25η Μαρτίου : 5 εύκολες συνταγές για να γιορτάσεις!
25η Μαρτίου: Γιορτάζουμε παραδοσιακά!

25η Μαρτίου έρχεται και πρέπει να είσαι έτοιμος /η να γιορτάσεις!

Αυτές είναι κάποιες συνταγές για την 25η Μαρτίου που μπορείς άνετα να κάνεις!

Ετοιμάσου να γιορτάσεις την 25η Μαρτίου μαζί με φίλους και συγγενείς!

H 25η Μαρτίου γιορτάζεται παραδοσιακά με μπακαλιάρο και σκορδαλιά ενώ τα παντζάρια είναι must!

Μπακαλιάρος τηγανιτός και σκορδαλιά με ψωμί για την 25η Μαρτίου! 

Υλικά συνταγής

Για το μπακαλιάρο:

  • 600-700 γρ. μπακαλιάρος

Για το χυλό/κουρκούτι:

  • 3/4 φλ. τσαγιού μπύρα
  • 2 κ.γ. λάδι
  • 1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι

Για τη σκορδαλιά:

  • 1/2 κ. ψωμί της προηγούμενης μέρας, χωρίς την κόρα
  • 6-8 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. ξύδι
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

1.Για το μπακαλιάρο: Ξαλμυρίζετε το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ [30 ώρες περίπου] σε μπολ με μπόλικο νερό που να τον σκεπάζει. Σε αυτό το διάστημα αλλάξτε το νερό 4-5 φορές. Όταν είναι έτοιμος τον καθαρίζετε από τις πέτσες του [και αν θέλετε και τα κόκαλα] τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε με λεμόνι και σκορδαλιά.
Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μεγάλο τηγάνι, “βουτάτε” τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό και τηγανίζετε στο ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.

2.Για το χυλό: Χτυπάτε σε μπολ τη μπύρα, το λάδι και τα δύο κροκάδια. Προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάζετε το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. [1 ώρα]. Χτυπάτε το ασπράδι σε πηχτή μαρέγκα, παίρνετε το χυλό από το ψυγείο και ενσωματώνετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τηγανίζετε αμέσως.

3.Για τη σκορδαλιά: Χρησιμοποιείστε κανονικό, σταρένιο ψωμί και όχι μαύρο. Μουλιάζετε για λίγη ώρα το ψωμί σε νερό. [*]
Αφαιρείτε από τα σκόρδα το πράσινο φύτρο. Βάζετε στο μπλέντερ τα σκόρδα μαζί με το ψωμί καλά στυμμένο, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιείτε. Προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, εναλλάξ με το ξίδι. Δοκιμάζετε ενδιαμέσως τη γεύση. Σταματάτε το χτύπημα μόλις γίνει μια ομοιογενής αλοιφή.

Μπακαλιάρος αγιορείτικος με πατάτες σε κόκκινη σάλτσα

Υλικά συνταγής

  • 1.200 φιλέτο παστού μπακαλιάρου, καλά ξαρμυρισμένο από τις προηγούμενες μέρες σε κρύο νερό, κομμένο σε κομμάτια 10 εκ. περίπου
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανός, μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • 60 ml χυμός λεμονιού (αυξομειώστε τη ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1/3 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • αλάτι (ανάλογα πόσο ξελμυρίσατε το μπακαλιάρο σας)

Εκτέλεση συνταγής

1.Σε ένα μπολάκι ρίχνετε 150 ml ζεστό νερό, τον ντοματοπελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τη ρίγανη, το κύμινο, την κανέλα και το ξίδι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.

2.Σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα (πλασοτέ), βάζετε το μπακαλιάρο και τοποθετείτε ολόγυρα τις πατάτες. Ρίχνετε τόσο νερό ώστε να καλύψει τις πατάτες και τα βάζετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 2 λ περίπου ή μέχρι να κοχλάσει. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, του κόκκους πιπεριού και 150 ml ελαιόλαδο και συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λ περίπου να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

3.Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε προσεκτικά το μπακαλιάρο, τον μεταφέρετε σε πιατέλα και τον αφήνετε στην άκρη. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τις πατάτες για 30 λ ή μέχρι να μισομαλακώσουν.

4.Ξαναβάζετε το μπακαλιάρο στη κατσαρόλα, τον περιχύνετε με το μείγμα αραιωμένου ντοματοπολτού, δοκιμάζετε το αλάτι και αν απαιτείται αλατίζετε και ανακινείτε τη κατσαρόλα κυκλικά για να αναμιχθεί η σάλτσα με τα υπόλοιπα υλικά.

5.Μαγειρεύετε για άλλα 20 λ μέχρι να γίνει ο μπακαλιάρος και δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το αποσύρετε από τη φωτιά. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνετε το φαγητό σας να σταθεί για 10 λ περίπου και μετά σερβίρετε το μπακαλιάρο με τις πατάτες και το περιχύνετε με τη σάλτσα του.

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;