Παντού POS – «Φρένο» στις συναλλαγές με μετρητά

Από neolaia.gr Team 23 Οκτωβρίου 2019

Έρχονται POS και στα περίπτερα

Στα πλαίσια του μέτρου των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει να εξετάζει τη διεύρυνση της λίστας όσων χρησιμοποιούν POS.

Σύμφωνα με πηγές μάλιστα, το Υπουργείο θεσπίζει νέα μέτρα που καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης POS από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Ειδικότερα:

Το Yπουργείο Οικονομικών, με σχετική διάταξη που θα φέρει στη Βουλή, προγραμματίζει τον περιορισμό της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές των πολιτών με τις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ σε 400 ή 300 ευρώ ανά συναλλαγή. Η διάταξη αυτή αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αρχές του 2020 στο σχέδιο νόμου που θα αφορά αποκλειστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Οικονομικού Επιτελείου:

-Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

-Μείωση των μετρητών στις συναλλαγές των φορολογουμένων με τα καταστήματα λιανικής πώλησης από τα 500 ευρώ στα 400 ή 300 ευρώ.

-Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

-Δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου με την εφορία, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή.

-Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις οποίες δεν θα μπορεί να παρέμβει κανείς.

-Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, συζητούν τα επαγγέλματα που πρόκειται να ενταχθούν στη λίστα με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας για υποχρεωτική εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικής χρέωσης, όπου στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται σήμερα περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ στην υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθούν και τα περίπτερα. 

Παρόλα αυτά, να επισημάνουμε ότι οι πολίτες θα διατηρούν την επιλογή να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αλλά οι επαγγελματίες θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα, αν θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα: Όλες οι αλλαγές που έρχονται
ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486