Μεγάλοι ζωγράφοι: ταινίες για τη ζωή και το έργο τους
Ταινίες για τη ζωή και το έργο μεγάλων ζωγράφων

1

Οι μεγάλοι ζωγράφοι ήταν -οι περισσότεροι τουλάχιστον- ιδιαίτερες προσωπικότητες. Έζησαν έντονες ζωές, γεμάτες καταχρήσεις. Μερικές από τις ταινίες που έχουν γυριστεί για τη ζωή τους ενσαρκώνουν εξαιρετικά τον ιδιότυπο χαρακτήρα τους.

Caravaggio (1986)

caravaggio001-20080627-121758-medium

 

H ταινία μας μεταφέρει με άψογο τρόπο στη ψυχοσύνθεση του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου. Εστιάζει στην ομοφυλοφιλία του, η οποία απεικονίζεται εξάλλου και στους πίνακες του. Διότι ως γνωστόν, πίσω από τους Αγίους και τις Μαγδαληνές που ζωγράφιζε, κρύβονται πόρνες, εργάτες και αρσενικοί εραστές.

Surviving Picasso (1996)

SURVIVING PICASSO, from left: Natascha McElhone, Anthony Hopkins as Pablo Picasso, 1996, © Warner Brothers
SURVIVING PICASSO, from left: Natascha McElhone, Anthony Hopkins as Pablo Picasso, 1996, © Warner Brothers

Η ταινία αναλώνεται κυρίως στον εκκεντρικό χαρακτήρα του ζωγράφου και στην ιδιαίτερη σχέση του με τις γυναίκες. Παρ’ όλα αυτά αξίζει να τη δει κανείς, διότι το να γνωρίζεις τον χαρακτήρα ενός ζωγράφου και τι έχει ζήσει, πώς αντιλαμβανόταν συγκεκριμένες καταστάσεις σε βοηθάει να κατανοήσεις πολύ καλύτερα το έργο του. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Πικάσο, του οποίου το έργο έχει μεγάλες διαφορές και χωρίζεται σε περιόδους ανάλογα με τις διαθέσεις του.

I shot Andy Warhol (1996)

3

Η ταινία αναφέρεται στην αληθινή ιστορία της Valerie Solanas, φεμινίστρια που έγραψε το δικό της μανιφέστο, υπό τον τίτλο “Καθάρματα” όπου διακηρύσσει το μίσος της για τους άντρες. Η ίδια έγραψε ένα σενάριο για μια ταινία που ήθελε ο Andy Warhol να κάνει την παραγωγή, αλλά αυτός συνέχισε να την αγνοεί. Έτσι λοιπόν τον πυροβόλησε. Αυτή είναι η ιστορία της Valerie…

Frida Kahlo (2002)

1
Η ταινία με πρωταγωνίστρια την Salma Hayek δένει πολύ όμορφα τον κόσμο της ζωγραφικής και του κινηματογράφου. Η Φρίντα Κάλο ήταν μια έντονη προσωπικότητα, με ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, όπως διαφαίνεται και από τους πίνακες της, την οποία ενσαρκώνει εξαιρετικά η Salma Hayek. Αξίζει σίγουρα να την δείτε, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Modigliani (2004)

4

“Θα ζωγραφίσω τα μάτια σου, αφού μάθω τη ψυχή σου”. Η γεμάτη καταχρήσεις ζωή του Μόντι, του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου, αποτυπώνεται εξαιρετικά στην μεγάλη οθόνη. Εάν έπρεπε να διαλέξουμε και να σας προτείνουμε να δείτε μόνο μια από όλες τις ταινίες για μεγάλους ζωγράφους θα διαλέγαμε αυτή. Είναι πραγματικά εκπληκτική.

 

Pollock (2000)

Ed Harris (as Jackson Pollock) in POLLOCK (2000, directed by Ed Harris), a featured artist in the exhibition "PERSOL MAGNIFICENT OBSESSIONS: 30 stories of craftsmanship in film," on view at Museum of the Moving Image, June 14-August 19, 2012. Photo: Photofest/Sony Pictures Classics
Ed Harris (as Jackson Pollock) in POLLOCK (2000, directed by Ed Harris). Photo: Photofest/Sony Pictures Classics

Ένας από τους σημαντικότερους και πιο αμφιλεγόμενους ζωγράφους του 20ου αιώνα! Η εξαιρετική ερμηνεία του Ed Harris αποτυπώνει εξαιρετικά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Pollock. Ανασφαλής και αυτοκαταστροφικός, έζησε παράλληλα μια θυελλώδη σχέση με τη γυναίκα του και εν τέλει πέθανε μόλις 44 χρονών. Ακόμη μια εξαιρετική ταινία που αξίζει να δείτε.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0