Συναλλαγές με κάρτα: Τα δικαιώματα των καταναλωτών που κάνουν πληρωμές στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους στις συναλλαγές με κάρτες στην Ευρώπη.

Οι συναλλαγές με κάρτα έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε τα δικαιώματα των Ελλήνων καταναλωτών που πραγματοποιούν πληρωμές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η ενημερωτική έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο “Τα δικαιώματά σας όταν κάνετε πληρωμές στην Ευρώπη”, κοινοποιήθηκε στα μέλη του το ΙΝΚΑ/Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος. Σε αυτή αναγράφονται, αναλυτικά, τα εξής:

Με τους κανόνες της Ε.Ε. οι ηλεκτρονικές σας πληρωμές γίνονται φθηνότερες, ευκολότερες και ασφαλέστερες.

Ας δούμε πώς ακριβώς:

  1. Μπορείτε να κάνετε πληρωμές σε όλη την Ευρώπη (Ε.Ε., Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν) με την ίδια ευκολία και ασφάλεια όπως στη χώρα σας.
  2. Δεν επιβαρύνεστε πλέον με πρόσθετο κόστος από τον έμπορο όταν πληρώνετε με κάρτα που έχει εκδοθεί στην Ε.Ε.
  3. Οι κανόνες καλύπτουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές κάθε είδους (π.χ. μεταφορές πίστωσης, άμεσες χρεώσεις, πληρωμές με κάρτα κ.λπ.).
  4. Κάθε πρόσωπο που διαμένει νόμιμα στην Ευρώπη δικαιούται τραπεζικό λογαριασμό για να πραγματοποιεί ηλεκτρονικές πληρωμές («λογαριασμός πληρωμών»)

Τα δικαιώματα αυτά υπάρχουν χάρη στην αναθεωρημένη οδηγία της Ε.Ε. για τις υπηρεσίες πληρωμών (ΟΥΠ2), στην οδηγία για τους λογαριασμούς πληρωμών και σε άλλες νομοθετικές πράξεις της Ε.Ε., που έχουν ως στόχο να απολαμβάνεις ασφαλέστερες και πιο εξυπηρετικές πληρωμές.

Κάθε καταναλωτής που διαμένει νόμιμα στην Ε.Ε. δικαιούται, τουλάχιστον, έναν βασικό λογαριασμό πληρωμών δωρεάν ή έναντι εύλογου τέλους. Πιο συγκεκριμένα, ο λογαριασμός αυτός συνοδεύεται από χρεωστική κάρτα και  καλύπτει τις αναλήψεις μετρητών, την τοποθέτηση χρηματικών ποσών και την εκτέλεση και λήψη πληρωμών.

Ο λογαριασμός σε ευρώ θα δίνει τη δυνατότητα να κάνεις όλες σου τις πληρωμές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα, όμως, μεγάλο συν είναι ότι οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ θα έχουν το ίδιο κόστος με τις εγχώριες πληρωμές σε ευρώ. Αυτό ισχύει από τις 15 Δεκεμβρίου 2019. Από αυτή την ημερομηνία και ύστερα οι διασυνοριακές πληρωμές σε ευρώ έχουν το ίδιο κόστος με τις εγχώριες πληρωμές στο εθνικό σας νόμισμα.

Επίσης, οι αναλήψεις μετρητών σε ευρώ εκτός του δικτύου ΑΤΜ της τράπεζάς σου αναμένεται να έχει σε άλλο κράτος μέλος το ίδιο κόστος που έχουν στη χώρα σας.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι ηλεκτρονικές σου πληρωμές είναι ασφαλέστερες χάρη στην αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη. Αυτό θα γίνεται με συνδυασμό διαφόρων στοιχείων εξακρίβωσης της ταυτότητας, όπως για παράδειγμα το PIN και τα δακτυλικά σας αποτυπώματα. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών σας.

Η ευθύνη σου σε περίπτωση μη εγκεκριμένης πληρωμής, όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση κλοπής της πιστωτικής κάρτας, περιορίζεται σε ανώτατο ποσό 50 ευρώ (εξαιρούνται οι περιπτώσεις βαριάς αμέλειας). Δε θα φέρεις ευθύνη για οποιαδήποτε μη εγκεκριμένη πληρωμή που γίνεται αφού έχεις ενημερώσει την τράπεζά σου ή για ηλεκτρονική πληρωμή μέσω διαδικτύου εάν ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών σου ή η τράπεζά σου δεν προβλέπει αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη.

Σε περίπτωση που το ποσό της τελικής πληρωμής με κάρτα δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων (π.χ. ενοικιάσεις αυτοκινήτων ή έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο), ο έμπορος μπορεί μόνο με τη συγκατάθεσή σου να δεσμεύει ένα συμφωνημένο ποσό στην κάρτα σου.

Με την «άμεση χρέωση» (π.χ. όταν έχετε εξουσιοδοτήσει μια εταιρεία να εισπράττει πληρωμές από τον λογαριασμό σας) έχετε στη διάθεσή σας 8 εβδομάδες για να διεκδικήσετε οποιοδήποτε ποσό χρεώθηκε χωρίς να δικαιολογείται. Το ποσό πρέπει να σας επιστραφεί εντός 10 εργάσιμων ημερών.

Επιπλέον, έχεις δικαίωμα να ξέρεις αν και ποιες επιβαρύνσεις ισχύουν για τις πληρωμές σου. Κατά κανόνα, οι έμποροι, τόσο στα καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο, δεν μπορούν να σου επιβάλουν τιμή μεγαλύτερη από την αναρτημένη («πρόσθετες χρεώσεις») όταν πληρώνεις με καταναλωτικές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. για ορισμένες κάρτες), μπορεί να εξακολουθούν να ισχύουν πρόσθετες χρεώσεις, αλλά πρέπει να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος που έχει για τον έμπορο αυτή η μέθοδος πληρωμής.

Εάν θεωρείς ότι έχεις χρεωθεί αδικαιολόγητες προσαυξήσεις, για παράδειγμα κατά την κράτηση πτήσης ή την πληρωμή για κράτηση ξενοδοχείου, μπορείς να επισκεφθείς τον διαδικτυακό σύνδεσμο που παρέχεται στην επόμενη σελίδα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματά σας.

Χάρη στην πρόσφατη τεχνολογία, έχεις, πλέον, τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς τις νέες, καινοτόμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αδειοδοτημένες τράπεζες και άλλους ρυθμιζόμενους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών πέραν της δικής σας τράπεζας. Αυτό σημαίνει, ότι μπορείς να παρακολουθείς τα οικονομικά σου ή να πραγματοποιείς αγορές μέσω διαδικτύου χωρίς πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Όπως και οι τράπεζες, αυτοί οι νέοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών πρέπει να έχουν λάβει άδεια, να εποπτεύονται και να χειρίζονται τα δεδομένα σου με ασφάλεια.

Οι κανόνες της Ε.Ε. διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών σας πληρωμών. Αν όμως υπάρχει πρόβλημα, η τράπεζά σου ή άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών υποχρεούνται να απαντούν στις καταγγελίες εντός 15 εργάσιμων ημερών. Αν ωστόσο δεν μείνεις ικανοποιημένος, μπορείς να υποβάλλεις την υπόθεσή σου στην αρμόδια εθνική αρχή.

Δες ακόμα: Παντού POS – «Φρένο» στις συναλλαγές με μετρητά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;