Κάτι σαν «λίστα Λαγκάρντ»…

Αποκάλυψη «βαριών» ονομάτων από Βαξεβάνη, χωρίς τα επίμαχα ποσά καταθέσεων

Έκτακτο: Ο εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη

Πως λέμε κάτι σαν σουτ… Κάτι σαν «λίστα Λαγκάρντ», λοιπόν, αποφάσισε να δημοσιεύσει ο δημοσιογράφος Κ. Μπαξεβάνης στο Hot Doc του, κι αυτό γιατί παρά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων που περιέχονται στη λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας ως καταγραφή των 2059 ονομάτων που περιλαμβάνονταν στην περιβόητη λίστα μεγαλο-κατεθετών της ελβετικής τράπεζας HSBC για το 2000 – 2007, δεν αναφερόντουσαν και τα αντίστοιχα ποσά καταθέσεων. Μεταξύ των προσώπων, που αποδείχθηκαν λίγο περισσότερα από όσα μέχρι πρόσφατα λεγόταν ότι ήταν καταγεγραμμένα από τη γαλλική κυβέρνηση, και αρκετά ηχηρά ονόματα, όπως μελών της επιχειρηματο-εκδοτικής οικογένειας Μπόμπολα, της συζύγου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας-Ρούλας Κουράκου, διπλή εγγραφή στο όνομα Νίκος Παπανδρέου, όπως και σε αυτό της Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη, ακόμα και του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, ο οποίος εξανέστη, θεωρώντας τη δημοσιευθείσα λίστα πιθανότατα καθηγούμενη από ξένα κέντρα και με ανούσια παράθεση στοιχείων για αποπροσανατολισμό και παραπληροφόρησης της σπαρασόμενης από τις συνέπειες του μνημονίου ελληνική κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο γνωστός δημοσιογράφος διατείνεται ότι τα αναγραφόμενα ποσά δεν τα δημοσίευσε για να μην καταστεί ελεγχόμενος από την άποψη της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, με τη λογική ότι η απλή αναφορά στην ύπαρξη λογαριασμού που μπορεί να ανοιχθεί κι από έναν απλό πολίτη δε συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Επίσης, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό στο twitter, ο κ. Βαξεβάνης επισημαίνει, παράλληλα, ότι «σημασία έχει η συγκάλυψη» κι ότι τα ποσά μικρή σημασία έχουν, καθώς «κι ένα μικρό υπόλοιπο λογαριασμού μπορεί να κρύβει κίνηση εκατομμυρίων ευρώ».

Αρκετοί από τους θιγόμενους, αναφερόμενοι ως αναγραφόμενοι στη λίστα προχώρησαν, πάντως, ήδη σε διαψεύσεις. Μεταξύ αυτών, ο κ. Βουλγαράκης μίλησε για “χαλκεία εποχής Θεοφάνη Τόμπρα”, ο κ. Παπαντωνίου θεωρεί ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, ο Ν. Παπανδρέου σχολιάζοντας τη διπλή αναγραφή του ονόματός του είπε ότι προφανώς πρόκειται για δύο διαφορετικούς “Παπανδρέου”, ενώ κι ο κ. Τράγκας χλευάζοντας τις δήθεν σημαντικές, όπως τις θεωρεί, αποκαλύψεις της λίστας της γαλλικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι πρόκειται για λίστα που τα στοιχεία της θα μπορούσαν να έχουν αντληθεί κι από το περιεχόμενο του “Χρυσού Οδηγού” και ξεκαθάρισε ότι η αναγραφή του δικού του ονόματος αναφέρεται σε λογαριασμό του ανοιγμένο από τη δεκαετία του ´80 τον οποίο έκλεισε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες το παρασκήνιο και η παρά φιλολογία γύρω από το αυθεντικό περιεχόμενο και την αξία της λίστας αυξάνονται δραματική και το ενδιαφέρον για την κατάληξη της εν λόγω υπόθεσης. Υπόθεση για την οποία, ελέγχονται και δύο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος – ο πρώτος υπουργός την περίοδο εισαγωγής της χώρας στην πολιτική των μνημονίων και ο δεύτερος σημερινός αρχηγός του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, και που το επόμενο διάστημα αν και πόσο κρίσιμο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει στις πολιτικές και ευρύτερες εξελίξεις της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;