Αφρικανική σκόνη: Αύριο, Τρίτη οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις
Πώς επηρεάζει η αφρικανική σκόνη το αναπνευστικό

Νέο επεισόδιο με αφρικανική σκόνη σήμερα, αύριο Τρίτη και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης απασχολεί τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, από τη μια «σκόνη είναι θα περάσει», από την άλλη, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας αναμένονται αύριο Τρίτη. Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται η αφρικανική σκόνη να υποχωρήσει και δεν θα μας απασχολήσει ξανά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τουλάχιστον.

Πώς επηρεάζει η αφρικανική σκόνη το αναπνευστικό

Η αφρικανική σκόνη που καλύπτει όλη τη χώρα ταλαιπωρεί ιδίως όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι ειδικοί μάλιστα, συμβουλεύουν για τη χρήση μάσκας. Πρόσφατα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα εξήγησε πώς επηρεάζει το αναπνευστικό μας η αφρικανική σκόνη:

«Η σκόνη δεν επικάθεται μόνο πάνω στο καπό των οχημάτων. Λόγω της μικρής διαμέτρου εισβάλει στα πνευμόνια. «Λόγω του μικρού μεγέθους σωματίδια, οι ρύποι περνάνε μέσω των αεροφόρων οδών.. , φτάνουν πλέον στις κυψελίδες. Είναι σίγουρο για αυτούς ότι αυτοί που έχουν αναπνευστικά προβλήματα από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες… δημιουργεί διάφορα προβλήματα». Οι έχοντες αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν τη δραστηριότητα τους, να φορούν μάσκα και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για ενίσχυση της φαρμακευτικής αγωγής.

Τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης εξ ορισμού συνδυάζονται με τους θερμούς νότιους ανέμους που ανεβάζουν ασύμμετρα τη θερμοκρασία. Έτσι, ο Απρίλιος φέτος μπήκε με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Και αυτό τείνει να γίνει κανονικότητα. «Όλο και περισσότερα τέτοια φαινόμενα αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι θα έχουμε και περιόδους που θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα.. Αυτό που ζούμε τώρα οφείλεται σε μια αύξηση κατά +1,3ο C φανταστείτε πως θα είναι τα πράγματα όταν φθάσουμε στο +2ο C ή στο +2,5ο C που είναι αναμενόμενο» σημειώνει ο Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;