Ευρωεκλογές 2014 - Ο.Π. | Ό,τι έγινε στην παρουσίαση της ευρωλίστας

eurwekloges 2014 oikologoi prasinoi

Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου και το εύθραυστο εσωκομματικό σκηνικό

Χθες το μεσημέρι παρουσιάστηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ το ευρωψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων. Στην παρουσίαση τελικά παραβρέθηκε ο Β. Πισσίας επικεφαλής του ευρωφηφοδελτίου. ενώ ο Ν. Χρυσόγελος – ο αμέσως επόμενος κι επίσης δυνητικά εκλόγιμος στην κατάταξη της ευρωλίστας – απουσίαζε, γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά για τη συνοχή του κόμματος σε επίπεδο κορυφής. Μάλιστα, εκδόθηκαν δύο ξεχωριστά δελτία τύπου, ένα εκ του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων και ένα από τον πράσινο ευρωβουλευτή.

Αργότερα, ο Ν. Χρυσόγελος, ξεκαθάρισε ότι η απουσία του οφειλόταν σε ανειλημμένη αυτοδιοικητική υποχρέωση στη Σύρο. Σε δήλωση που έκανε για το θέμα ο ευρωβουλευτής, γίνεται λόγος για την ανάγκη πράσινου πολιτικού στίγματος περισσότερης και πιο κοινωνικής Ευρώπης για να αντιστραφούν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται εντός Ε.Ε., Παράλληλα στο τέλος του κειμένου αφήνονται αιχμές για τη νομή της εσωτερικής εξουσίας χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο και στόχευση.

“Στους Οικολόγους Πράσινους δυστυχώς όπως και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία υπάρχουν δυο διαφορετικές πραγματικότητες: αυτοί και αυτές που είναι δραστήριοι σε κοινωνικό, περιφερειακό κι αυτοδιοικητικό επίπεδο αγωνιζόμενοι για το δημόσιο συμφέρον, και αυτοί που αναλώνουν όλη την προσπάθεια τους σε εσωστρέφεια και ατέρμονες και ατελέσφορες εσωτερικές διαδικασίες. ‘Ένα πράσινο όμως κόμμα δεν μπορεί να ακολουθεί τέτοιες πρακτικές χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα αλλά πρέπει να ασχολείται με τις ανάγκες της κοινωνίας και να κινείται με πρώτο κριτήριο τη διασφάλισή αυτών, μέσα από διεργασίες και συμμαχίες με την κοινωνία των πολιτών”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Ο.Π/E.Π.Κ.

Ο Β. Πισσίας, κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του στους εκπροσώπους του τύπου, ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος που τον εξέλεξαν ως επικεφαλής, κινούμενος πάντως διαλακτικότερα στην ανοιχθείσα εσωκομματική συζήτηση ιδεολογικής κατεύθυνσης στο εσωτερικό πεδίο κατά τη διαδικασία ανάδειξης των προσώπων-εκφραστών των ΟΠ στις ερχόμενες ευρωεκλογές. “Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι κόμμα υποσχέσεων. Η πολιτική και κοινωνική οικολογία είναι κίνημα ιδεών, προγράμματος, προτάσεων και συγκεκριμένων πράξεων. Το πρόγραμμα της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας δεν είναι πρόγραμμα αρνήσεων αλλά θέσεων και προπαντός συνθέσεων”, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Ο.Π.

Στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης παρουσίασης παραβρέθηκε η Ι. Κοντούλη. Η επικεφαλής της εκστρατείας των εθνικών εκλογών 2012 των Ο.Π. έχει διατηρήσει αποστάσεις από τη μετωπική διαμάχη των εσωκομματικών μηχανισμών και τάσεων, συνεχίζοντας από τη θέση του απλού μέλους και επενδύοντας στην ενδυνάμωση της σχέσης της με την κοινωνία,  σύμφωνα με την παρέμβαση της στο τελευταίο συνέδριο. Παραμένει πολιτικά εγγύτερα στην προοπτική ριζοσπαστικής κατεύθυνσης του κόμματος της που θεωρεί ότι, πέρα από την ενδοκομματική  συγκρουσιακή νοσηρότητα, εκφράζεται σε αυτή τη φάση από την επιλογή Πισσία.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου και το πάλαι ποτέ ηγετικό στέλεχος και διατελέσασας ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος. Βάσει των αποτελεσμάτων των εσωτερικών εκλογών συμπεριλαμβάνεται, πλέον, στα “μετόπισθεν” της λίστας των υποψηφίων των Ο.Π. για τις ευρωεκλογές 2014.

