουν επιπλέον 100.000 ανέργους. 

-Παράταση της χρονικής διάρκειας για τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν εντός του Απριλίου.

– Χορήγηση προσωρινών επιδομάτων ανεργίας σε εργαζομένους που δεν δικαιούνται το επίδομα 800 ευρώ.

– Χαλάρωση των κριτηρίων για τη λήψη του επιδόματος με σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης.

Σχετικά με τη διευκόλυνση των πολιτών και τη βελτίωση της καθημερινότητας:

– Επεκτάθηκε, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου 2020 και παρέχεται δυνατότητα άδειας και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας, ή έχει αναπηρία 67% και άνω.

– Προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό το μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Αναλυτικότερα:

– Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.

– Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου.

– Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της Δ.Ε.Η. και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, στις 29 Απριλίου.

Κοινωνικά επιδόματα:

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, ο Στέλιος Πέτσας υπενθύμισε ότι σήμερα (13/04) χορηγούνται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) τα εξής επιδόματα:

Επίδομα παιδιού Α21 σε 506.482 οικογένειες,

– Επίδομα στέγασης σε 257.626 οικογένειες,

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) σε 231.659 οικογένειες,

– Επίδομα αναπηρίας σε 158.102 δικαιούχους.

Επιπλέον, παρέχεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΙΕΑΔ), επισιτιστική κάλυψη 250.000 οικογενειών με 400.000 ωφελούμενους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΑΕΔ: Παράταση σε προγράμματα κατάρτισης ανέργων του Οργανισμού

Πάσχα 2020 – Πέτσας: Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε σπίτια φίλων και συγγενών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;