Κορωνοϊός: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Κορωνοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον Απρίλιο, όπως παρουσιάστηκαν από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας

Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, η οποία έχει μπει σε τροχιά ύφεσης με ενέσεις ρευστότητας και διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επαγγελματίες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας κορωνοϊού, παρουσίασαν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Οι παρεμβάσεις των Υπουργών: Χρήστου Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση «κλείδωσαν» σε χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις σημερινές εξαγγελίες, επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, αφού πλέον την ενίσχυση θα μπορούν να λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Παράλληλα, καλύπτεται η ασφαλιστική εισφορά του μισθού τους για 45 ημέρες, ενώ οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους.

Για τις δόσεις του Απριλίου, παρέχεται έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν οι πληρωτέες υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα το 25% συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν κυρίως από τους δικηγόρους για τις «επιταγές» κατάρτισης των 600 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι πιθανόν τα 800 ευρώ να δοθούν στους 166.000 επιστήμονες, ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια.

Έτσι, μετά τις τρεις δέσμες μέτρων συνολικού κόστους 4,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ανοίγει την “ομπρέλα” προστασίας για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού με την πλειονότητα των εργαζομένων και επαγγελματιών να είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ.

Παράλληλα, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η λίστα των ΚΑΔ που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει στο Mega ότι για τον ορισμό της πληττόμενης επιχείρησης, δεν ισχύει το ποσοστό μείωσης του τζίρου, καθώς «τα δεδομένα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα».

Στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις και τομέα της ενέργειας, του τουρισμού και των αερομεταφορών, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το έκτακτο δώρο που θα λάβουν πριν από το Πάσχα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο πακέτο μέτρων του Απριλίου, προβλέπονται -μεταξύ άλλων- τα εξής:

-Σχετικά με το Δώρο Πάσχα:

Το δώρο Πάσχα 2020 θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους στις προβλεπόμενες προθεσμίες, ενώ 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της χώρας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου 2020.

Νέα λίστα ΚΑΔ: Σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας). Οι μόνοι κλάδοι που αναμένεται να εξαιρεθούν από το πακέτο στήριξης είναι τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τα φάρμακα.

Μπαίνουν και δευτερεύοντες ΚΑΔ στα ευνοϊκά μέτρα – Επικαιροποιημένη Λίστα

-Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές: Στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ είναι πιθανόν να ενταχθούν και οι επιστήμονες, αλλά ενδεχομένως με εισοδηματικά κριτήρια.

Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σε περίπτωση που έστω και την ύστατη ώρα η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της περί αποκλεισμού των δικηγόρων, αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Κρατική επιδότηση επιτοκίων: Το κράτος θα πληρώσει για 3 μήνες τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις, όχι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενους, που είναι ενήμερες και θα ισχύσει για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

-Κρατικά «δάνεια». Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» ύψους 1 δισ. ευρώ, θα αρχίσει να υλοποιείται εντός της εβδομάδας με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας.

Στο πρώτο 15ημερο του Απριλίου, οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν δήλωση για ενταχθούν στο μέτρο με βάση συγκεκριμένους όρους.

Η «επιστραπτέα προκαταβολή» είναι μια χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση, που θα έχει περίοδο χάριτος, πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου συνολικά ή εν μέρει σε βάθος χρόνου

Φορολογικές δηλώσεις: Προς αναστολή οδεύει η πρεμιέρα της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

-Πρόγραμμα εγγυήσεων: Τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της αλλά και από το ΕΣΠΑ, θα ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο εγγυoδοτικό πρόγραμμα, που θα εγγυηθεί δάνεια επιχειρήσεων αποκλειστικά κεφαλαίου κινήσεως.

-Πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας: Το ισχύον καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Επίδομα 600 ευρώ: Τι ανακοινώθηκε – Ποια επαγγέλματα θα το λάβουν και πώς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;