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα καθορίσει πολλά για τις εσωτερικές ισορροπίες των Ο.Π. Κι ακόμα περισσότερο για την ίδια την επιβίωση του πολιτικού φορέα-συνδέσμου με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στο τέλος της εξάμηνης προεκλογικής διαδρομής.

 

To επίσημο δελτίο τύπου των Ο.Π.:

Ποιοι καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά από μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας η οποία έδωσε σε όλα τα μέλη τους τη δυνατότητα να επιλέξουν, παρουσίασαν σήμερα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο τους. Η ψηφοφορία διήρκεσε από τις 8 έως και τις 17 Δεκεμβρίου 2013 και τα μέλη του κόμματος κλήθηκαν να επιλέξουν τους 10 υποψήφιους από συνολικά 21 υποψηφιότητες, ψηφίζοντας σε όλη την Ελλάδα με τρεις τρόπους: σε κάλπη, ηλεκτρονικά και επιστολικά.

Ο Βαγγέλης Πισσίας με 251 ψήφους και ο Νίκος Χρυσόγελος με 215 ψήφους, επελέγησαν στις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου. Ακολούθησαν οι Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, η Ελεάννα Ιωαννίδου, η Δήμητρα Γωγάκου, ο Σταύρος Αγογλωσσάκης, ο Ηλίας Γιαννίρης, ο Γιάννης Τσιρώνης και ο Γιώργος Μπλιώνης.

Προλογίζοντας τους υποψηφίους, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μάγκυ Δούση τόνισε, αναφερόμενη στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων αλλά και στην παράλληλη αντίστοιχη διαδικασία που εκτυλίσσεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα: «Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου τη διαδικασία εκλογής των συν-επικεφαλής της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας και είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία πολιτική ομάδα επιλέγει επικεφαλής με άμεση συμμετοχή όλων των μελών και φίλων της, καθώς η διαδικασία προβλέπει την απευθείας εκλογή από τα μέλη και τους φίλους των Πρασίνων με ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου. Και στην Ελλάδα όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεχίζουν να είναι το μόνο κόμμα που ακολουθεί μια τόσο αμεσοδημοκρατική διαδικασία για να επιλέξει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο τους.»

Κατά την παρουσίασή του, ο Βαγγέλης Πισσίας, δήλωσε:

“Δεν θέλουμε μόνο να πέσει μια κυβέρνηση και να ρθει μια άλλη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε μόνο να πέσει το μνημόνιο που κάποιοι υπέγραψαν για να μας επιβληθεί ή για να οδηγηθούμε μόνοι μας σε ένα άγραφο μνημόνιο. Η κρίση σήμερα δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική, αξιακή, ηθική. Είναι κρίση που δημιουργεί ανθρώπινες κοινωνικές πληγές αλλά και κρίση που οδηγεί στην καταστροφή της εκπληκτικής φύσης που μας δόθηκε. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι κόμμα υποσχέσεων. Η πολιτική και κοινωνική οικολογία είναι κίνημα ιδεών, προγράμματος, προτάσεων και συγκεκριμένων πράξεων. Το πρόγραμμα της πολιτικής και κοινωνικής οικολογίας δεν είναι πρόγραμμα αρνήσεων αλλά θέσεων και προπαντός συνθέσεων»

Στη συνέχεια, η Κωνσταντίνα Κοσμίδου, πολιτική επιστήμονας, αναφερόμενη στην ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής, σημείωσε ότι «πρέπει οι πλούσιες χώρες να περάσουν από την ιδιοτελή γενναιοδωρία στην ανιδιοτελή αλληλεγγύη.

