Ευρω-ελληνική πρωτοβουλία για τη σταθερότητα στη Μ. Ανατολή

eliza politi

Της Ελίζας Πολίτη*

Φύσει αισιόδοξη και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται ότι μάλλον στη περίπτωση της αμερικανικής επέμβασης στη Συρία «η διπλωματία θριάμβευσε». Έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, λόγω και της έλλειψης ισχυρής πολιτικής νομιμοποίησης, οι ΗΠΑ έδωσαν το περιθώριο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση της κατάθεσης στη διεθνή κοινότητα και της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Καταλυτικός υπήρξε βεβαίως ο μεσολαβητικός ρόλος της Ρωσίας, που με επιτυχία και αποκομίζοντας οφέλη ενδυνάμωσε τη θέση και το γεωστρατηγικό ρόλο της στη περιοχή.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, ίσως οδηγούμαστε στην αποφυγή μιας στρατιωτικής επίθεσης αν και πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν στο προσεχές διάστημα τόσο από τη συριακή πλευρά, όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα επόμενα διαπραγματευτικά στάδια οφείλει και θα ήταν ευχής έργον να πρωτοστατήσει για ειρηνική επίλυση του ζητήματος η ΕΕ. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά, επέδειξε μέχρι τώρα καθυστέρηση και δυσκαμψία στη λήψη μιας κοινής απόφασης, γεγονός που καταδεικνύει το δύσκολο δρόμο που έχει να διανύσει, αλλά και τη συζήτηση που οφείλει να ανοίξει ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών για την ΕΕ που οραματιζόμαστε και το ρόλο αυτής.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, και κατέχοντας προνομιακή θέση γειτνίασης με τη Συρία, αλλά και με όλη τη Μέση Ανατολή, η ελληνική διπλωματία οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οφείλει, με προμετωπίδα το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των διεθνών συμβάσεων, να αναδειχθεί, μέσω ενεργητικών μεσολαβητικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, η δύναμη εκείνη που εγγυάται τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συριακού λαού.

Γνωρίζοντας τις δυσμενείς συνέπειες που θα προκαλούσε για όλη τη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου μια ενδεχόμενη επέμβαση των ΗΠΑ, τις εντάσεις που ενδεχομένως θα αναζωπύρωνε, αλλά και αυτές που επιφέρει η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία, όπως και σε άλλες χώρες τις περιοχής, η ελληνική διπλωματία οφείλει να λειτουργήσει με τρόπο που θα επανακτά τη διπλωματική της πρωτοκαθεδρία στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τη θέση της χώρας εντός ΕΕ, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης έχει πληγεί, αλλά και στο διεθνές στερέωμα, εξασφαλίζοντας έτσι θέση προνομιακού συνομιλητή για τη διασφάλιση αφενός των ελληνικών εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφετέρου δε της πολυπόθητης σταθερότητας και τον εκδημοκρατισμό της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της.

Λήψη πρωτοβουλιών για διαμεσολάβηση με στόχο την ειρηνική αποκλιμάκωση της κρίσης και τη δημοκρατική μετάβαση και σταθερότητα στη Συρία, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συριακού λαού, αλλά και των χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου, μπορούν να αποτελέσουν πρώτα βήματα για επαναδραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας.

*Διεθνολόγου – Μέλους ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, πρ. Αντιπροέδρου Νεολαίας Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;