«Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων»: Η νέα θεαματική προσθήκη στο εμβληματικό franchise έρχεται στις 9 Μαΐου
«Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων»: Η νέα επική περιπέτεια του γνωστού franchise έρχεται 9 Μαΐου στους κινηματογράφους από την FeelgoodEntertainmetn

Ο σκηνοθέτης Wes Ball (The Maze Runner) συνεχίζει την παράδοση ενός από τους πιο εμβληματικούς κόσμους της επιστημονικής φαντασίας στον κινηματογράφο και δίνει νέα πνοή στο παγκόσμιο, επικό franchise με μία ολοκαίνουρια, θεαματική προσθήκη. Στο νέο ευφάνταστο κεφάλαιο της ταινίας «Ο Πλανήτης των Πιθήκων» πρωταγωνιστούν οι Owen Teague (IT), Freya Allan (The Witcher), Kevin Durand (Locke & Key), Peter Macon (Shameless) και William H. Macy (Fargo). Η νέα ταινία του franchise έχει τον τίτλο «Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων».

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

ΣΥΝΟΨΗ

Στο βαθύ μέλλον και μετά τη βασιλεία του Καίσαρα, οι πίθηκοι είναι το κυρίαρχο είδος που ζει αρμονικά, ενώ οι άνθρωποι έχουν καταλήξει να ζουν κρυμμένοι. Καθώς ένας νέος τύραννος ηγέτης πίθηκος χτίζει την αυτοκρατορία του, ένας νεαρός πίθηκος ξεκινά ένα οδυνηρό ταξίδι που θα τον κάνει να αμφισβητήσει όλα όσα γνώριζε για το παρελθόν. Σύντομα θα κάνει επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον τόσο για τους πιθήκους όσο και για τους ανθρώπους.

Διάρκεια: 145′

9 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη FeelgoodEntertainment

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

«Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων»: Η αναζωπύρωση ενός παγκόσμιο εμβληματικού franchise

H 20th Century Studios αναβίωσε το δημοφιλές franchise το 2011 με την ταινία «Ο Πλανήτης των πιθήκων: Η εξέγερση» σε σκηνοθεσία του Rupert Wyatt, που σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Η ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων: Η αυγή» σε σκηνοθεσία του Matt Reeves, κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα, το 2014, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Η ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση» σε σκηνοθεσία του Reeves κυκλοφόρησε το 2017 και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό.

Ως παιδί, ο σκηνοθέτης Wes Ball βρέθηκε με μία βιντεοκασέτα της κλασικής ταινία «Ο Πλανήτης των πιθήκων» με πρωταγωνιστή τον Charlton Heston, την οποία έβλεπε ξανά και ξανά. Πολλά χρόνια μετά, το 2019, του προτάθηκε να αναβιώσει το εμβληματικό franchise, αλλά αρνήθηκε. Ο Ball παραδέχεται:

«Η αλήθεια είναι ότι αρχικά αρνήθηκα. Πώς να συνεχίσεις αυτές τις τρεις τελευταίες ταινίες; Δεν με ενδιέφερε να συνεχίσω τις περιπέτειες του γιου του Καίσαρα, παρόλο που υπάρχει μία σπουδαία ιστορία εκεί. Την ίδια στιγμή, δεν ήθελα να αφήσω αυτό που δημιούργησαν οι Matt Reeves και Rupert Wyatt στη τριλογία αυτή. Έκαναν απίθανες ταινίες»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Μία εβδομάδα μετά, όμως, μία άλλη ιδέα διαμορφώθηκε στο μυαλό του Ball. Ήταν μία σύλληψη που διαδραματιζόταν εκατοντάδες χρόνια μετά τον θάνατο του Καίσαρα και ήταν μία ιστορία με διαφορετικό ύφος, μία περιπέτεια. Όπως είπε:

«Ήταν η ιστορία ενός νεαρού, αφελή πιθήκου που δεν ξέρει τίποτα για τον έξω κόσμο, όπου ο Καίσαρας είναι ένας θρύλος. Αν στις τρεις τελευταίες οι πίθηκοι ζούσαν την παλαιολιθική εποχή τους, τώρα μπαίνουν στην εποχή του χαλκού. Αρχίζουν να σχηματίζονται κουλτούρες από διαφορετικές φατρίες. Βλέπουμε τι έχει συμβεί στον κόσμο που έμεινε πίσω, τι έχει καταστραφεί κατά την απουσία των ανθρώπων»

