Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να εξαλείψει τον ανθρώπινο πολιτισμό σε 200 χρόνια;
Το 2014, ο Stephen Hawking προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της AI θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας

Ο διευθυντής του Κέντρου Αστροφυσικής της Τράπεζας Jodrell ισχυρίζεται ότι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να εξαφανιστούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (AI) μέσα σε 100 έως 200 χρόνια.

Ο Μάικλ Γκάρετ, ραδιοαστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εξήγησε γιατί πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Acta Astronautica.

«Αυτή η μελέτη εξετάζει την υπόθεση ότι η ταχεία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), με αποκορύφωμα την εμφάνιση της Τεχνητής Υπερευφυΐας (ASI), θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα «Μεγάλο φίλτρο» που ευθύνεται για τη σπανιότητα των προηγμένων τεχνολογικών πολιτισμών στο σύμπαν», γράφει ο Γκάρετ στην εφημερίδα.

«Προτείνεται να αναδυθεί ένα τέτοιο φίλτρο πριν αυτοί οι πολιτισμοί μπορέσουν να αναπτύξουν μια σταθερή, πολυπλανητική ύπαρξη, υποδηλώνοντας ότι η τυπική μακροζωία ενός τεχνικού πολιτισμού είναι μικρότερη από 200 χρόνια».

Όπως εξηγεί ο Evan Gough του Universe Today, «το Μεγάλο Φίλτρο είναι ένα υποτιθέμενο γεγονός ή κατάσταση που εμποδίζει την ευφυή ζωή να γίνει διαπλανητική και διαστρική και οδηγεί ακόμη και στον αφανισμό της. Σκεφτείτε την κλιματική αλλαγή, τον πυρηνικό πόλεμο, τα χτυπήματα αστεροειδών, τις εκρήξεις σουπερνόβα, τις πληγές ή οποιαδήποτε άλλα πράγματα από τη συλλογή κατακλυσμικών γεγονότων».

Στη συνέχεια διερωτάται εάν η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε επίσης να είναι αιτία.

Στην ερευνητική του εργασία, ο Γκάρετ, ακολουθεί την τρέχουσα τροχιά της τεχνητής νοημοσύνης προς την πλήρη ανάπτυξη της Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GAI).

Σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης Accelerai, «η Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη, που συχνά αναφέρεται ως Ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη ή Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη, αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει τις γνωστικές ικανότητες και τη διανοητική ικανότητα ισοδύναμες ή και ξεπερνώντας αυτές των ανθρώπινων όντων.

Σε αντίθεση με τα στενά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να υπερέχουν σε συγκεκριμένες εργασίες, το GAI παρουσιάζει μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του κόσμου, την ικανότητα να συλλογίζεται, να μαθαίνει, να προσαρμόζεται και να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα σύνθετων εργασιών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση».

Ακολουθώντας αυτή την τροχιά, ο Γκάρετ ισχυρίζεται ότι η μη ρυθμισμένη GAI θα εξαφάνιζε τον ανθρώπινο πολιτισμό κάνοντάς τον να διαρκέσει λιγότερο από 200 χρόνια.

«Το 2014, ο Stephen Hawking προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της AI θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας», έγραψε ο Γκάρετ. «Το επιχείρημά του ήταν ότι μόλις οι άνθρωποι αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσε να εξελιχθεί ανεξάρτητα, επανασχεδιάζοντας τον εαυτό της με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό. Πιο πρόσφατα, οι επιπτώσεις της αυτόνομης λήψης αποφάσεων τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν σε εκκλήσεις για μορατόριουμ στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι να εισαχθεί μια υπεύθυνη μορφή ελέγχου και ρύθμισης».

Ο Γκάρετ προειδοποιεί επίσης: «Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη που συναντάμε αυτήν τη στιγμή στην καθημερινή ζωή λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό μέσα σε περιορισμούς και στόχους που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο. Ωστόσο, σημειώνεται πρόοδος στη δημιουργία συστημάτων που μπορούν να αυξήσουν και να βελτιστοποιήσουν διάφορες πτυχές της δικής τους ανάπτυξης.

Το επόμενο στάδιο είναι να παρακολουθήσουμε τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ανεξάρτητα να καινοτομούν και να τελειοποιούν τον δικό τους σχεδιασμό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να λειτουργεί αυτόνομα εγείρει πολλά ηθικά και ηθικά διλήμματα, αλλά είναι σίγουρα θέμα χρόνου να συμβεί αυτό».

Συμπερασματικά, γράφει, «ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά η τεχνητή νοημοσύνη είναι χωρίς ιστορικό παράλληλο και υπάρχει πραγματική πιθανότητα (η τεχνητή νοημοσύνη) να επιτύχει ένα επίπεδο υπερευφυΐας μέσα σε λίγες δεκαετίες».

Θα ακούσει ποτέ κάποιος που έχει τη δύναμη να κάνει αυτές τις προσαρμογές τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους της μη ελεγχόμενης τεχνητής νοημοσύνης; Ή θα καταλήξουν να πραγματοποιηθούν οι προφητείες τους για την «Ημέρα της Κρίσης»;

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;