Neolaia Θέμα | Το συριακό στην πρώτη γραμμή της διεθνούς διπλωματίας

asant

Η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας στο συριακό ζήτημα

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί εναγωνίως τη συνεχή εναλλαγή των δεδομένων στο συριακό. Εκεί που οι ΗΠΑ του Ομπάμα φαινόντουσαν έτοιμες να ανοίξουν το πρώτο μέτωπο πολέμου στα χρόνια εξουσίας του πρώτου μαύρου Προέδρου τους, η Ρωσία του Πούτιν με τον Σ. Λαβρόφ επικεφαλής της διπλωματίας της «μεγάλης αρκούδας» έβγαλε τον τελευταίο «άσσο από το μανίκι» για την αποφυγή της δυτικής επέμβασης στο καθεστώς Άσσαντ, μεσολαβώντας για απογύμνωση του Σύριου Προέδρου από το χημικό του οπλοστάσιο, με τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, κατά άλλους αναλυτές υποχώρησε με δυσθυμία και κατά έτερους, μάλλον κάπως αιρετικούς, δεν έχασε την ευκαιρία άμεσης αξιοποίησης της καλοζυγισμένης ρωσικής «ασίστ» της τελευταίας στιγμής για την αποφυγή μιας στρατιωτικής παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων της υπερδύναμης επί των ημερών. Διατηρώντας, πάντως, το προφίλ του υπέρμαχου της επέμβασης με το πρώτο σημάδι διπλωματικής αποτυχίας.

Το σχέδιο της Γενεύης που τίθεται, πλέον, σε εφαρμογή, θέτει στη Δαμασκό ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, απαιτώντας την παράδοση «μίας λεπτομερούς λίστας» στοιχείων αναφορικά με το μέγεθος του χημικού της οπλοστασίου, εντός μίας εβδομάδας. Τροπή που όπως αναμενόταν φέρνει τώρα διαμαρτυρόμενη τη συριακή αντιπολίτευση προς όσους ισχυρούς παράγοντες της Δύσης εμφανιζόντουσαν μέχρι προ ημερών αμετακίνητοι στη λύση της εναντίον του Άσσαντ επίθεσης και της ανάληψης από τα μέλη της των ηνίων της χώρας.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα ευρισκόμενη σε δύσκολη θέση λόγω της τραγικής οικονομικής της κατάστασης φαίνεται να έχει περιορισμένα περιθώρια παρέμβασης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση, Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, μοιάζουν προσηλωμένοι στην αμερικανική γραμμή, με τον πρώτο να ρισκάρει δηλώσεις που θυμίζουν εξευγενισμένη ρητορική αμερικανικών «γερακιών», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα εκείνα της ευρύτερης αριστεράς τάσσονται κατά οποιασδήποτε μορφής στρατιωτικής παρέμβασης, θεωρώντας τη στις περισσότερες περιπτώσεις ως αποκλειστικά εκπορευόμενης από τον δυτικό καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό.

Παρακολουθείστε τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις μελών και εκπροσώπων κομμάτων για το συριακό ζήτημα και το ρόλο της Ελλάδας στις ραγδαίες εξελίξεις που πραγματοποιούνται τελευταία στη Μέση Ανατολή:

rena doyroy 2Το θέμα της Συρίας φανέρωσε μια κυβέρνηση επικίνδυνη και ανίκανη…

Της Ρένας Δούρου (Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας)

Η συμφωνία Ουάσινγκτον – Μόσχας, το Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, σχετικά με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, αποτελεί μεν μια θετική εξέλιξη, η οποία πιστώνεται στη ρωσική διπλωματία, καθώς απομακρύνει το ενδεχόμενο της πολεμικής επιχείρησης, δεν εξαλείφει όμως πλήρως αυτό το ενδεχόμενο. Ο πέλεκυς στρατιωτικής επίθεσης θα επικρέμεται πάνω από τη Συρία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Το θέμα της Συρίας φανέρωσε μια κυβέρνηση επικίνδυνη και ανίκανη…

eliza politiΕυρω-ελληνική πρωτοβουλία για τη σταθερότητα στη Μ. Ανατολή

Της Ελίζας Πολίτη (Διεθνολόγου – Μέλους ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, πρ. Αντιπροέδρου Νεολαίας Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος)

Φύσει αισιόδοξη και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι μάλλον στη περίπτωση της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία «η διπλωματία θριάμβευσε». Έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, λόγω και της έλλειψης ισχυρής πολιτικής νομιμοποίησης, οι ΗΠΑ έδωσαν το περιθώριο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση της κατάθεσης στη διεθνή κοινότητα και της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Καταλυτικός υπήρξε βεβαίως ο μεσολαβητικός ρόλος της Ρωσίας, που με επιτυχία και αποκομίζοντας οφέλη ενδυνάμωσε τη θέση και το γεωστρατηγικό ρόλο της στη περιοχή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Ευρω-ελληνική πρωτοβουλία για τη σταθερότητα στη Μ. Ανατολή

gerasimos-georgatos-dimar-387x400 (1)Το συριακό ζήτημα και η θέση της Ελλάδας

Του Γεράσιμου Γεωργάτου (Μέλους της Ε.Ε. και υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική της ΔΗΜΑΡ)

Δυόμιση και πλέον χρόνια μαίνεται ήδη η εμφύλια διαμάχη στη Συρία με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και πρόσφυγες, ενώ τα αντιτιθέμενα συμφέροντα εντός της διεθνούς κοινότητας, στο πολύπλοκο τοπίο της Μέσης Ανατολής, καθιστούν δύσκολη την ανάληψη εκ μέρους της κάποιας πρωτοβουλίας. Κατάσταση που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις άκαρπες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συριακό ζήτημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Το συριακό ζήτημα και η θέση της Ελλάδας

XrysogelosΝα οικοδομήσουμε μια ειρηνική διπλωματία για τερματισμό της βαρβαρότητας στη Συρία

Του Νίκου Χρυσόγελου (Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο)

Εδώ και 2,5 περίπου χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη ένας από τους πιο βάρβαρους πολέμους των τελευταίων χρόνων με πάνω από 100.000 νεκρούς, κυρίως αμάχους και 2.000.000 πρόσφυγες, από τους οποίους 1.000.000 παιδιά. Οι περισσότεροι διαμένουν κυρίως σε στρατόπεδα του ΟΗΕ στην Τουρκία και την Ιορδανία ή φιλοξενούνται σε συγγενικές οικογένειες στον Λίβανο. Περιορισμένος αριθμός έχει φτάσει στην Ευρώπη. Η κατάστασή τους δεν είναι πάντα καλή και παρά το γεγονός ότι υπάρχει από τον ΟΗΕ ειδική σύσταση για τους Σύριους πρόσφυγες, συναντάνε πολλές δυσκολίες, ακόμα και επιστροφή τους σε άλλες χώρες. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν μακριά από τη φρίκη του πολέμου, αναζητώντας κάποια ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Να οικοδομήσουμε μια ειρηνική διπλωματία για τερματισμό της βαρβαρότητας στη Συρία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;