9 πράγματα που δεν ήξερες πως είναι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού σου!
Τι ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού σου;
UNITED STATES - CIRCA 1950s: Woman sneezing. (Photo by George Marks/Retrofile/Getty Images)
(Photo by George Marks/Retrofile/Getty Images)

Τι ενεργοποιεί τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού σου;

Σου συμβαίνουν χωρίς να μπορείς να τα ελέγξεις! Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού σου!

Χασμουρητό

Ο κύριος σκοπός του χασμουρητού είναι να χαλαρώσει τον εγκέφαλο όταν αυτός υπερλειτουργεί ή “πήζει”.

Ρυτίδιασμα στο νερό

maxresdefault (3)

Οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο δέρμα σου είναι ένα αρκετά ιδιαίτερο βιολογικό φαινόμενο. Το σώμα σου, όταν έρχεται σε επαφή με μια μεγάλη ποσότητα υγρασίας, καταλαβαίνει πως το περιβάλλον θα γλιστράει. Έτσι, το δέρμα στα δάχτυλα σου ξεκινά να αλλάζει και να παίρνει μια μορφή ιδανική για να πιάνεσαι από επιφάνειες που γλιστράνε.

Φτέρνισμα

Συνήθως, φτερνιζόμαστε όταν οι ρινικές μας οδοί γεμίζουν με τόσα μικρόβια, αλλεργιογόνα και άλλους ενοχλητικούς οργανισμούς που ο οργανισμός ΠΡΕΠΕΙ να τους αποβάλλει. Και αυτός είναι ο τρόπος του.

Τέντωμα

Θα έχεις προσέξει πως το πρωί που σηκώνεσαι, ασυνείδητα, τεντώνεις όλα σου τα άκρα. Αυτή είναι μια διαδικασία που ακολουθεί ο οργανισμός μας για να προετοιμάσει το σώμα μας για την φυσική δραστηριότητα που θα υποστεί σύντομα. Ταυτόχρονα, το τέντωμα “ξυπνά” τους μύες, επαναφέρει την ροή του αίματος και βελτιώνει την διάθεση μας.

Λόξιγκας

Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, καταπίνουμε τεράστια κομμάτια φαγητού ή απλά τρώμε περισσότερο απ’όσο χρειάζεται, το πνευμονογαστρικό νεύρο ενοχλείται. Το συγκεκριμένο νεύρο συνδέεται στενά με το στομάχι και το διάφραγμα μας, με αποτέλεσμα, όταν αυτό ζορίζεται, να έχουμε λόξυγκα.

Μυοκλονίες

22600415581_b4cefcf761_b

Η συγκεκριμένη λέξη περιγράφει την περίεργη αίσθηση που έχεις όταν ξαπλώνεις να κοιμηθείς, ξεκινάς να “σβήνεις” και ξαφνικά το σώμα σου σου ρίχνει ένα τίναγμα σαν ηλεκτροσόκ. Σε αυτό το δευτερόλεπτο, οι μύες σου συσπώνται τόσο γρήγορα που κοντεύεις να πέσεις από το κρεβάτι και ξυπνάς αμέσως.

Αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας του ύπνου. Συγκεκριμένα, όταν ξεκινάς να αποκοιμάσαι, η συχνότητα των αναπνοών σου πέφτει απότομα ενώ οι παλμοί της καρδιάς σου μειώνονται ελαφρά και οι μύες σου χαλαρώνουν.

Παραδόξως, το σώμα σου κάποιες φορές το ερμηνεύει ως επικείμενο θάνατο, οπότε προσπαθεί να σε επαναφέρει ρίχνοντας σου ένα “ηλεκτροσόκ”.

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια μνήμης συμβαίνει έπειτα από κάποια πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Το μυαλό μας κυριολεκτικά διαγράφει αυτές τις απαίσιες εμπειρίες από τις αναμνήσεις μας.

Ανατριχίλες

Ο βασικός σκοπός της ανατριχίλας είναι να μειώσει την ποσότητα θερμότητας που χάνει το σώμα μας από τους πόρους του και έτσι μας δίνει την δυνατότητα να ζεσταθούμε πιο γρήγορα όταν έχει κρύο.

Δάκρυα

Πέραν από προστασία για την βλεννώδη μεμβράνη του ματιού μας όταν κάποιο ξένο αντικείμενο την ακουμπά, τα δάκρυα λειτουργούν και ως μηχανισμός συναισθηματικής άμυνας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως, όταν υπάρχει μια αγχωτική κατάσταση, το σώμα μας δημιουργεί μια νέα, ισχυρή μορφή ενόχλησης για να μας αποσπάσει από τον πόνο που νιώθουμε εκείνη την στιγμή.

 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα απίστευτα πράγματα που κάνει το σώμα σου για σένα χωρίς να το ξέρεις. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, λοιπόν, είναι να το φροντίζεις ό,τι και αν γίνει, να του δίνεις χρόνο να χαλαρώσει και να το γεμίζεις με τις βιταμίνες που χρειάζεται!

Δες ακόμη: 4 τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;