H Ι. Κοντούλη συναντά το neolaia.gr και απαντά σε ερωτήσεις μας

Συναντήσαμε την Ι. Κοντούλη στο “στέκι των Οικολόγων Πρασίνων”, στην πλατεία Κουμουνδούρου και μέσα από μία πολύ ευχάριστη συζήτηση, λάβαμε απαντήσεις που μας κάλυψαν για τις  θέσεις των πρασίνων, τόσο σε κοινωνικό, όσο και πολιτικό επίπεδο.

  • “Είμαστε μία παρέα και η νεολαία για εμάς, είναι μία μεγάλη προσδοκία”

Ξεκινώντας τη συζήτηση, η κα. Κοντούλη τόνισε:

“Παρακολουθούμε τη σημερινή νεολαία με μεγάλη προσδοκία. Θεωρούμε πως η νεολαία, θα πρέπει να μας αγαπήσει όπως την αγαπάμε και εμείς. Η ιδέα της οικολογίας, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη δημιουργία, την αναγέννηση, άρα δεν μπορούμε να φανταστούμε το αύριο, το μέλλον χωρίς εσάς. Είμαστε ένας χώρος, μια παρέα, μία ομάδα, καλή ομάδα, που προσπαθούμε πάντα μέσω της συζήτησης να καθορίσουμε τις θέσεις μας. Καταλαβαίνετε, πως αυτό έχει την αρνητική του πλευρά, αλλά όπως σε μία παρέα πρέπει να πείσεις τους φίλους σου, να σε ακολουθήσουν σε κάποιο εγχείρημά σου, έτσι και εδώ, πρέπει να πείσεις τα υπόλοιπα μέλη για τις θέσεις σου”.

  • “Φτάσαμε στο σημείο, να μην μας ενδιαφέρει καν το προϊόν”

Γιατί φτάσαμε εδώ σήμερα;

“Υπήρξαμε καταναλωτές, πάσης φύσεως προϊόντων, χαμηλής κουλτούρας, άθλιας διασκέδασης. Αυτά όμως δεν μας επιβλήθηκαν από την μία μέρα στην άλλη. Δεχόμαστε τις συνέπειες, μίας ανάπτυξης που πάτησε σε ένα σύστημα παραγωγικό-καταναλωτικό, που στόχευε σε μία οικονομική μεγέθυνση τρελή. Άπειρα προϊόντα και συνεχής κατανάλωση. Στόχος; Tα υπερκέρδη. Χωρίς να μας νοιάζει ούτε το πώς είναι οι άνθρωποι, ούτε σε τι κατάσταση είναι το περιβάλλον. Αντίθετα, έγινε και κριτήριο ανάπτυξης! Μιλάμε πάντα για την ανάπτυξη που ζήσαμε μέχρι σήμερα. Δεν υπήρχε όμως το ερώτημα της ποιότητας. Όσο πιο άχρηστο ήταν το προϊόν στην αρχή, τόσο το καλύτερο. Διότι έπρεπε να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο που θα αγοράσουμε. Έπειτα ήρθε και η χρηματιστηριακή αγορά. Εκεί δεν μας ενδιέφερε καν το προϊόν!”.

  • “To μεταναστευτικό, πρέπει να γίνει υπόθεση και της ΕΕ”

Σχετικά με το μεταναστευτικό, η κα. Κοντούλη ήταν σαφής:

“Το μεταναστευτικό, είναι ένα θέμα που η Ελλάδα μπορεί να επιλύσει, μόνο με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτα από όλα είμαστε όλοι άνθρωποι και πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα κάθε ύπαρξης ξεχωριστά. Όταν ένας μετανάστης έρχεται στη χώρα μας, θα πρέπει να διερευνούμε, αν χρειάζεται πολιτικό άσυλο. Και φυσικά να του το παρέχουμε. Επίσης, οφείλουμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο μέριμνας, για τα άτομα, που χρειάζονται περισσότερης κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης (θύματα βασανιστηρίων και trafficking, ασυνόδευτα ανήλικα, ηλικιωμένοι κτλ.).