Μία καθηλωτική εναρκτήρια σκηνή, κατά την οποία ο Νόα -ο νεαρός πρωταγωνιστής πίθηκος- ανεβαίνει σε ένα τεράστιο οικοδόμημα για να κρύψει το αυγό ενός αετού, ήταν το δεύτερο στοιχείο της ιδέας του Ball. Ο ίδιος συνεχίζει:

«Το τρίτο στοιχείο ήταν μία αμφιλεγόμενη φιγούρα για τον Noa. Ένας χαρακτήρας που γίνεται ο επόμενος Καίσαρας στο σενάριο. Αυτός ο ανταγωνιστής ξέρει για τον κόσμο που προηγήθηκε και θέλει να σώσει κειμήλια από τότε για να χτίσει ένα βασίλειο στο οποίο θα κυριαρχούν οι εξελιγμένοι πίθηκοι»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Στην ταινία εμφανίζονται νέοι χαρακτήρες και πλοκές, αλλά για τους φαν του franchise, υπάρχουν αναφορές στον Καίσαρα, τον οποίο ο Ball αποκαλεί έναν:

«Από τους σπουδαιότερους πρωταγωνιστές της ιστορίας του σινεμά. Ο Καίσαρας υπάρχει στη νέα ταινία, με το πνεύμα του»

Ο σεναριογράφος Joe Hartwick Jr. συνεργάστηκε με τον Ball από την αρχή και εξέλιξαν την πλοκή της Nova (τον χαρακτήρα της Freya Allan) σε σχέση με την παρουσία των ανθρώπων. Ο Ball λέει:

«Θυμάμαι τον Josh να με ρωτάει αν θέλω να κάνουμε μία ταινία σε στυλ Κουροσάβα με πιθήκους. Περί αυτού πρόκειται. Σε αυτή την επική περιπέτεια παρακολουθούμε έναν χαρακτήρα που συναντά διαφορετικές οπτικές καθώς μαθαίνει για τον κόσμο γύρω του, την ιστορία των πιθήκων, την ιστορία των ανθρώπων και τη σχέση μεταξύ τους»

Είναι μία ιστορία ενηλικίωσης και μία περιπέτεια σε ένα εξελιγμένο μέλλον όπου βλέπουμε την παρακμή και πώς η φύση έχει ανακτήσει τη γη. Όπως εξηγεί ο Ball:

«Θεώρησα ότι θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί στον κόσμο μας αν φύγουν οι άνθρωποι. Το φόντο είναι τα απομεινάρια του κόσμου μας. Μου άρεσε η ιδέα με τα κτίρια και τα ερείπια που καταρρέουν και το γυαλί που δεν υπάρχει πια γιατί έχει διαβρωθεί. Μου άρεσε η ιδέα του κόσμου που μεταμορφώνεται μέσα σε αυτό το τοπίο όπου τα δέντρα καταπίνουν τα κτίρια»

Όσο για τη χρονική περίοδο κατά την οποία διαδραματίζεται η νέα ιστορία, οι δημιουργοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για εκατοντάδες χρόνια μετά την ταινία «Ο Πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση», σε μία εποχή που δεν υπάρχει πια ο γραπτός λόγος.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

«Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων»: Το Καστ

To casting για μία ταινία με πιθήκους είναι μία δύσκολη διαδικασία, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν καρποφόρα. Ο σκηνοθέτης/παραγωγός Wes Ball λέει:

«Ήμουν τόσο τυχερός που βρήκα ηθοποιούς που ταίριαξαν μεταξύ τους. Φρόντιζαν και υποστήριζαν ο ένας τον άλλον»

Το πιο κρίσιμο ήταν να βρεθεί ηθοποιός για τον ρόλο του Noa, του νεαρού πιθήκου που παλεύει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων του πατέρα του. Του απαγορεύεται να μάθει για τον κόσμο πέρα από το χωριό του και δεν ξέρει τίποτα για την ιστορία της ανθρώπινης φυλής και ότι κάποτε ήταν το κυρίαρχο είδος. Ο σκηνοθέτης εξηγεί:

«Χρειαζόμασταν κάποιον με νεανικό πνεύμα και μία αθωότητα»

Ο Owen Teague (It, Bloodline) ήταν τέλειος για τον ρόλο του Noa, της καρδιάς της ιστορίας. Ο Ball λέει:

