Τα πάντα για το Wi-Fi

Πηγή: techblog.gr

Τα πρωτόκολλα επικοινωνίας Wi-Fi επιτρέπουν την ασύρματη σύνδεση συμβατών συσκευών. Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα πιο δημοφιλή πρωτόκολλα τα οποία έχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί. Ένα δίκτυο Wi-Fi αποτελείτε από δύο και περισσότερες συσκευές. Η δημιουργία δικτύου έως και τριών υπολογιστών μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ τους (peer-to-peer) χωρίς να χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμός, αρκεί να υποστηρίζουν Wi-Fi.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους δεδομένα και να μοιράζονται μια σύνδεση στο ίντερνετ. Από τρεις υπολογιστές ή συμβατές συσκευές Wi-Fi και πάνω χρειαζόμαστε επιπλέον εξοπλισμό όπως Gateway και Access Point οι οποίες ελέγχουν το δίκτυο και μοιράζουν σε αυτό τα δεδομένα. Αρκετοί υπολογιστές και περισσότερο φορητοί, υποστηρίζουν πρωτόκολλα Wi-Fi. Όσοι δεν ενσωματώνουν τέτοια χαρακτηριστικά μπορούν με κάρτες , αντάπτορες αλλά και εξωτερικές συσκευές να τα προσθέσουν στον υπολογιστή τους, επιτραπέζιο ή φορητό και PDA. Οι συσκευές Access Point και Gateway είναι η καρδιά του ασύρματου δικτύου. Στέλνουν και δέχονται ασύρματα σήματα προς και από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα PDA αλλά και τα περιφερειακά όπως εκτυπωτές, επιτρέποντας να μοιράζονται σύνδεση στο ίντερνετ με άλλους χρήστες. Μέσο πρωτοκόλλου 802.11b ένας μόνο χρήστης θεωρητικά μπορεί να στείλει και να δεχθεί σήμα με ταχύτητα 11Mbps. Αν 10 χρήστες χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το δίκτυο, θεωρητικά τους αναλογεί από 1Mbps. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο και έχει σχέση με το πόσοι χρήστες το χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τη εργασίες εκτελούν μέσο αυτού.

Δημιουργώντας ένα ασύρματο δίκτυο
Για τη δημιουργία ασύρματου δικτύου Wi-Fi θα πρέπει να επιλέξουμε αρχικά ποιο πρωτόκολλο θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και ποιες συσκευές Wi-Fi θα τοποθετήσουμε στους υπολογιστές μας, εφόσον δεν ενσωματώνουν. Στους φορητούς υπολογιστές θα ενσωματώσουμε κάρτες τύπου PCMCIA. Στους επιτραπέζιους είτε κάρτες τύπου PCI είτε εξωτερικές συσκευές WI-FI. Ενώ στα PDA θα τοποθετήσουμε αναλόγως της θύρας που έχουν την ανάλογη κάρτα π.χ. CompactFlash ή SD. Έπειτα θα πρέπει να καθορίσουμε πόσες συσκευές Access Point ή Gateway θα χρειαστούμε. Ένα τυπικό Access Point μπορεί να εξυπηρετήσει 15 με 20 χρήστες άρα τα περισσότερα σπίτια και τα μικρά γραφεία θα χρειαστούν ένα μόνο Access Point. Αν όμως ο χώρος σας είναι μεγάλος ίσως και να χρειαστείτε περισσότερα του ενός. Ορισμένα Access Point ή Wireless Router όπως συνηθίζεται να ονομάζονται, ενσωματώνουν και θύρες Ethernet δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο που εξυπηρετεί τους χρήστες ασύρματα αλλά και ενσύρματα. Εάν θέλουμε να μοιραζόμαστε εκτυπωτές ή κάμερα υπάρχουν στο εμπόριο οι κατάλληλες add-on συσκευές που τους ενσωματώνουν ασύρματα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Συμπληρώνοντας το δίκτυό μας με δυνατότητα επικοινωνιας μέσω ίντερνετ, συνδέουμε το Access Point απευθείας με οποιοδήποτε ADSL modem ενώ για περισσότερη προστασία μπορούμε να παρεμβάλουμε μεταξύ τους ένα Firewall. Να σημειώσουμε ότι αρκετά Access Point έρχονται με λειτουργίες Firewall.

Μελλοντικά σχέδια
Σήμερα τη μεγαλύτερη ταχύτητα ασύρματης μετάδοσης με Wi-Fi μπορούμε να την επιτύχουμε χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο 802.11g στα 54Mbps. Η ζωή όμως των ασύρματων δικτύων δεν σταματά στα 54Mbps. Εδώ ισχύει η ρήση, όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Η εταιρεία Intel πρόσφατα ανακοίνωσε το επερχόμενο πρωτόκολλο 802.16 ή αλλιώς WiMAX με ταχύτητα μεταφοράς τας 75Mbps. Άλλες πάλι εταιρείες κατορθώνουν με τα ήδη υπάρχουσα πρωτόκολλα και αναπτύσσοντας επιμέρους συνοδευτικές τεχνολογίες να αυξήσουν περαιτέρω την ταχύτητα των 54Mbps του 802.11g.

Τί να επιλέξω;

Πρωτόκολλο 802.11b 802.11a 802.11g
Δημοφιλές Πολύ Νέα τεχνολογία Αναμένεται αύξηση
Ταχύτητα 11Mbps 54Mbps 54Mbps
Κόστος Μικρό Σχετικά μικρό Σχετικά μεγάλο
Συχνότητα 2,4GHz 5GHz 2,4GHz
Κάλυψη 30–45 μέτρα 7–22 μέτρα 30–45 μέτρα
Συμβατότητα Πολύ μεγάλη Ασύμβατο με .b ή .g Ασύμβατο με 802.11a

Σημειώσεις: Η ταχύτητα είναι θεωρητική. Για παράδειγμα στην περίπτωση χρήσης απλού modem δεν μπορεί να υπερβεί τα 4 με 5Mbps. Η συχνότητα λειτουργίας των 2,4GHz συμπίπτει με αυτή συσκευών όπως ασύρματα τηλέφωνα και φούρνοι μικροκυμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αλληλεπίδραση αυτών έχει ως αποτέλεσμα την μείωση το εύρους κάλυψης, τη μείωση της ταχύτητας μεταφοράς ή ακόμα και τη στιγμιαία απώλεια επικοινωνίας μεταξύ των Wi-Fi συσκευών. Η ακτίνα κάλυψης είναι θεωρητική και εξαρτάτε από τα υλικά κατασκευής των κτηρίων και τη διαρρύθμιση των δωματίων.

Πηγή: techblog.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
22:00
-
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
ΗΜ
46 - 37
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;