Ολυμπιακή Φλόγα: Το φως της Αρχαίας Ολυμπίας παραδόθηκε στη Γαλλία
Στο Καλλιμάρμαρο ολοκληρώθηκε σήμερα το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα

Στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και με μία τελετή παράδοσης όπου ο πολιτισμός της Ελλάδος «αντάμωσε» με αυτόν της Γαλλίας ολοκληρώθηκε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στον πρόεδρο της γαλλικής Οργανωτικής Επιτροπής και ολυμπιονίκη της Αθήνας Τόνι Εστανγκέ. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Η Γαλλία εκπροσωπήθηκε, μεταξύ άλλων, από την υπουργό Αθλητισμού Αμελί Ουντεά Καστερά. Παρούσες ήταν επίσης η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη καθώς και η Αννα-Μαρία Γλίξμπουργκ.

Η τελετή παράδοσης του Ολυμπιακής Φλόγας άρχισε με πολιτιστικά δρώμενα από την Ελλάδα και τη Γαλλία και πλαισιώθηκε από την εκπληκτική μουσική του Δημήτρη Παπαθανασίου. Το φως από τη γη της Αρχαίας Ολυμπίας εισήλθε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στα χέρια της πρωταθλήτριας του βάδην Αντιγόνης Ντρισμπιώτη και πέρασε μέσα από το τιμητικό άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

Δύο Γαλλίδες αθλήτριες που έχουν «δεσμούς» με την Ελλάδα, η Γκαμπριέλα Παπαδάκη και η Μπεατρίς Χες, επελέγησαν από την Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» να συνοδεύσουν, από γαλλικής πλευράς, τη φλόγα στα τελευταία μέτρα του «ταξιδιού» στη χώρα μας.

Η ελληνικής καταγωγής Γκαμπρίελα Παπαδάκη είναι μία από τις κορυφαίες αθλήτριες του καλλιτεχνικού πατινάζ. Το 2002 αναδείχθηκε χρυσή ολυμπιονίκης στο ντουέτο ενώ στο παλμαρέ της έχει ένα ασημένιο μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς του 2018, πέντε χρυσά από παγκόσμια πρωταθλήματα και πέντε από πρωταθλήματα Ευρώπης. Μαζί με τον παρτενέρ της Γκιγιόμ Σιζερόν κατέχουν 34 παγκόσμια ρεκόρ, κάτι που από μόνο του αποτελεί ρεκόρ στον χώρο του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η Γαλλίδα πρωταθλήτρια Παραολυμπιακών Αγώνων Μπεατρίς Χες έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες κολυμβήτριες στον κόσμο. Στη συλλογή της, μεταξύ άλλων, υπάρχουν τέσσερα χρυσά μετάλλια από τους Παραολυμπιακούς του 1984, ένα από τη διοργάνωση του 1988, έξι από του 1996, επτά από του 2000 και δύο χρυσά και τρία ασημένια από τους Αγώνες της Αθήνας.

Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ήταν ο Γιάννης Φουντούλης. Ο Ολυμπιονίκης του πόλο μαζί με τους συμπαίκτες του από την εθνική ομάδα των Αγώνων του Τόκιο μετάφερε τη Φλόγα στον Βωμό και ενθουσίασε τους χιλιάδες ανθρώπους που από νωρίς βρέθηκαν στο ιστορικό στάδιο.

Τον εθνικό ελληνικό ύμνο και τον γαλλικό ερμήνευσε η Νανά Μούσχουρη με συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας. Η ορχήστρα της ΕΡΤ ερμήνευσε το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Ολυμπιόνικος του Πινδάρου» ενώ τον ύμνο απέδωσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος μίλησε για τα μηνύματα που μεταφέρει η Ολυμπιακή Φλόγα και παρέδωσε τη δάδα στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Γαλλίας Τόνι Εστανγκέ.

Ολυμπιακή Φλόγα: Μεταφορά δια θαλάσσης με ιστορικό σκάφος

Το φως από τη γη της Αρχαίας Ολυμπίας θα μεταφερθεί στη Γαλλία με το ιστορικό ιστιοφόρο «Μπελέμ». Το τρικάταρτο σκάφος βρίσκεται, ήδη, στο λιμάνι του Πειραιά και αύριο θα ανοίξει πανιά για τη Μασσαλία.

Στις 8 Μαΐου, το «Μπελέμ» αναμένεται να φτάσει στην πόλη-κράτος της Αρχαίας Ελλάδας, την οποία, σύμφωνα με τον μύθο, ανακάλυψε ο Πρωτέας. Στο παλιό λιμάνι της θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη γιορτή.

Η φλόγα θα μεταφερθεί δια θαλάσσης προκειμένου να τονιστούν με αυτόν τον τρόπο τα περιβαλλοντικά μηνύματα που στέλνει η «πράσινη» διοργάνωση του Παρισιού. Με παρόμοιο τρόπο είχε μεταφερθεί το 1960 στους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Τότε, η μεταφορά είχε γίνει με το ιστιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας Αμέρικο Βεσπούτσι. Δια θαλάσσης είχε πραγματοποιηθεί η μεταφορά του Ολύμπιου Φωτός και το 1992.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
0 - 0
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
7'
25 - 28
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;