Προνοιακά επιδόματα 2018: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις
Προνοιακά επιδόματα 2018: Δείτε αναλυτικά!

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πως τίθεται σε εφαρμογή το νέο πιλοτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου θα χορηγούνται τα προνοιακά επιδόματα 2018 σε άτομα με αναπηρία από την Αττική, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Όπως ανακοινώθηκε, οι αιτήσεις των δικαιούχων θα υποβάλλονται στο opeka.gr

Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, «το πιλοτικό πρόγραμμα για τα αναπηρικά επιδόματα που ξεκινά, αφορά μόνο τις νέες αιτήσεις από την Αττική. Τα άτομα με αναπηρία θα λαμβάνουν πλέον από μία, ενιαία αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία που θα είναι γνωστή σε όλους και με απόλυτη διαφάνεια, με ηλεκτρονικές αιτήσεις, ραντεβού μέσω υπολογιστή, διασταυρώσεις και αδιάβλητες διαδικασίες. Αναλυτικότερα, στο νέο πλαίσιο προηγείται η διοικητική διαδικασία και ο αιτών εξετάζεται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), εφόσον πληροί όλες τις λοιπές προϋποθέσεις. Αυτή η μέριμνα, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις ψηφιακές διασταυρώσεις, απλοποιούν σημαντικά τη διαδικασία για τον ανάπηρο».

Στο πιλοτικό πρόγραμμα εντάσσονται τα άτομα με αναπηρία από την Περιφέρεια Αττικής που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση επιδόματος. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω των κέντρων κοινότητας των δήμων ή των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ή από προσωπικό υπολογιστή. Όσοι ενταχθούν στο πιλοτικό, απαλλάσσονται από το παράβολο των 46 ευρώ για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕΠΑ.

Η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει:

  • Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, μέσω πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.
  • Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας από το θεράποντα γιατρό του αναπήρου, συμπλήρωση εισηγητικού και παραπομπή του στα ΚΕΠΑ.
  • Αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή επιτροπή γιατρών του ΚΕΠΑ.
  • Συμπλήρωση ερωτηματολογίου από ιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου. Το ερωτηματολόγιο δεν επηρεάζει την κρίση και την απόφαση της υγειονομικής επιτροπής ως προς τη χορήγηση του επιδόματος.

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;