Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Πώς προέκυψε το έθιμο;
Εσύ ξέρεις γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;

μπακαλιάρος σκορδαλιά

Όλοι γνωρίζουμε ότι την 25η Μαρτίου, Ημέρα του Ευαγγελισμού, και της Εθνικής μας επετείου, το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι συνηθίζεται να περιλαμβάνει ως γεύμα τον μπακαλιάρο σκορδαλιά.

Ξέρεις όμως πώς προέκυψε το συγκεκριμένο έθιμο;

Το συγκεκριμένο ψάρι είναι ευρέως γνωστό από την εποχή των Βίκινγκς, το 800 μ. Χ.

Το πάστωμα του έγινε πρώτα από τους Βάσκους, και το εμπόριο του μπακαλιάρου ξεκίνησε από τον Μεσαίωνα. Τότε, μάλιστα, το αποκαλούσαν «ψάρι του βουνού».

Στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι του κάθε σπιτιού περίπου κατά τον 15ο αιώνα, κατά το χρονικό διάστημα της Σαρακοστιανής νηστείας.

Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, συγκεκριμένα, αποτελεί το πιάτο της ημέρας την 25η Μαρτίου, Ημέρα της Εθνικής μας Επετείου και Ημέρα του Ευαγγελισμού.

μπακαλιάρος σκορδαλιά

Πώς όμως προέκυψε η καθιέρωση του συγκεκριμένου εθίμου;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, εν μέσω της Σαρακοστής, επέτρεπε στους πιστούς να φάνε μονάχα 2 φορές ψάρι. Η μία ήταν την Ημέρα του Ευαγγελισμού και η άλλη, η Κυριακή των Βαΐων.

Διάβασε τη συνέχεια στο foititakos.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;