Τέλος καταγραφή εκείνων που στερούνται τα νόμιμα έγγραφα και εγγραφή τους σε ειδικούς καταλόγους στους δήμους όπου διαμένουν, με εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας (για τα παιδιά).Όλα αυτά όμως, μπορούν να υλοποιηθούν, μόνο με κατάργηση ή αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ που επιβαρύνει δυσανάλογα τα κράτη πρώτης εισόδου, στην κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των ευθυνών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Με μία Ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που στοχεύει στην πρόληψη των συγκρούσεων και την προώθηση της ειρήνης και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο”.

  • “Ο πρόσφατος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση προσπάθησε να θεραπεύσει υπαρκτές αδυναμίες και προβλήματα των ΑΕΙ, αντ’ αυτού όμως..”

Μιλώντας για το άσυλο, η κουβέντα δεν άργησε να φτάσει στο Νέο Νόμο πλαίσιο. Εκεί η κα. Κοντούλη, υπενθύμισε τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων: “Είμαστε υπέρ ενός Δημόσιου και Δημοκρατικού Πανεπιστήμιου, που θα προσφέρει δωρεάν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και έρευνα τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ο πρόσφατος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση προσπάθησε να θεραπεύσει υπαρκτές αδυναμίες και προβλήματα των ΑΕΙ με τον περιορισμό όμως του ακαδημαϊκού τους χαρακτήρα και του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου. Έλαβε ελάχιστα υπόψη τη δημόσια διαβούλευση και προκάλεσε μία άγονη σύγκρουση με τους καθηγητές κυρίως στο ζήτημα της διοίκησης, αφήνοντας ανέγγιχτα ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα όπως είναι η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τα επιστημονικά εφόδια των αποφοίτων στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Τα ΤΕΙ, αντί να αναπτύξουν διακριτά την τεχνολογική εκπαίδευση, στην οποία θα υπήρχαν τεράστια περιθώρια επαγγελματικής ζήτησης, δημιούργησαν μία ακόμα φουρνιά πτυχιούχων, που είτε αντιμετωπίζονται ως επιστήμονες β’ κατηγορίας, είτε εξισώνονται με τους αποφοίτους των ΑΕΙ διπλασιάζοντας όμως έτσι την δεξαμενή ανέργων.”

  •  Η Ευρώπη θέλουμε να είναι το ευρύτερο σπίτι μας

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι ως φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα, τι προτείνουν για τη μελλοντική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού, όπως συχνά το αναφέρετε;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι όσοι πιστεύουν στην Ευρώπη οφείλουν να της κάνουν σκληρή κριτική. Η Ευρώπη θέλουμε να είναι το ευρύτερο σπίτι μας και γι αυτό θα πρέπει να το φτιάξουμε όπως το ονειρευόμαστε για να μπορούμε όλοι να χωρέσουμε και να μείνουμε μέσα. Με υλικά την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία και την λιτοτητα ο άξονας Μέρκελ Σαρκοζί δυναμιτίζει αυτήν ακριβώς την ενότητα της Ε.Ε. κάτι σαν τους ζυγούς λύσατε!

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε η κρίση, πια όλοι το λένε, δεν ήταν ούτε είναι ελληνική (όχι ότι δεν έχει τα γνωστά ελληνικά χαρακτηριστικά που μας μετέτρεψαν στον αδύναμο κρίκο) είναι ευρωπαϊκή είναι παγκόσμια και δεν είναι βέβαια για εμάς τους Ο.Π. απλά οικονομική, δημοσιονομική μια απλή κρίση χρέους.

  • Διαφάνεια, διαφάνεια, διαφάνεια! Και όχι ως απλό σύνθημα αλλά ως πολιτική πρόταση και δράση με στόχους!
Το υπάρχον πολιτικό σύστημα, πολλοί ισχυρίζονται έχει σαπίσει. Ποιες αλλαγές προτείνετε για την αντιμετώπιση των παθογενειών που εμφανίζει η λειτουργία του;

Για την διακυβέρνηση του τόπου προτάσσουμε την ανάπτυξη και ενδυνάμωση δομών και εργαλείων αμμεσοδημοκρατικού και συμμετοχικού τύπου.

