ΑΚΡΑΙΟ! Ανακαλύφθηκε κομήτης που... αλλάζει χρώμα!

Μία πολύ απρόσμενη είδηση ήρθε από το διάστημα. Κι όταν εννοώ από το διάστημα, εννοώ από στοιχεία που ανέλυσαν Ευρωπαίοι επιστήμονες από το διαστημικό σκάφος Rosetta. Η ανακάλυψη τους θα σε αφήσει με ανοιχτό το στόμα!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει κομήτης και πιο συγκεκριμένα ο 67P, ο οποίος κατά την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο αλλάζει χρώματα. Κάτι που τον καθιστά έναν κοσμικό χαμαιλέοντα! Ο πυρήνας του κομήτη αυτού φαίνεται να γίνεται από κόκκινος, μπλε καθώς περνάει κοντά από τον Ήλιο. Ενώ, γίνεται και πάλι κοκκινωπός καθώς ταξιδεύει στο βαθύ διάστημα.

Σύμφωνα με την μελέτη των επιστημόνων αυτών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η αλλαγή χρώματος οφείλεται στην ποσότητα του νερού ή της σκόνης που υπάρχει πάνω και γύρω από τον κομήτη. Το χρώμα του είναι πιο κόκκινο όταν υπάρχουν περισσότερα οργανικά μόρια πλούσια σε άνθρακα και πιο μπλε όταν υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά παγωμένου νερού. Κι αυτό γίνεται γιατί το παγωμένο νερό είναι πιο πλούσιο σε πυριτικό μαγνήσιο.

Ο 67P ήταν στο μικροσκόπιο της αποστολής Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για περίπου δύο χρόνια. Το σκάφος έφτασε και ξεκίνησε την τροχιά γύρω από τον κομήτη τον Αύγουστο του 2014. Τις πρώτες μέρες της αποστολής, ο πυρήνας του κομήτη ήταν σχετικά μακριά από τον Ήλιο και καλυπτόταν με στρώματα σκόνης και λίγο πάγο. Αυτό έκανε τον κομήτη να εμφανίζεται κόκκινος και να περιβάλλεται από παγωμένη γαλάζια ομίχλη.

Όμως, όσο πλησίαζε τον Ήλιο, ο πάγος μετατράπηκε κατευθείαν σε αέριο, χωρίς να περάσει από την ενδιάμεση υγρή κατάσταση. Μία διαδικασία που με όρους φυσικής ονομάζεται εξάχνωση. Αυτό το φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα ο πυρήνας του κομήτη να φαίνεται πιο μπλε. Όταν ο κομήτης έκανε την στροφή γύρω από τον Ήλιο και ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω στο βαθύ διάστημα, ο πυρήνας του άρχισε να φαίνεται και πάλι πιο κόκκινος!

Πέρα από τα ζώα, λοιπόν, και οι κομήτες αλλάζουν χρώμα! Να δούμε τι άλλο θα ανακαλύψουμε τόσο στο διάστημα όσο και στη γη!

Δες ακόμα: Το σύμβολο της νέας Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ μας θυμίζει… Star Trek!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;