Sony NEX-VG10E: Πρώτες εντυπώσεις

Στις αρχές Αυγούστου του 2010, είχαµε την “τύχη” να πέσει στα χέρια µας ένα πρωτότυπο της νέας πρότασης της Sony, της NEX-VG10E, της πρώτης βιντεοκάµερας παγκοσµίως µε αισθητήρα µεγέθους APS-C και φωτογραφικούς φακούς. Μιας και το ενδιαφέρον των επαγγελµατιών εικονοληπτών ήταν ιδιαίτερα έντονο για τη συγκεκριµένη κάµερα, ζητήσαµε από το φίλο Γιάννη Ελευθερίου να µας χαρίσει κάποια πλάνα της NEX-VG10E. Ο Γιάννης χρησιµοποίησε τη NEX-VG10E µε τους φακούς SEL-18200 & SEL-16F28, αξεσουάρ στήριξης Varizoom και Manfrotto, το πρόγραµµα editing Sony Vegas Pro 9.

Το αποτέλεσµα αυτής της δουλειάς µπορείτε να το βρείτε στη διεύθυνση http://www.vimeo.com/13933025

Σύντοµη Περιγραφή
Η NEX-VG10E είναι η πρώτη Full HD επαγγελµατική κάµερα µε αισθητήρα Exmor APS HD CMOS 14,2 ενεργών MegaPixel και σύστηµα εναλλάξιµων φωτογραφικών φακών E-mount. Μπορεί να εγγράψει Full HD 1920×1080 AVCHD υλικό στα 24Mbps χωρίς περιορισµούς χρονικής διάρκειας, δίνοντας τη δυνατότητα για “κινηµατογραφικής” αισθητικής λήψεις µε µικρό βάθος πεδίου. Επιπλέον, η VG10 σας δίνει την ευκαιρία µε τη χρήση αντάπτορα να κάνετε λήψεις µε τη µεγάλη γκάµα των φωτογραφικών φακών σειράς A, εµπλουτίζοντας την δυνατότητα καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στο αρχικό πακέτο, η VG10 συνοδεύεται µε φακό E18-200mm F3.5-6.3 OSS µε σύστηµα σταθεροποίησης εικόνας, ο οποίος έχει σχεδιαστεί και βελτιστοποιηθεί για λήψεις βίντεο και µε τον οποίο έγινε η πλειοψηφία των πλάνων της δοκιµής µας. Απευθυνόµενη σε επαγγελµατίες καµεραµεν, η Sony έδωσε ιδιαίτερη σηµασία στο σύστηµα ήχου της VG10. Παρά το γεγονός ότι δεν προτίµησε µια καθαρά επαγγελµατική XLR λύση, εξόπλισε την VG10 µε στερεοφωνικό µικρόφωνο Quad Capsule Spatial Array που χρησιµοποιεί εξελιγµένους αλγόριθµους επεξεργασίας για να συνδυάσει το σήµα από τέσσερις ανεξάρτητες πολυκατευθυντικές µικροφωνικές κάψες.

Το αποτέλεσµα είναι εξαιρετικά διαυγής στερεοφωνικός ήχος, µε πιστή αποτύπωση της κατεύθυνσης. Μας εντυπωσίασε επίσης ο εργονοµικός σχεδιασµός, µε ποιοτικά υλικά και αντιολισθητικές επιφάνειες. Μας βοήθησαν πολύ η εξαιρετική 921k dot Xtra Fine LCD οθόνη που ανταποκρίθηκε άριστα µε τις default ρυθµίσεις της, το πάτηµα hot-shoe για προσαρµογή φωτιστικών LED στο πάνω µέρος της κάµερας, καθώς και το minimal και λειτουργικό menu.

Στα πλεονεκτήµατα της κάµερας θα πρέπει να σηµειώσουµε και τη δυνατότητα για λήψη φωτογραφιών jpeg µε ανάλυση 14,2 MegaPixel, καθώς και τη δυνατότητα για προσαρµογή φωτογραφικού flash στο σώµα της. Όσον αφορά την ποιότητα των εικόνων που γράψαµε, µας άρεσε η οξύτητα του φακού 18-200mm, και η απόδοση του συνόλου σε δύσκολες φωτιστικά συνθήκες.

Εντυπωσιακό επίσης ήταν το µικρό βάθος πεδίου και τα χρωµατικά προφίλ του µενού επιλογής. Ακόµη θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι η δυνατότητα για autofocus αποτελεί πολύτιµο σύµµαχο σε συγκεκριµένες λήψεις.

HD-DSLR ή NEX-VG10E;
Η ερώτηση που δεχθήκαµε από πολλούς φίλους και συνεργάτες είναι για το αν είναι προτιµότερο για τη λήψη HD Video να κινηθεί κάποιος για την απόκτηση µιας NEX-VG10E ή για µια από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν από DSLR φωτογραφικές µηχανές που κάνουν λήψεις HD Video (και η Sony µας ανακοίνωσε ότι εισέρχεται δυναµικά στο χώρο µε τις καινοτόµες A33 και A55).

Η απάντησή µας είναι ότι η NEX-VG10E κάνει τη δουλειά που κάνει µια DSLR συνδυασµένη µε σύστηµα στήριξης, HD εξωτερικό monitor και εξωτερικό µικρόφωνο, που σίγουρα αυξάνουν τον όγκο και το κόστος του συστήµατος και δυσκολεύουν την ευχρηστία. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς την πολύτιµη για αρκετές λήψεις δυνατότητα για autofocus και το εξαιρετικό σύστηµα Optical Steadyshot που χρησιµοποιούν οι φακοί E-mount, συµπεραίνει πως η VG10 αποτελεί µια σίγουρα οικονοµική πρόταση που φέρει εξαιρετικά ποιοτικό αποτέλεσµα.

Συµπεράσµατα
Η NEX-VG10E µας έδωσε την αίσθηση ότι ξεκινά µια επανάσταση µέσα στην επανάσταση του HD-DSLR, αποτελώντας την πρώτη πραγµατικά προσιτή και ολοκληρωµένη λύση για κάποιον εικονολήπτη που θέλει µια αληθινά κινηµατογραφική αισθητική στις λήψεις του. Με τιµή κοντά στα 2000€, µπορεί να αποτελέσει αναπόσπαστο κοµµάτι σε κάθε δικάµερη ή πολυκάµερη λήψη, αναβαθµίζοντας σηµαντικά την αισθητική τoυ video.

(Αναδημοσίευση από το www.photo.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
76'
2 - 1
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
'
80 - 80
BARC
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;