Θέλουμε τους πολίτες ενεργούς και συμμέτοχους να αποφασίζουν και να ελέγχουν.

Συνεπώς η αποκέντρωση τόσο όσον αναφορά το αναπτυξιακό πρότυπο όσο και το διοικητικό εν προκείμενου είναι αναγκαία για μια βιώσιμη κοινωνία , για μια ανοικτή κοινωνία με πολιτειακή δικαιοσύνη .

Παράλληλα είναι σημαντική και πρόταγμα των καιρών η:

Διαφάνεια, διαφάνεια, διαφάνεια! Και όχι ως απλό σύνθημα αλλά ως πολιτική πρόταση και δράση με στόχους:

– Εντοπισμό και δέσμευση των γκρίζων περιουσιών από διαφθορά και φοροδιαφυγή

– Φορολόγηση ως περιουσία των κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό

– Δημοψηφίσματα: η κοινωνία, πραγματικός φορέας εξουσίας

– Ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών, υπηρεσιακή ανεξαρτησία της Δημόσιας Διοίκησης, απόλυτη διαφάνεια σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατάργηση των «μυστικών κονδυλίων»

– Να σταματήσει η ασυλία με αλλαγή της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών. Νομοθετική κατοχύρωση της Ελεύθερης Πρόσβασης στην Πληροφορία για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

– Πλήρες αυτοδιοίκητο για τη δικαιοσύνη, χωρίς όμως να φθάνουμε σε Κράτος Δικαστών. Ενίσχυση του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων

– Πλήρης χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας

 

  • “Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά διατηρώντας πάντα την κοινωνική συνοχή”

Συζητώντας για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επέλθουν, η κ. Κοντούλη τόνισε:

“Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά είναι ανεπίτρεπτο να διαλύεται η κοινωνική συνοχή. Λύσεις; Ένα φορολογικό σύστημα που ισοκατανέμει τα βάρη για έχοντες και μη. Φορολόγηση του πλούτου, αλλά ταυτόχρονα, διαφάνεια ροής χρήματος, που θα επιτρέπει στους πολίτες να παρακολουθούν πού πάνε τα χρήματά τους. Να ξέρουν δηλαδή, ότι αυτό το ποσό, πηγαίνει στην Υγεία, αυτό στην Παιδεία, αυτό στους μισθούς”.

“Κυρίως όμως, είμαστε υπέρ των δομικών αλλαγών στην κατεύθυνση δημιουργίας, ενός συμμετοχικού και αμεσοδημοκρατικού τόπου με αυξημένη δύναμη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, υπέρ της φορολόγησης της εκκλησίας, της μείωσης των βουλευτικών δαπανών και τη μείωση στα εξοπλιστικά προγράμματα. Aκόμα διεκδικούμε ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες, πράσινη απασχόληση, κίνητρα για διευκόλυνση της επιστροφής στην ύπαιθρο, πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, ενίσχυση της μικρής κοινωνικής επιχειρηματικότητας και προστασία και κατοχύρωση δικαιωμάτων όσων αντιμετωπίζουν ειδικότερα προβλήματα στην αναζήτηση απασχόλησης.”

  • “Όλοι μας, μεταξύ μας ίσοι, σήμερα ζητάμε την ψήφο υποστήριξής σας και τον σταυρό προτίμησής σας, γιατί…”

Πλησιάζοντας προς το τέλος, τι νέο επιθυμείτε να δώσετε με την παρουσία σας στον «πράσινο» προγραμματικό λόγο και γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφια στη Β΄ Αθήνας με σταυρό προτίμησης, παρότι είστε, ταυτόχρονα, κι η επικεφαλής του κόμματος στις εκλογές της 6ης Μαΐου;

