Όλοι γνωρίζουμε ότι την 25η Μαρτίου, Ημέρα του Ευαγγελισμού, και της Εθνικής μας επετείου, το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι συνηθίζεται να περιλαμβάνει ως γεύμα τον μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Ξέρεις όμως πώς προέκυψε το συγκεκριμένο έθιμο;
Το συγκεκριμένο ψάρι είναι ευρέως γνωστό από την εποχή των Βίκινγκς, το 800 μ. Χ.
Το πάστωμα του έγινε πρώτα από τους Βάσκους, και το εμπόριο του μπακαλιάρου ξεκίνησε από τον Μεσαίωνα. Τότε, μάλιστα, το αποκαλούσαν «ψάρι του βουνού».
Στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι του κάθε σπιτιού περίπου κατά τον 15ο αιώνα, κατά το χρονικό διάστημα της Σαρακοστιανής νηστείας.
Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, συγκεκριμένα, αποτελεί το πιάτο της ημέρας την 25η Μαρτίου, Ημέρα της Εθνικής μας Επετείου και Ημέρα του Ευαγγελισμού.
Πώς όμως προέκυψε η καθιέρωση του συγκεκριμένου εθίμου;
Η Ορθόδοξη Εκκλησία, εν μέσω της Σαρακοστής, επέτρεπε στους πιστούς να φάνε μονάχα 2 φορές ψάρι. Η μία ήταν την Ημέρα του Ευαγγελισμού και η άλλη, η Κυριακή των Βαΐων.
Διάβασε τη συνέχεια στο foititakos.gr
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Υπάλληλοι γραφείου
Πλήρης Απασχόληση
05-03-2024
Ταύρος
Πωλήσεις
Εποχιακή Εργασία
15-02-2024
Ναουσα
1.500