Η μάχη των γυναικών της Ιρλανδίας μόλις άρχισε!
Οι Ιρλανδές διεκδικούν τα δικαιώματα τους από την κυβέρνηση της χώρας!

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Δουβλίνου για να διαμαρτυρηθούν στην 6η τήσια πορεία που διοργανώνουν οι υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση. Η συγκεκριμένη πορία γίνεται εν όψει του χετικού δημοψηφίσματος, τη διεξαγωγή του οποίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πριν λίγες μέρες.

Πρόκειται για “μια μεγάλη διαδήλωση ώστε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζουμε τίποτε άλλο παρά την πλήρη κατάργηση της 8ης τροπολογίας”, αναφέρει η Λίντα Κάβανα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Abortion Rights Campaign.

Η τροπολογία, που περολαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας, υιοθετήθηκε το 1983 και εξισώνει την ζωή της μητέρας με εκείνη του εμβρύου. Η Ιρλανδία είναι γενικά μια χώρα με ισχυρές καθολικές πεποιθήσεις, στην οποία απαγορεύεται εντελώς η άμβλωση.

Η νομοθεσία χαλάρωσε το 2013 έπειτα από τον θάνατο μιας νεαρής εγκύου, ωστόσο, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση κινδύνου για την μητέρα.

Λόγω των πιέσεων που ασκούν οι υπέρμαχη του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, η κυβέρνηση συγκάλεσε μια Συνέλευση Πολιτών, η οποία ανέλαβε να εξετάσει μια σειρά κοινωνικών θεμάτων μεταξύ των οποίων η 8η τροπολογία.

Στα συμπεράσματα της, που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο, τα 99 μέλη της συνέστησαν να προωθηθεί μια απελευθέρωση των αμβλώσεων για τις κυήσεις κάτω των 12 εβδομάδων.

Και τελικά, πριν λίγες μέρες το Δουβλίνο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2018.

Παρ’όλα αυτά, οι υπέρμαχοι της νομοθεσίας αυτής διαδήλωσαν μπροστά στο Λάινστερ Χάουζ, την έδρα του κοινοβουλίου, και θα ξαναβγούν στους δρόμους για να υπερασπιστούν την διατήρηση του status quo.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την 8η τροπολογία που έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει αποτρέψει τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες έχει προκαλέσει η άμβλωση σε άλλες χώρες», αναφέρει η Κόρα Σέρλοκ, εκπρόσωπος της Pro-Life Campaign.

 

Το παράδοξο είναι πως κανένας πολιτικός δεν έχει πάρει θέση πάνω στο ζήτημα. 

Οι πολιτική της χώρας, αν και ικανοποιημένοι με την διεξαγωγή του, αντιμετωπίζουν το θέμα με επιφυλακτικότητα.

Ο ιρλανδικός τύπος, μάλιστα, δεν διστάζει να μιλήσει για υπουργούς που δεν τολμούν να υπερασπιστούν ων αμβλώσεων, την ώρα μάλιστα που η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos/MRBI, οι Ιρλανδοί, πάντως, είναι ικανοί να δεχθούν μια άμβλωση σε περίπτωση βιασμού (76%), είναι αντίθετοι στο να γίνεται απλώς επειδή το επιθυμεί μια γυναίκα (67%).

«Πιστεύω ότι δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και την πίεση από τους ψηφοφόρους τους, που ίσως είναι πιο ηλικιωμένοι και πιο συντηρητικοί», αναφέρει η Μπριντ Σμάιθ του κόμματος Solidarity, η πρώτη βουλευτής που παραδέχθηκε ότι έχει κάνει άμβλωση.

Η Σμάιθ πρόσθεσε ακόμη πως «η άμβλωση είναι μια πραγματικότητα ακόμη και στην Ιρλανδία, απλώς είναι μια πραγματικότητα την οποία εξάγουμε καθημερινά», μιλώντας για τις χιλιάδες Ιρλανδές που πηγαίνουν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση.

Φωτογραφία: Independent

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;