Αυτές είναι οι 10 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου - Η θέση της Αθήνας
Το Smart City Index ανέδειξε τις δέκα πιο "έξυπνες" πόλεις του κόσμου.

Ευρωπαϊκές είναι οι 7 από τις 10 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου, όπως προκύπτει από τον Smart City Index για το 2024. Η σχετική μελέτη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι διαθέσιμες υποδομές και τεχνολογίες μιας πόλης επηρεάζουν τις επιδόσεις της και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σύμφωνα με το IMD World Competitiveness Center’s Smart City Observatory, που πραγματοποίησε την έρευνα για φέτος, σε συνεργασία με το World Smart Sustainable Cities Organization (WeGO), έξυπνη είναι μια πόλη «που αξιοποιεί την τεχνολογία για να βελτιώσει τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσει τις αδυναμίες της αστικοποίησης για τους πολίτες της».

Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι πόλεις που βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται σε περιοχές όπου το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον είναι σχετικά προβλέψιμο, ακόμα και μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιοτήτων.

Οι πόλεις που «σκοράρουν» ψηλά στον δείκτη έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες για να βελτιώσουν την συνολική ποιότητα ζωής των πολιτών τους. Η έκθεση αναφέρει:

«Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν εστιάσει, για παράδειγμα, στην ανάπτυξη των χώρων πρασίνου και τη διεύρυνση των ευκαιριών για πολιτιστικές εκδηλώσεις και ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών.

Στις περισσότερες από τις κορυφαίες πόλεις, αυτές οι προσπάθειες έχουν συνδυαστεί με καινοτόμες στρατηγικές για την προσέλκυση και την διατήρηση ταλέντων, την καλλιέργεια των επενδύσεων με επιλεκτικό τρόπο και την αντιμετώπιση μακροχρόνιων ζητημάτων που αφορούν τις γεωγραφικές ανισότητες και την συμπερίληψη»

Η έκθεση κατατάσσει 142 έξυπνες πόλεις από όλο τον κόσμο, με βάση δεδομένα που ανέλυσαν οι ερευνητές αλλά και τις απαντήσεις που έδωσαν 120 κάτοικοι από κάθε πόλη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι 10 πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο είναι:

  1. Ζυρίχη, Ελβετία
  2. Όσλο, Νορβηγία
  3. Καμπέρα, Αυστραλία
  4. Γενεύη, Ελβετία
  5. Σιγκαπούρη
  6. Κοπεγχάγη, Δανία
  7. Λωζάνη, Ελβετία
  8. Λονδίνο, Αγγλία
  9. Ελσίνκι, Φινλανδία
  10. Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Αθήνα βρίσκεται στην 120η θέση της λίστας, έχοντας χάσει 7 θέσεις, αφού πέρυσι είχε καταταχθεί 113η.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;