Αφιέρωμα | Ανακεφαλαίωση για... Όσκαρ!

Επειδή γνωρίζω, ότι δεν γνωρίζετε πολλοί την ιστορία του πιο πολυπόθητου «χρυσού αγοριού» του Χόλυγουντ που είναι γεμάτη, ρεκόρ, εκπλήξεις, ανατροπές και περίεργα trivia, αποφάσισα να σας μεταφέρω στο παρελθόν και να γυρίσω τους δείκτες του χρόνου όσο πίσω χρειάζεται για να ανακαλύψουμε μαζί τα «Oscar», λίγο πριν απολαύουμε την 83η απονομή των Oscar για 14η συνεχή χρονιά.

Η πρώτη τελετή απονομής…

…έγινε στις 16 Μαΐου 1929 στο ξενοδοχείο Ρούζβελτ.

«θειος Oscar»

Το επίσημο όνομα του βραβείου ήταν «Ακαδημαϊκό Βραβείο Αξίας». Λέγεται όμως ότι όταν το πρωτοείδε η Μάργκαρετ Χέρικ, μια βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας, αναφώνησε ότι της θυμίζει έναν θειο της, τον Oscar. Από τότε, κυριάρχησε το όνομα, το όποιο και επισήμως η Ακαδημία υιοθέτησε στην απονομή του 1939.

Ένα Oscar ζυγίζει…

…3.85 κιλά! Όσο δηλαδή το βάρος 250 DVDs.

Είναι φτιαγμένο…

…από «τα υλικά που φτιάχνονται τα όνειρα» θα απαντούσε το Χόλυγουντ. Είναι επιχρυσωμένο, αλλά τα κύρια συστατικά του είναι : 93% αλουμίνιο, 3% μπρούντζο και 5% αντιμόνιο. Για την κατασκευή του εργάζονται 12 άτομα για 20 ώρες. Κάθε χρόνο παράγονται 50-60 αγαλματίδια.

Ο πρώτος Oscar-ικος νικητής…

…ήταν ο Έμιλ Τζένινγκς ( Α’ Ανδρικού, «The Last Command», 1928) ο οποίος δεν βρισκόταν στην αίθουσα για να το παραλάβει. Είχε επιστρέψει στην πατρίδα του, τη Γερμάνια.

Η πρώτη έγχρωμη ταινία που κέρδισε…

…στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας ήταν το «Όσα Παίρνει ο Ανεμος»(1939)

Ο Κάτοχος των περισσότερων Oscar είναι ο…

…Γουόλτ Ντίσνεϊ με 26 αγαλματίδια! Αν το σκεφτείτε, έχει κερδίσει όσα οι Μέριλ Στριπ(2), Ντανάελ Ντέι Λούις(2),Κάθριν Χέμπορν(4), Κλιντ Ισγουντ(4), Τζακ Νίκολσον(3)Ρόμπερτ Ντε Νίρο (2), Ντάστιν Χόφμαν (2), Τόμ Χανκς(2), Μάικλ Κέιν(2), Τζορτζ Κλούνει(1), Κέιτ Γουίνσλετ(1), και Γκουίνεθ Πάλτροου(1) μαζί!!!

Η γυναίκα που ακόμα κρατάει το ρεκόρ…

…των περισσοτέρων Oscar Α’ γυναίκειου ρόλου είναι η Κάθριν Χέμπορν με 4 («Morning Glory» , «Μάντεψε Ποιος Θα Έρθει για Δείπνο» , «Το Λιοντάρι του Χειμώνα» , «Χρυσή Λίμνη»)

Ο Κλιντ Ίσγουντ…

…έχει κερδίσει 4 Oscar, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν βραβείο ερμηνείας.

Μετά Θάνατον…

Ο Τζέιμς Ντιν υπήρξε δυο φορές υποψήφιος μετά το θάνατο του. Το 1955 για το «Ανατολικά Της Εδέμ» και την αμέσως επόμενη χρονιά για τον «Γίγαντα». Ο τελευταίος ηθοποιός που κέρδισε Oscar μετά το θάνατο του ήταν ο Χιθ Λέντζερ για τον «Σκοτεινό Ιππότη».

Tο Φάκελο Παρακαλώ…

Έχει υπολογιστεί ότι από το 1941 έχουν ανοιχτεί με αυτή τη φράση 2.550 σφραγισμένοι φάκελοι της Ακαδημίας!

Τι κοινό έχουν τα…

… «Μπεν Χουρ». «Τιτανικός» και «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: η Επιστροφή του Βασιλιά»; Έχουν κερδίσει από 11 Oscar το καθένα. Ο «Τιτανικός» κρατάει ακόμα το ρεκόρ περισσότερων υποψηφιοτήτων: ήταν υποψήφιος σε 14 από τις συνολικά 17 κατηγορίες!

5’ 15’’

…διήρκησε ο πιο μεγάλος ευχαριστήριος λόγος στην ιστορία του θεσμού, Σημειώθηκε στην τελετή απονομής του1943, από την Γκριρ Γκάρσον που κέρδισε Α’ Γυναικείου για την ταινία «Μrs.Miniver».