«Ο Owen είναι φανταστικός. Είναι πολύ καλός, πολύ αθώος και ο πιο εργατικός τύπος που μπορείς να φανταστείς. Φέρει την ταινία στους ώμους του και είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους ηθοποιούς»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Ο Teague λέει για τον χαρακτήρα:

«Ο Noa είναι πολύ απομονωμένος και δεν ξέρει τίποτα για τον κόσμο. Έχει μία αισιόδοξη άποψη για το παρελθόν. Έχει ενδιαφέρον που στην ταινία υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για την ιστορία και ο Noa παλεύει να διαλέξει πλευρά. Είναι κοντά στην ενηλικίωση για να γίνει ένας ενήλικας χιμπαντζής. Υπάρχει ένα τελετουργικό κατά το οποίο όλοι οι πίθηκοι σκαρφαλώνουν σε ένα τεράστιο οικοδόμημα για να βρουν ένα αυγό αετού»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Ο Travis Jeffery (Αλύγιστος-Unbroken) υποδύεται τον Anaya, έναν από τους κολλητούς του Noa, που είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια και συχνά ωθεί τον φίλο του να κάνει πράγματα. Η Lydia Peckham (Cowboy Bebop) είναι η Soona, μία παθιασμένη και θεληματική πιθηκίνα που προστατεύει τον Noa και τον Anaya.

Η Freya Allan (The Witcher) είναι η Nova/Mae, μία ζωηρή, νεαρή γυναίκα, που όπως όλοι οι άνθρωποι, ζει στη σκιά και κυνηγάει για τροφή. Παρόλο που στην αρχή είναι επιφυλακτικός μαζί της, ο Noa αρχίζει να καταλαβαίνει ότι έχει πολλά να του μάθει. Ο σκηνοθέτης εξηγεί:

«Ο ανθρώπινος χαρακτήρας μας, ο αντίποδας του χαρακτήρα του Noa, εκπροσωπεί τον προηγούμενο κόσμο που έχει πια πεθάνει. Οπότε ψάξαμε πολύ για να βρούμε την κατάλληλη ηθοποιό. Είναι άλλωστε η μόνη που δεν έχει ψηφιακή επεξεργασία»

Ο Ball συνεχίζει:

«Η Freya είναι πολύ έξυπνη. Μοιάζει σαν να έχει ένα μυστικό και αυτό ταίριαξε τέλεια γιατί υποδύεται ένα άγριο πλάσμα που αντηχεί πώς ήταν κάποτε οι άνθρωποι»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Η Allan προσθέτει:

«Δεν υπήρχε πολύ μεγάλο υπόβαθρο για τον χαρακτήρα μου στο σενάριο, οπότε από την αρχή το πιο σημαντικό ήταν να ανακαλύψω ποια ήταν και πώς βρέθηκε εκεί. Είναι πολύ γενναία και σωματική δυνατή, έχει δυνατό κίνητρο»

Ο Kevin Durand (Locke & Key) υποδύεται τον Proximus Caesar, τον χαρισματικό ηγέτη του νέου βασιλείου των πιθήκων που διοικεί έναν στρατό και λαχταράει να μάθει για την τεχνολογία των ανθρώπων και την ιστορία τους. Ο χαρακτήρας ξέρει τα περισσότερα για τον Καίσαρα από τους άλλους πιθήκους, αλλά διαστρεβλώνει τα λόγια και τα ιδανικά του προς το συμφέρον του. Ο Ball λέει:

«Αναζητήσαμε τον ηθοποιό μας ανάμεσα σε πολλούς ταλαντούχους ερμηνευτές, αλλά ο Kevin πραγματικά το απόλαυσε. Το θέμα με τον Proximus είναι ότι ξέρει πολλά για τους ανθρώπους. Για την ακρίβεια είναι φαν των ανθρώπων»

Από την πλευρά του ο Durand εξηγεί:

«Ο Proximus Caesar πιστεύει ότι αν κατέχει όλη την πληροφορία και την τεχνολογία που άφησαν πίσω τους οι άνθρωποι, θα μπορέσει να τη μεταδώσει στις επόμενες γενιές. Όταν τον πρωτοβλέπουμε, είναι πολύ εύγλωττος. Είναι χαρισματικός και οι άλλοι πίθηκοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς το όραμα του για τον κόσμο θα τους ωφελήσει.

