Δώρο Πάσχα 2020 - Κορωνοϊός: Για ποιους ισχύει η παράταση καταβολής για 30 Ιουνίου
Δώρο Πάσχα 2020: Δείτε αναλυτικά!

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2020 στους εργαζομένους και εργαζόμενες της χώρας.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, λοιπόν, θα πρέπει να καταβάλλουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα 2020 στους εργαζόμενούς τους, εκείνες οι επιχειρήσεις που, είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, είτε βάσει των ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Κατά την ενημέρωση για την τέταρτη δέσμη οικονομικών μέτρων, που λαμβάνει η κυβέρνηση γα την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο Χ. Σταϊκούρας διευκρίνισε -μεταξύ άλλων-  ότι το δώρο Πάσχα 2020 θα καταβληθεί κανονικά στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις.

Μέχρι τις 15 Απριλίου στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές και δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά το δώρο Πάσχα 2020 μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου.

Σημειώνουμε ότι οι επιχειρήσεις που δε θα καταβάλλουν το δώρο Πάσχα μέσα στις ημερομηνίες αυτές, 15 Απριλίου, για όσες είναι ανοιχτές και δεν επηρεάστηκαν από τον κορωνοϊό και 30 Ιουνίου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, θα έχουν τις σχετικές κυρώσεις.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 2020

Κανονικά θα καταβάλουν το Δώρο Πάσχα μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου στους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία και δεν αναφέρονται στους συγκεκριμένους ΚΑΔ του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά συνέπεια, το Δώρο Πάσχα 2020 θα καταβληθεί κανονικά μέχρι την μεγάλη Τετάρτη για επιχειρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ, τροφίμων, φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρείες και γενικότερα όσες επιχειρήσεις δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις συνέπειες του κορωνοϊού.

Έτσι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη μόνο για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί, με ανοιχτή ημερομηνία που θα επιλέξει ο εργοδότης και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή που βάσει ΚΑΔ πλήττονται δικαιούνται ολόκληρο το δώρο Πάσχα 2020.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει στην εργασία τους το διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου, επειδή, για παράδειγμα, έληξε η σύμβαση τους, δικαιούνται αναλογία του Δώρου ανάλογα με το διάστημα που έχουν εργαστεί.

Τι είναι το δώρο Πάσχα – Ποιοι το δικαιούνται

Το δώρο Πάσχα είναι αναλογία ημερομισθίων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους μέχρι 30 Απριλίου επίσης του τρέχοντος έτους. Το διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πληρώνεται τον μισό μισθό ή 15 ημερομίσθια αν πληρώνεται με ημερομίσθιο.

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικιοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Online υπολογισμός του Δώρου Πάσχα 2020:

Μπορείτε να υπολογίσετε online το ποσό που θα λάβετε, στο ακόλουθο link: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Κορωνοϊός: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;