ΑΕΙ: Σε ποια τμήματα έγιναν ηλεκτρονικά οι εξετάσεις - Ο απολογισμός του ΕΚΠΑ
Το μήνυμα που εξέδωσε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας και Καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Το μήνυμα που εξέδωσε ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας και Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων για τη χειμερινή εξεταστική του 2024.

«Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ,

Επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, αλλά και τη χαρά μας για την επιτυχή διεξαγωγή των εξ αποστάσεως εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου 2024. Έχοντας ως βάση την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και στην Πράξη Πρύτανη, την άμεση συγκρότηση της Επιτροπής Υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων, καθώς και τον λεπτομερή σχεδιασμό που εκπονήθηκε, μπορέσαμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της υλοποίησης των εξετάσεων των φοιτητών και φοιτητριών μας, διασφαλίζοντας το κύρος, αλλά και την αξιοπιστία του Ιδρύματος. Με την ενεργό συμμετοχή και συνεισφορά όλων, καταφέραμε να διασφαλίσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένων των συνθηκών, τη συνέχεια της ακαδημαϊκής διαδικασίας, εντός των πιεστικών χρονικών ορίων που ετέθησαν.

Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες, τόσο προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας, αλλά και σε όλους τους καθηγητές / καθηγήτριες και φοιτητές / φοιτήτριές μας, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, όσο και προς όλους και όλες που ενεπλάκησαν στην προετοιμασία και υλοποίηση της διαδικασίας των εξετάσεων για την αφοσίωσή τους στον κοινό μας στόχο. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της πρόκλησης αποτελεί παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να επιτευχθεί όταν εργαζόμαστε ως ΜΙΑ ομάδα για το κοινό καλό της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.»

Απολογισμός Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων Χειμερινού Εξαμήνου Ακαδημαϊκού Έτους 2023-2024

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων (29/1/2024) σχετικά με τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια, στη Συνεδρία της 31ης Ιανουαρίου 2024, -κατόπιν εισήγησης του Πρύτανη-, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος με τίτλο «Διεξαγωγή εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Εγκύκλιος 577/25.01.24 Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού», αποφάσισε ομόφωνα, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, αυτή να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα. Ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης τέθηκε η λήψη όλων των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων διενέργειας της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας αυτής. Σε συνέχεια των ανωτέρω συγκροτήθηκε η Επιτροπή Υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων (ΑΔΑ: ΨΔΔΥΥ46ΨΖ2Ν-3ΥΡ), από τον Πρύτανη, με την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας

Μέλη: Σοφία Παπαϊωάννου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας

  • Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής
  • Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας
  • Δημήτριος Δρόσος, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής
  • Ιωάννης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών
  • Νικόλαος Ηρειώτης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
  • Θωμάς Μπαμπάλης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών της Αγωγής

Η ανωτέρω Επιτροπή συνέστησε Ομάδα Υποστήριξης αποτελούμενη από εξειδικευμένα στελέχη του ΕΚΠΑ, τόσο στη γνώση και στη διαχείριση διοικητικών θεμάτων, όσο και στη γνώση και διαχείριση θεμάτων πληροφορικής, με την ενεργή συμμετοχή στελεχών από το Κ.ΛΕΙ.ΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας & Διαχείρισης Δικτύου) και το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ (Κέντρο Δια Βίου Μάθησης) του ΕΚΠΑ, προκειμένου να υποστηριχθούν σε πρακτικό, αλλά και τεχνικό επίπεδο οι διδάσκοντες / διδάσκουσες και οι φοιτητές / φοιτήτριες του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια σειρά δράσεων οι οποίες υλοποιήθηκαν ως κάτωθι:

1. Υποστήριξη διδασκόντων Προκειμένου να διασφαλισθούν, τόσο η ορθή οργάνωση, όσο και η άμεση ενημέρωση του διδακτικού προσωπικού, έγιναν οι εξής ενέργειες:

