25η Μαρτίου : 5 εύκολες συνταγές για να γιορτάσεις!
25η Μαρτίου: Γιορτάζουμε παραδοσιακά!

Μπακαλιάρος πλακί με κρεμμύδια, ντομάτες και σταφίδες

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό παστό μπακαλιάρο (ή 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο)
  • 1/2 – 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3-4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρασί λευκό
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
  • 1/2 λεμονιού το χυμό
  • 4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

1.Εάν έχετε φιλέτο ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου, τον ξεπλένετε και τον κόβετε σε μερίδες. Αν ο μπακαλιάρος σας είναι παστός τότε τον ξαρμυρίζετε ως εξής: Κόβετε με κοφτερό μαχαίρι τα πτερύγια της πλάτης, στα πλάγια και το μεγάλο της ουράς και τον τεμαχίζετε σε μερίδες. Τις ξεπλένετε πολύ καλά και τις βάζετε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό. Αλλάζετε το νερό όσο πιο συχνά μπορείτε ακόμα και κάθε 2-3 ώρες αν είναι δυνατόν. Ανάλογα το πάχος του φιλέτου χρειάζονται 1- 1 1/ 2 μέρες να τελειώσει η διαδικασία.

2.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, λαδώνετε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και το αφήνετε στην άκρη.

3.Ζεσταίνετε το 1/3 του ελαιόλαδου σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι και σοτάρετε καλά τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1/2 λ ακόμα.

4.Προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε να διαλυθεί, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ντομάτες το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10λ. Προσθέτετε τις σταφίδες, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.

5.Στρώνετε στη βάση του λαδωμένου πυρέξ τις φέτες πατάτας, τις περιχύνετε με το άλλο 1/3 ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνετε ελαφρώς (προσοχή στο αλάτι αν ο μπακαλιάρος σας είναι ακόμα αρμυρός).

6.Πάνω από τις πατάτες στρώνετε τα κομμάτια μπακαλιάρου, τα περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας [αφαιρείτε τη δάφνη] και προσθέτετε και το υπόλοιπο 1/3 ελαιόλαδο. Ανακινείτε το πυρέξ ώστε η σάλτσα να πάει παντού, σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το πλακί σας για 20-25 λ.

7.Ξεσκεπάζετε το ταψί από το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 20-30 λ ακόμα μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες. Αν οι πατάτες δεν έχουν γίνει προσθέστε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγο ακόμα σκεπάζοντάς το και πάλι με το αλουμινόχαρτο.

Προηγούμενο   Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;