Η κουζίνα είναι γεμάτη με διάφορα αντικείμενα ή μέρη που, χωρίς να το φανταζόμαστε, μαζεύουν συνεχώς μικρόβια και είναι πιο βρώμικα κα από την τουαλέτα
Ποια είναι αυτά τα επονείδιστα μέρη;
- Πετσέτες και σφουγγαράκια
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο 45% των σπιτιών εντοπίστηκε τουλάχιστον ένας παθογόνος μικροοργανισμός που μεταφέρεται μέσω των τροφών και το σφουγγάρι της κουζίνας ήταν εκείνο που συγκροτεί το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο –ποσοστό 64% από αυτά που μελετήθηκαν ήταν μολυσμένα με βακτήρια.«Τα σφουγγαράκια αποτελούν δεξαμενή βακτηρίων» αναφέρει η ειδικός.
«Το χειρότερο όμως είναι ότι αν υπάρχουν βακτήρια του σταφυλόκοκκου ή κολοβακτηρίδια στα σφουγγαράκια ή στις πετσέτες της κουζίνας είναι πιθανό να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της κουζίνας. Αν χρησιμοποιούμε τα σφουγγαράκια και τις πετσέτες για να καθαρίσουμε τον πάγκο ή άλλα σημεία, τότε τα βακτήρια θα εξαπλωθούν» προσθέτει.
- Νεροχύτης
Ο νεροχύτης εμφάνισε ποσοστό 44% σε κολοβακτηρίδια και 15% σε Escherichia coli, κυρίως από δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές γύρω από τον νεροχύτη. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι υγρές επιφάνειες της κουζίνας είναι και οι πιο επικίνδυνες καθώς η υγρασία είναι παράγων που διευκολύνει την ανάπτυξη μικροβίων.
- Πλάκες κοπής
Οι πλάκες κοπής έρχονται σε επαφή με διάφορες τροφές και, ιδιαίτερα αν δεν πλυθούν καλά ή δεν πλύνουμε τα λαχανικά ή το ωμό κρέας πριν τα κόψουμε εκεί, εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παθογόνων μικροοργανισμών. Περίπου μία στις 4 (23%) από τις πλάκες κοπής που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν βρόμικες, ενώ πολύ περισσότερες (76%) ήταν υπερβολικά φθαρμένες, με βαθιές χαρακιές και σπασίματα στην επιφάνειά τους, μέρη που τα βακτηρίδια μπορούν να χωθούν.
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Μέσα μαζικής ενημέρωσης
Πλήρης Απασχόληση
04-01-2024
Κηφισιά
Πωλήσεις
Πλήρης Απασχόληση
09-01-2024
Ηρακλειο