Βάσεις 2012 | Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Μιλήσαμε πριν για τη μείωση του αριθμού των αριστούχων, πάμε να δούμε τώρα, πως θα επηρεαστεί κάθε πεδίο ξεχωριστά από τις επιδόσεις των μαθητών.

Στο 2ο, στο 3ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις θα κινηθούν χαμηλά. Συμψηφίζοντας με την περσινή πτώση, η πτώση θα είναι μικρή, αλλά πρωτοκλασάτες σχολές θα κινηθούν ακόμα και κάτω από τα 19.000 μόρια.

Αν εξαιρέσουμε τις σχολές με ειδικό μάθημα (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Αγγλικής Φιλολογίας), δεν είναι απίθανο να κρατηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια μόνο κάποιες Στρατιωτικές Σχολές εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εισαγωγής φέτος.

 Ωστόσο, η πτώση μάλλον δεν θα αφορά όλα τα τμήματα κάθε Πεδίου καθώς αναμένεται να καταγραφούν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μια, οι βάσεις στα υψηλόβαθμα θα υποχωρήσουν και η υποχώρηση θα είναι μεγαλύτερη για εκείνα που βρίσκονται εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης. Εφόσον επαληθευτεί η εκτίμηση για μείωση των αριστούχων στη Θετική και την Τεχνολογική, θα επηρεαστούν οι βάσεις των σχολών «πρώτης ταχύτητας», αυτές που τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν «αφ’ υψηλού» ακόμη και τα 19.000 μόρια.

Τόσο η Ιατρική Αθήνας όσο και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, οι δύο πιο υψηλόβαθμες σχολές των 3ου και 4ου Επιστημονικών Πεδίων αναμένεται να παρουσιάσουν νέα μικρή υποχώρηση.

Από την άλλη, αναμένεται να υπάρξουν αρκετά τμήματα η βάση εισαγωγής των οποίων δεν θα έχει παρά μια μικρή διαφορά από την περσινή (μικρές αυξομειώσεις). Παράλληλα θα έχουμε και τμήματα, χαμηλόβαθμα έως πολύ χαμηλόβαθμα, που θα «τσιμπήσουν» προς τα πάνω.

Για το πρώτο πεδίο, η Βιολογία Γενική, αποτέλεσε μόνο ένα μικρό σκόπελο για τους υποψηφίους και οι βάσεις αναμένεται να μείνουν στα ίδια επίπεδα. Γενικότερα τα πράγματα είναι θολά καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία των βαθμολογιών δεν δείχνουν με σαφήνεια τη σχέση των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων με τις περσινές. Το πρώτο δείγμα βαθμολογιών έδειχνε χαμηλότερες επιδόσεις από τις φετινές τόσο στην κλίμακα 0-9,9 όσο και στην κλίμακα 18-20. Ωστόσο ένα δεύτερο δείγμα βαθμολογιών έδειξε καλύτερες επιδόσεις από πέρυσι στα περισσότερα μαθήματα της Θεωρητικής και στις δύο εξεταζόμενες βαθμολογικές κλίμακες. Ως εκ τούτου, στο Πεδίο αυτό είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη.

Το ίδιο ισχύει και για το 5ο πεδίο, όπου ναι μεν υπάρχει η τάση περαιτέρω πτώσης, (όχι μόνο λόγω μαθηματικών γενικής), αλλά μην ξεχνάμε ότι τα δύσκολα θέματα Φυσικής, Μαθηματικών και Βιολογία Κατεύθυνσης, δεν αφορούν τους υποψηφίους του πεδίου που έρχονται από τη Θεωρητική…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;