Έχει το δικό του βασίλειο, κοντά σε έναν τεράστιο θόλο που έχουν αφήσει οι άνθρωποι κοντά στη θάλασσα. Και το κάστρο του, είναι στην πραγματικότητα ένα εγκαταλελειμμένο πλοίο που το έχει κάνει σπίτι του»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Ο Peter Macon (Shameless) υποδύεται τον Raka, έναν ουρακοτάγκο που είναι ο μόνος που θυμάται τις πραγματικές διδαχές του Καίσαρα περί αξιοπρέπειας, ηθικότητας και σθένους. Ζει στα ερείπια ενός αεροδρομίου και διδάσκει την ανεκτικότητα και την ειρήνη με τους ανθρώπους.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα William H. Macy (Fargo, Shameless) είναι ο Trevathan, ένας σοφός άνθρωπος που είναι αιχμάλωτος του Proximus Caesar. Ο Macy εξηγεί:

«Ο Proximus έχει κάνει τον Trevathan σύμβουλό του και τον αναγκάζει να του μάθει τα πάντα για τους ανθρώπους και πώς ο Homo sapiens ήταν αρχηγός για τόσα χρόνια»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Ο σκηνοθέτης/παραγωγός Wes Ball προσέγγισε την ταινία ως έναν φόρο τιμής στην τριλογία των ταινιών, δεν πρόκειται όμως για ένα σίκουελ, αλλά για μία ταινία που χαράζει το δικό της μονοπάτι. Ο ίδιος εξηγεί:

«Βρισκόμαστε στο ίδιο σύμπαν, αλλά είναι μία ιστορία για την αναγέννηση και μία νέα αρχή, ένα νέο κεφάλαιο στην κληρονομιά των ταινιών αυτών. Είχα την ιδέα για μία ιστορία ενηλικίωσης ενός νεαρού πιθήκου και αυτά τα εκπληκτικά γεγονότα που τον αναγκάζουν να βγει σε έναν κόσμο για τον οποίο δεν γνωρίζει τίποτα. Μαθαίνουμε τι έχει συμβεί μετά τον θάνατο του Καίσαρα και έχει να κάνει με την εκπαίδευσή του και την αφύπνισή του σε έναν μεγαλύτερο κόσμο με μεγαλύτερες ιδέες»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Ο Ball προσθέτει:

«Είναι ένας ρομαντικός κόσμος, όχι ένας κατεστραμμένος κόσμος. Ο Noa ανακαλύπτει αντικρουόμενες απόψεις για το ποιος ήταν ο Καίσαρας. Ο Proximus Caesar έχει αρπάξει τα σκήπτρα του Καίσαρα σαν δικά του. Ο Raka έχει διαφορετική άποψη. Με έναν τρόπο, ο πυρσός του Καίσαρα μεταλαμπαδεύεται στον Noa και ο Noa γίνεται ο φορέας των ιδεών του Καίσαρα»

Ο Kein Duran λέει:

«Ήταν πράγματι μία υπέροχη συνεργασία. Από την αρχή όταν ο Wes μου μίλησε για πρώτη φορά για τον κόσμο που φαντάστηκε, με ενέπνευσε. Ήταν υπέροχο που είχα την καθοδήγησή του»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Η Freya Allan προσθέτει:

«Ο Wes έχει πολλή ενέργεια. Μας εξηγούσε τι συνέβαινε σε κάθε σκηνή με λεπτομέρεια, κάνοντας τους ήχους και τις κινήσεις. Θυμάμαι που σε μία συνάντηση μπήκε κάτω από το τραπέζι προσποιούμενος ότι είναι ένα άγριο ζώο, κάτι απίθανο και συναρπαστικό. Το όραμά του είναι ξεκάθαρο και δείχνει ευαισθησία απέναντι στους ηθοποιούς του»

Ο William H. Macy προσθέτει:

«Ο Wes αγαπά αυτό που κάνει. Έχει φοβερή αίσθηση της κάμερας, ποτέ δεν συγχύζεται. Ήταν υπέροχος στο σετ»

Οι συντελεστές της νέας ταινίας «Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων»

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σενάριο:
Josh Friedman

Σκηνοθεσία:
Wes Ball

Καστ:
Owen Teague, Freya Allan, Kevin Durand, Peter Macon, William H. Macy

Διεύθυνση Φωτογραφίας:
Gyula Pados

Σκηνογραφία:
Daniel T. Dorrance

Μοντάζ:
Dan Zimmerman, Dirk Westervelt

Οπτικέ εφέ:
Erik Winquist

Κοστούμια:
Mayes C. Rubeo

Μουσική:
John Paesano

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;