Οι 10 λόγοι για να αρχίσεις κι εσύ να τρως ΚΙΝΟΑ!
Και στο χωριό μου κινόα έτρωγα!

Οι άνθρωποι που τρώνε κινόα ολοένα και αυξάνονται. Έχουν καταντήσει κάτι σαν αίρεση και ορκίζονται στη συγκεκριμένη υπερτροφή και στα οφέλη που έχει για τον οργανισμό.

Προσωπικά, αρνιόμουν πεισματικά να δοκιμάσω την κινόα, πόσο μάλλον να την εντάξω στην καθημερινή διατροφή μου (σημειωτέον ότι είμαι πολύ της υγιεινής διατροφής). Κι αυτό διότι, ζούμε στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Οι διατροφολόγοι από όλο τον κόσμο μιλούν για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και για το γεγονός ότι παράγουμε κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Γιατί λοιπόν να μπω στη διαδικασία να αγοράσω αυτά τα σποράκια από το Περού; Και τι μάστιγα είναι αυτή με τα superfoods ξαφνικά και η συνάδελφος στη δουλειά με κερνάει καθημερινά goji berry;

Άσε που ο μπαμπάς μου όταν του είχα πει ότι θέλω να δοκιμάσω κινόα, μου είπε “Στην Αθήνα σε στείλαμε πουλάκι μου, όχι στο Μανχάταν”.

Τέλοσπάντων, ας μη πολυλογώ περισσότερο. Τη δοκίμασα τελικά γιατί μου την έβαλε στο πρόγραμμα η διατροφολόγος μου και μάρεσε τρομερά η άτιμη. Μοιάζει κάπως με πλιγούρι, ή κάτι ρυζοειδές… Με τη διαφορά ότι είναι ένα προϊόν με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης. Το έψαξα λοιπόν και βρήκα περισσότερα…

Δες λοιπόν τους λόγους για να φας κι εσύ κινόα: 

1) Είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, συνεπώς ο άθικτος σπόρος της προσφέρει ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού καθώς επίσης καθυστερούν τη διοχέτευση της γλυκόζης στο αίμα.

2) Χαρακτηρίζεται ως ένα δημητριακό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Σε αντίθεση με άλλα δημητριακά η αναλογία πρωτεΐνης και υδατάνθρακα είναι αυξημένη, γεγονός που κατηγοριοποιεί την κινόα ως μια φυτική τροφή που προσδίδει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Δηλαδή, η πρωτεΐνη της κινόας μπορεί να συγκριθεί με την πρωτεΐνη που παίρνουμε από το κρέας, το αυγό, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

3) Παράλληλα περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

4) Επίσης χαρακτηρίζεται ως μια καλή πηγή ασβεστίου, συνεπώς άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή και χορτοφάγοι μπορούν να επωφεληθούν από το ασβέστιο που προέρχεται από την κινόα και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

5) Δεν περιέχει καθόλου γλουτένη και αυτό την καθιστά κατάλληλη τροφή για άτομα που υποφέρουν με κοιλιοκάκη, άτομα δηλαδή που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. (Αυτό δεν αφορά εσένα “Μαράκι” που έκοψες τη γλουτένη γιατί νομίζεις ότι έτσι θα χάσεις κιλά. Ήμαρτον Χριστέ μου!)

6) Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χαρακτηρίζεται ως πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.

7) Περιέχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι κυριότερες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στην κινόα είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.

8) Έρευνες έχουν δείξει την προστατευτική της δράση αναφορικά με χρόνιες νόσους όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, παχυσαρκία και καρκίνο του εντέρου. Επομένως η κατανάλωση της κινόας σε εβδομαδιαία βάση είναι ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

9) Επίσης δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη, γεγονός ενθαρρυντικό για άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις και υψηλά επίπεδα ολικής και κακής χοληστερόλης.

10) Μπορεί να μαγειρευτεί πολύ εύκολα, όπως το πλιγούρι, και θα το δείτε να χρησιμοποιείται σε σαλάτες αλλά και σε γεύματα με συνοδευτικά κρέατος, ψαριού, λαχανικών φούρνου ή και ωμών λαχανικών. Σε διάφορα εστιατόρια προωθείτε ως υπερτροφή και κατατάσσεται στα υγιεινά πιάτα με υψηλή θρεπτική αξία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;