Ένα υπέροχο, υγρό σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά ή βούτυροΔες εδώ εύκολες συνταγές για φοιτητές!
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κακάο
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή, κρυσταλλική
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
5 κ.σ. σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού νερού
Για το σοκολατένιο γλάσο (προαιρετικά):
1 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας μαύρης κουβερτούρας
1/4 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής
Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 20 εκ. και ρίχνετε μέσα το 5 πρώτα ξηρά συστατικά (δηλ. αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, σόδα και αλάτι) . Τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά, τα στρώνετε ομοιόμορφα και κάνετε με ένα κουτάλι 3 λακούβες, 2 μέτριες και 1 μεγαλύτερη (βλέπε φωτογραφία Νο.3).
Ρίχνετε στη 1 μέτρια λακουβίτσα το ξύδι και τη βανίλια, στη δεύτερη μέτρια λακουβίτσα το σπορέλαιο και στη τρίτη τη μεγαλύτερη το γάλα εβαπορέ. Πάνω απ” όλα ρίχνετε και το νερό και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενοποιημένο μείγμα. (Δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω με την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα).
Ισιώνετε με μια μαρίζ την επιφάνεια του μείγματος, το βάζετε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και το ψήνετε για 35-38 λ. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για το σοκολατένιο γλάσο (προαιρετικά): Βάζετε σε πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ τις σταγόνες σοκολάτας, το γάλα εβαπορέ, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, σε νερό που σιγοβράζει χωρίς να ακουμπά το μπολ με τα υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα λείο, σοκολατένιο μείγμα.
Σημείωση: Αν είστε εξοικιωμένοι να λιώσeτε τα υλικά στο φούρνο μικροκυμάτων για 30-40 δευτερόλεπτα ή μέχρι να λιώσουν καλά.
Το αποσύρετε από το μπεν μαρί, συνεχίζετε για λίγα δεύτερα το ανακάτεμα και στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάτε με μίξερ ή με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Απλώνετε ομοιόμορφα το γλάσο, ενώ είναι ακόμα ζεστό, πάνω από το αρκετά χλιαρό ή κρύο κέικ. Το αφήνετε για λίγο να κρυώσει και σταθεροποιηθεί και μετά το κόβετε σε κομμάτια και το απολαμβάνετε.
Σημείωση: Διπλασιάστε τη δόση του κέικ και τη δόση γλάσου, για περισσότερες μερίδες ή για πιο παχύ στρώμα γλάσου.
Πηγή: sintayes.gr
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Χωρίς κατηγορία
Όλοι οι τύποι εργασίας
21-03-2024
Θεσσαλονικη
Πωλήσεις
Πλήρης Απασχόληση
15-02-2024
Νέα Σμύρνη