Ο μοναδικός Όσκαρ που έχει κερδίσει Oscar…

…είναι ο Όσκαρ Χάμερστιν για το τραγούδι του «Τhe Last Time I Saw Paris» από την ταινία «Lady Be Good»(1941).

Η νεότερη κάτοχος Oscar είναι η…

…Τατούμ Ο’ Νίλ (Oscar Γυναικείου ρόλου, «Χάρτινο Φεγγάρι», 1973). Όμως υπάρχει μια… ακόμα νεότερη που διεκδικεί το ρεκόρ. Το 1935 η Ακαδημία βράβευσε με τιμητικό Oscar για το… σύνολο της καριέρας της(!) το παιδί θαύμα Σίρλει Τεμπλ. Ήταν μόνο 7 χρονών!

Η γηραιότερη κάτοχος Oscar είναι η…

…Τζέσικα Τάντι (Oscar Α’, Γυναικείου, «Ο Σοφέρ της Κας Ντέζι», 1990). Ήταν 81 ετών.

Το Oscar δεν μιλάει μόνο αγγλικά…

62 Oscar έχουν δοθεί από το 1947 που ιδρύθηκε η κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας. Από αυτά 52 πήγαν σε ευρωπαϊκό φιλμ, 4 σε ασιατικά, 3 σε ταινίες από χώρες της Αφρικής και 3 σε ταινίες της Λατινικής Αμερικής. Το ρεκόρ κατέχει ο Φεντερίκο Φελίνι με 4 βραβεία για τις ταινίες «La Strada» (1957). «Οι νύχτες της Καμπιρια»(1958), και «Amarcord»(1973).

Ποιος μπορεί να πει «όχι» στο θειο Oscar;

2.662 Οscar έχουν δοθεί στους νικητές όλα αυτά τα χρονιά. Μόνο 3 τα έχουν αρνηθεί: Ο Τζόρτζ Σι Σκοτ (Patton, 1971) γιατί δεν τον αφορούν αυτά τα βραβεία αυτοπροβολής του Χόλυγουντ, ο Μάρλον Μπράντο(1972) αντιδρώντας στην ρατσιστική μεταχείριση των ινδιάνων στις ταινίες κι ο σεναριογράφος Ντάντλεϊ Νίκολς (1935) γιατί το Σωματείο Σεναριογράφων… απεργούσε!

Ουδείς αναντικατάστατος…

Η Ακαδημία έχει αντικαταστήσει αγαλματίδια σε κάποιες περιπτώσεις: Όταν το Oscar του Τζιν Κέλι κάηκε σε φωτιά στο σπίτι του, ή όταν εκείνο του Τζακ Λέμον… σκούριασε. Και υπάρχουν και οι κλοπές: έχουν κλαπεί τα Oscar των Όρσον Ουέλς, Γουίλιαμ Χαρτ, Γούπι Γκόλντμεργκ, Ολυμπία Δουκάκις.

Ελληνικές Επιτυχίες

Η Κατίνα Παξινού κέρδισε το 1943 το Oscar Β’ Γυναίκειου ρολου («Για Ποιον Χτύπα η Καμπάνα»). Το 1960 ο Μάνος Χατζηδάκης κέρδιζε το Oscar τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά» από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Για την ίδια ταινία είναι υποψήφια η Μελίνα Μερκούρη για Α’ γυναίκειο, αλλά χάνει από την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Το 1963, «Τα κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη είναι υποψηφία στην κατηγορία ξενόγλωσσου, αλλά το Oscar κερδίζει η ταινία του Φελίνι. Την επόμενη χρονιά, ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι υποψήφιος ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός για τον «Ζορμπά». Το μοναδικό Oscar που κερδίζει η ταινία είναι αυτό της Διεύθυνσης Φωτογραφίας για την δουλεία του Βασίλη Φωτόπουλου. Το 1965, «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη κερδίζει υποψηφιότητα στην κατηγορία ξενόγλωσσου.

Το 1981, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει Oscar μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς». Το 2000, η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι υποψήφια για το Oscar Καλύτερης Ταινίας Μικρού μήκους για το «One Day Crossing». Επίσης, στα Oscar έχουν διαπρέψει πολλοί δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες: από τους σκηνοθέτες Τζον Κασεβέτις και Ελία Καζάν μέχρι τον Κώστα Γραβά και τον Αλεξάντερ Πέιν, κι από τον σκηνογράφο Ντιν Ταβουλάρις μέχρι τον μουσικοσυνθέτη Αλεξάντερ Ντεσπλά και την ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκις

Εύχομαι πραγματικά καλή επιτυχία στον «Κυνόδοντα» του δικού μας Λάνθιμου, όχι επειδή είναι ελληνικής παραγωγής αλλά γιατί πραγματικά αξίζει! Καλή επιτυχία!

Συντάκτης | Τάσος Αντωνόπουλος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;