Τέσσερις
Road movies είναι οι ταινίες που αφορούν ένα ταξίδι το οποίο αλλάζει οριστικά τους πρωταγωνιστές.

c-spotlight-sunshine

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε, έστω και λίγο χονδρικά, τον ορισμό του “road movie”. Μια road movie λοιπόν, είναι μια ταινία όπου οι κεντρικοί χαρακτήρες ταξιδεύουν και κατά τη διάρκεια της μεταμορφώνονται, είτε ανακαλύπτουν νέες προοπτικές της ύπαρξης τους, είτε εξελίσσονται.

Ένα ιδιαίτερο είδος ταινίας, το οποίο κυριάρχησε τη δεκαετία του 70. Πολλοί σύγχρονοι έχουν καταφέρει να το μιμηθούν, λίγοι το έχουν καταφέρει.

Little miss sunshine (2006)

Μια πολύ πρόσφατη road movie, είναι αυτή. Πολύ αστεία, διαφορετική από τις υπόλοιπες που θα βρείτε στη λίστα μας.

Υπόθεση: Σύσσωμη η εκκεντρική οικογένεια Χούβερ ξεκινάει για την Καλιφόρνια όπου η εξάχρονη κόρη τους πρόκειται να συμμετάσχει στα παιδικά καλλιστεία: ο νεαρός γιος έχει πάρει όρκο σιωπής, ο γκέι θείος αποπειράται να αυτοκτονήσει, ο παππούς παίρνει κοκαΐνη και ο πατέρας, ένας γκουρού σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Όσκαρ β΄ αντρικού ρόλου και σεναρίου.

Wild strawberries 

Η πιο αισιόδοξη ταινία του Μπέργκμαν. Επηρέασε και επηρεάζει μέχρι σήμερα τον παγκόσμιο κινηματογράφο. 

Υπόθεση: Ο 70χρονος καθηγητής Μποργκ, πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό του στο Πανεπιστήμιο της Λουντ για να εορτάσει το Ιωβηλαίο του, αναπολεί σημαντικές στιγμές από τα νιάτα του και βρίσκει την ευκαιρία να επικοινωνήσει για πρώτη φορά με τη νύφη του, η οποία τον συνοδεύει, όπως και να συμφιλιωθεί με το γιο του.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μπέργκμαν ήταν ψυχαναλυτής. Υπήρξε μάλιστα ο μοναδικός κινηματογραφιστής ο οποίος κατάφερε να αναλύσει σε τόσο μεγάλο βάθος τις σχέσεις των ανθρώπων, τις ανησυχίες τους, τον θάνατο, τον έρωτα, τους ρόλους που αυτοί υποδύονται στη διαδρομή τους σε αυτόν τον κόσμο.

paris_texas_nastassja_kinski_2_2560x1600_knowledgehi.com

Paris Texas

Ο ορισμός της road movie. Εάν θέλεις να καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται ο όρος θα πρέπει σίγουρα να τη δεις. 

Υπόθεση: Ύστερα από μακρόχρονη περιπλάνηση στα σύνορα του Μεξικού, ο Τράβις, που αρνείται να μιλήσει, οδηγείται από τον αδελφό του στο σπίτι του. Εκεί προσπαθεί να κερδίσει την εκτίμηση του 8χρονου γιου του, με τον οποίο ξεκινά μια δεύτερη περιπλάνηση, σε αναζήτηση αυτήν τη φορά της εξαφανισμένης γυναίκας του.

Εκπληκτικό soundtrack, φοβερές ερμηνείες.

Nebraska 

Καταρρίπτοντας τους μύθους που έχει στήσει το αμερικάνικο σινεμά, ένα road movie που ήρθε από το πουθενά, με σκηνοθέτη τον εκπληκτικό Αλεξάντερ Πέιν. 

Υπόθεση:Πιστεύοντας πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός περιοδικού, ένας πεισματάρης γέρος ξεκινά μαζί με τον γιο του ένα οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα.

Ο Alexander Payne μας διηγείται αυτή τη μελαγχολική  ιστορία στο ασπρόμαυρο φόντο της παρηκμασμένης και πνευματικά φθαρμένης αμερικάνικης επαρχίας, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στο φανταχτερό νεοϋορκέζικο πρότυπο ζωής που κυριαρχεί στην πλειονότητα των αμερικάνικων ταινιών

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;