Αναστολή συμβάσεων: Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν το επίδομα 800 ευρώ
Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται το επίδομα 800 ευρώ

Με ημερομηνία ισχύος από 20 Μαρτίου 2020 δημοσιεύτηκε η νέα ΠΝΠ (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για τα κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, ως εξής: [DOWNLOAD PDF]

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης, η έκτακτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τη στήριξη σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στους οποίους θα δοθούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.

Επίδομα 800 ευρώ σε εργαζομένους

Σταδιακά θα πληρώνεται το επίδομα των 800 ευρώ – αποζημίωση ειδικού σκοπού από τις αρχές Απριλίου σε εκείνους τους εργαζομένους που θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις του από την 1η Απριλίου στην πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή θα υποβάλλουν αιτήσεις από την 1η Απριλίου μέχρι τις 10 Απριλίου, ενώ οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους από τις επιχειρήσεις από συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από την 1η Απριλίου μέχρι τις 30 Απριλίου.

Η πληρωμή, λοιπόν, των 800 ευρώ θα γίνει μόλις υποβληθεί η αίτηση εργαζομένου. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι με αίτηση από 1 ως 10 Απριλίου θα πάρουν τα 800 ευρώ στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, και οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένους ΚΑΔ θα πληρωθούν εντός Απριλίου, πιθανότατα από 10 έως τις 30 Απριλίου.

Κορωνοϊός: Αυτοί είναι οι νέοι ΚΑΔ που προστέθηκαν στα μέτρα ενίσχυσης (Επικαιροποιημένη Λίστα)

Τα στοιχεία των εργαζομένων θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που θα έχουν καταθέσει οι εργοδότες τους.

Όσον αφορά την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και αριθμό IBAN, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας και επιχείρησης. 

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ αφορά τους εξής εργαζομένους:

– μισθωτούς των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του κράτους

-μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν με μείωση τζίρου όπως περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών και τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης

– ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό ως 5 άτομα

– ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται

– ανέργους που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την απόφαση:

«Οι δικαιούχοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), ως το συνημμένο παράρτημα, με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία σε Επιχειρήσεις – Εργοδότες των οποίων, είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, οπότε οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος κύριας κατοικίας, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωση ειδικού σκοπού», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr).

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για τα επίδομα των 800 ευρώ.

Αναλυτικά το ΦΕΚ

Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν μισθό ή αναλογία του μισθού τους για όσο διάστημα είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας μέχρι αυτή να ανασταλεί. Για το διάστημα από την αναστολή της σύμβασης και για ενάμιση μήνα ο εργοδότης δεν οφείλει ούτε μισθό ούτε εισφορές.

Ο μεν μισθός αποζημιώνεται μέχρι το ποσό των 800 ευρώ, οι δε εισφορές είναι πληρωμένες από το κράτος με βάση το μισθό του υπαλλήλου και όχι με βάση την αποζημίωση.

Η αποζημίωση καταβάλλεται, αφού γίνει πρώτα αίτηση από τον εργοδότη που έκλεισε ή που αναστέλλει τη σύμβαση εργασίας. Η αίτηση του εργοδότη γίνεται στο Εργάνη από τις 24 Μαρτίου και στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει αίτηση-αποδοχή και ο εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ή ο εργοδότης, αφού κάνει την αίτηση για αναστολή της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου θα πρέπει να τον ενημερώσει καθώς υπάρχει ένας αριθμός πρωτοκόλλου που θα πρέπει να δοθεί στον εργαζόμενο για να τον εντάξει στην υπεύθυνη δήλωση που θα κάνει από την 1η Απριλίου και μετά.

Αιτήσεις εργαζομένων στο supportemployees.yeka.gr

Η αίτηση του εργαζομένου θα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση supportemployees.yeka.gr και θα ανοίξει από την 1η Απριλίου.

Εκεί, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα γράψουν τα στοιχεία τους, την ημερομηνία αναστολής της σύμβασης και κυρίως το IBAN τραπεζικού λογαριασμού για το επίδομα.

Η αίτηση θα υποβληθεί αφού πρώτα τους ενημερώσει ο εργοδότης ότι υπέβαλε τη δική του στο Εργάνη. Ο εργοδότης θα πρέπει να τους ενημερώσει αυθημερόν.

Πλατφόρμα εργοδοτών – Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις και μέσα στο πρώτο 24ωρο λειτουργίας της είχαν υποβληθεί πάνω από 10.000 αιτήσεις.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 25ης Μαρτίου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα στην Εργάνη, μέσω της οποίας οι εργοδότες, που, είτε πλήττονται, είτε έχουν αναστείλει τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες λόγω κορωνοϊού, δηλώνουν τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να τους καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού – επίδομα των 800 ευρώ.

Οι εργοδότες δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση λύθηκε από 1/3/2020 έως 20/3/2020 με απόλυση ή με παραίτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου.

Οι υπόλοιποι που πλήττονται βάσει ΚΑΔ θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 20 Απριλίου.

Σε αυτούς τους εργοδότες που πλήττονται, αλλά δεν έχουν κλείσει, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εντύπων σε διαφορετικούς χρόνους και πάντα εντός του διαστήματος από 24.3.2020 έως και 20.4.2020 (χρόνος εφαρμογής του μέτρου) από τον ίδιο εργοδότη, τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα πατώντας εδώ!

Επιδόματα ανεργίας – Δώρο Πάσχα: Νωρίτερα πληρώνει ο ΟΑΕΔ – Οι νέες ημερομηνίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;