Δεν είμαστε κόμμα αρχηγικό, το αποδεικνύουμε στην πράξη και όχι στα λόγια. Με την εναλλαγή στην Ευρωβουλή στο μέσον της θητείας αλλά και τώρα στον τρόπο συμμετοχής μας στις εθνικές εκλογές. Όλοι μας, μεταξύ μας ίσοι, σήμερα ζητάμε την ψήφο υποστήριξής σας και τον σταυρό προτίμησής σας. Αυτό επιλέγουμε μια άλλη συμπεριφορά , δεν αρκεί δηλαδή το ότι με εμπιστεύθηκε το κόμμα μου και αυτό αυτομάτως και αυτοδικαίως με επιβάλλει και στην κοινωνία. Τον τελευταίο λόγο έχουν οι πολίτες εμείς προτάσεις κάνουμε και εκείνοι επιλέγουν. Γι αυτό και δεν υιοθέτησα το αρχηγικό προνόμιο του σταυρού όχι υποβαθμίζοντας την άποψη του κόμματός μας αλλά θεωρώντας ότι όλα τελικά θα πρέπει να καταλήγουν στην κρίση των πολιτών.

Δεν είναι θέμα νέου και παλιού, οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν να απευθυνθούμε στους πολίτες με ακόμα πιο δυνατή φωνή ώστε να διαλυθεί ένα εντέχνως πλην σαφώς και θα έλεγα ιδιοτελώς μύθευμα. Ότι δηλαδή οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ αποτελούμε απλά και μόνο ένα κίνημα προαγωγής περιβαλλοντικών ευαισθησιών και μόνο.

Παράλληλα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι έτσι που πορεύτηκε αυτός ο τόπος όχι μόνο προς την οικονομική καταστροφή αλλά και ως προς την απόλυτη απαξία της περιβαλλοντικής φροντίδας σαν συστατικό της ανάπτυξης προσφέρουν πολύ καλές υπηρεσίες στον χώρο. Γι’ αυτό και εμείς θέλουμε να συναντηθούμε με αυτούς τους πολίτες δίχως πολιτικοϊδεολογικά προαπαιτούμενα σεβόμενοι την προσπάθειά τους.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ βλέπουμε τον χώρο και όλον τον πλανήτη γη ως μια ολότητα περιβαλλοντική αλλά και κοινωνική και οικονομική.

  • “Να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας”

Τέλος, για την αποφώνηση, στην ερώτηση γιατί οι νέοι να παραμείνουν στην Ελλάδα και να συνεχίσουν να ελπίζουν, η κ. Κοντούλη υπογράμμισε:

“Το γεγονός πως  οι νέοι αντιμετωπίζουν αδιέξοδα, το βλέπω καθημερινά και από τα παιδιά μου.  Παράλληλα όμως ζουν σε μία γενιά (αν μου επιτρέπεται η έκφραση) “τυχερή”. Ζουν σε μία εποχή που μπορούν να αλλάξουν πολλά.  Το σύστημα το οποίο ζούμε σαπίζει. Θα μου πείτε, ναι αλλά αν δεν υπάρχει κάτι να το σκουντήξει, θα πέσει; Εγώ πάντως αυτό το θεωρώ σπουδαία πρόκληση για τους νέους. Το καταλαβαίνω πως θεωρείται δύσκολο, επίπονο. Περάσαμε μία περίοδο όπου ο κόσμος έζησε ένα ατελείωτο – φοβερό “εγώ”, δημιουργούνται όμως οι προϋποθέσεις να αντιληφθούμε όλοι, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό, από την αγάπη μεταξύ των συμπολιτών της κοινωνίας. Από τη στροφή στο εμείς. Να απλώνεις το χέρι σου και να έχεις τα φιλαράκια σου παρέα. Μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας και να επιστρέψουμε σε ένα πιο οικολογικό-ουμανικό (σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής) τρόπο συμβίωσης και διαβίωσης. Μείνετε λοιπόν εδώ, για να αλλάξουμε, πρώτα ως άνθρωποι και μετά ως κοινωνία”.

Η κα Κοντούλη, είναι επικεφαλής του συνδυασμού Οικολόγοι Πράσινοι, παρόλα αυτά, κατεβαίνει με σταυρό στην Β’ Αθηνών! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;