Ο Ηλίας Γιαννίρης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σημείωσε ότι ο οικολογικός χώρος θέτει ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ευημερία και τόνισε την ανάγκη να ακουστεί ευρέως ο λόγος των Οικολόγων Πράσινων.

Αντίστοιχα, ο Γιάννης Τσιρώνης, χημικός, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, υπογράμμισε ότι με τη συμμετοχή και την ψήφο μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να μη συνεχιστούν οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε οπισθοδρόμηση την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι οι Πράσινοι είχαν ήδη από το 2009 προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου.

ypopsifios

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ν. Χρυσόγελου:

«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Οι πολίτες μπορούν να στείλουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για αλλαγή της Ευρώπης και της Ελλάδας σε μια κατεύθυνση που θα είναι προς όφελος των πολιτών, συμμετέχοντας μαζικά και επιλέγοντας με την ψήφο τους προγράμματα που να τους εκφράζουν. Οι Πράσινοι σαφώς δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική, κοινωνική, αλληλέγγυα, οικολογική Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Να κλείσουμε τον δρόμο στις λαϊκίστικες, εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που επιδιώκουν την αποδόμηση της Ευρώπης, την απομόνωση και την κατεδάφιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κοινωνικού μοντέλου και της περιβαλλοντικής προστασίας. Ο απομονωτισμός δεν είναι η απάντηση στην ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη αγορά ή στις ισοπεδωτικές πολιτικές λιτότητας, η λύση βρίσκεται στην περισσότερη αλλά πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, που έχει ως αδιαπραγμάτευτους πυλώνες της τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλληλεγγύη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η χώρα μας χρειάζεται και εν όψει των ευρωεκλογών μια εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα αναδείξει τις δημιουργικές δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία σε πρωταγωνιστές δίκαιων, ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων κι ανατροπών που φέρνουν λύσεις, δημιουργούν θέσεις εργασίας, στρέφουν την οικονομία προς οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνη κατεύθυνση, ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και επανασχεδιάζουν την κοινωνική πολιτική ώστε να είναι αποτελεσματική, προς όφελος του πολίτη. Η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος δεν είναι απλώς μια υποχρέωσή μας απέναντι στις σημερινές και μελλοντικές γενεές αλλά και το κλειδί για καινοτομία, δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμη οικονομία.

Οι πράσινες αξίες και πολιτικές είναι για μένα, όπως για και για πολλούς άλλους στους Οικολόγους Πράσινους και γενικότερα στην κοινωνία, επιλογή ζωής κι όχι σημαία ευκαιρίας. Η κοινωνική παρέμβαση και η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, όπως απέδειξα και στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου ως ευρωβουλευτή αλλά και μέσα από την προσωπική μου διαδρομή, είναι πολιτική στάση και πολιτική πρόταση.

Στους Οικολόγους Πράσινους δυστυχώς όπως και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία υπάρχουν δυο διαφορετικές πραγματικότητες: αυτοί και αυτές που είναι δραστήριοι σε κοινωνικό, περιφερειακό κι αυτοδιοικητικό επίπεδο αγωνιζόμενοι για το δημόσιο συμφέρον, και αυτοί που αναλώνουν όλη την προσπάθεια τους σε εσωστρέφεια και ατέρμονες και ατελέσφορες εσωτερικές διαδικασίες. ‘Ένα πράσινο όμως κόμμα δεν μπορεί να ακολουθεί τέτοιες πρακτικές χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα αλλά πρέπει να ασχολείται με τις ανάγκες της κοινωνίας και να κινείται με πρώτο κριτήριο τη διασφάλισή αυτών, μέσα από διεργασίες και συμμαχίες με την κοινωνία των πολιτών . Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι ακριβώς ποιο πολιτικό στίγμα θα εκπέμψουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το επόμενο διάστημα. Και αν θα είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και όχι στους μικροκομματικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;