1.1. Πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων: Τη Δευτέρα 5 & την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν 6 τηλεδιασκέψεις, μία για κάθε Σχολή (Επιστημών Υγείας, Θετικών Επιστημών, Φιλοσοφικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, Επιστημών Αγωγής), προκειμένου να ενημερωθούν οι διδάσκοντες / διδάσκουσες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχε μεγάλος αριθμός διδασκόντων / διδασκουσών και σχεδόν το σύνολο των Προέδρων των Τμημάτων των Σχολών αυτών. Κατά τη διάρκειά τους, παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υποστήριξης Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων, Αντιπρύτανη κ. Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, το πλαίσιο υποστήριξης των διδασκόντων / διδασκουσών και των φοιτητών / φοιτητριών, ενώ συζητήθηκαν λύσεις στα πρακτικά θέματα που τέθηκαν.

1.2. Πραγματοποίηση Webinars: Το Κ.ΛΕΙ.ΔΙ του Πανεπιστημίου σχεδίασε και πραγματοποίησε Webinars στις 7, 8 και 9 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή πλέον των 300 διδασκόντων / διδασκουσών.

1.3. Δημιουργία διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου exams2024@uoa.gr: οι διδάσκουσες/οντες, είχαν τη δυνατότητα να αποστείλουν απορίες, ερωτήματα, προβληματισμούς κ.λ.π. σχετικά με την υλοποίηση της διαδικασίας των εξ αποστάσεως εξετάσεων, ώστε να λάβουν υποστήριξη από το εξειδικευμένο προσωπικό του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια των ημερών των εξετάσεων ελήφθησαν και απαντήθηκαν περίπου 210 e-mails.

1.4. Διάθεση δύο (2) τηλεφωνικών γραμμών από ΚΛΕΙ.ΔΙ και ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ: οι ενδιαφερόμενες/οι διδάσκουσες/ διδάσκοντες μπορούσαν σε πρώτο χρόνο να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και να εκφράσουν οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα 2. Υποστήριξη διδασκόντων και φοιτητών

2.1. Δημιουργία συνδέσμου «EΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ 2024)»: Για την άμεση ενημέρωση όλων, δημιουργήθηκε, τόσο στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του Ιδρύματος www.uoa.gr, όσο και στο hub.uoa.gr, ιδιαίτερο πεδίο με την ανωτέρω ονομασία, το οποίο περιελάμβανε ταξινομημένη και επικαιροποιημένη όλη την απαιτούμενη πληροφορία, εμφανίζοντας έτσι όλη τη ροή των διαδικασιών που λάμβαναν χώρα σε πραγματικό χρόνο. (https://www.uoa.gr/el/anakoinoseis_kai_ekdiloseis/proboli_anakoinosis/ex_apost aseos_exetaseis_cheimerino_2024/)

2.2. Ανάρτηση βιντεοσκοπημένων σεμιναρίων: Μετά το πέρας των προαναφερόμενων webex-παρουσιάσεων, προχωρούσε άμεσα η ανάρτηση του βιντεοσκοπημένου σεμιναρίου προς χρήση του, τόσο από φοιτητές/φοιτήτριες, όσο και από διδάσκοντες / διδάσκουσες. (https://delos.uoa.gr/opendelos/player?rid=146d8483)

2.3. Ανάρτηση εκπαιδευτικών οδηγών: Για την εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων αναρτήθηκαν τα παρακάτω: – Συνοπτικός Οδηγός ΕξΑποστάσεως Εξετάσεων ΕΚΠΑ για φοιτητές/φοιτήτριες (6/2/2024) (https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/anakoinwseis/simantikes/Exams_2024/Synoptikes_odigies_pros_foitites.pdf) –

Οδηγός Εξ Αποστάσεως Εξετάσεων ΕΚΠΑ για φοιτητές / φοιτήτριες (6/2/2024) (https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF- files/anakoinwseis/simantikes/Exams_2024/NKUA_online_Exams_-_Students_Guide_.pdf) – Οδηγίες Διδάσκοντα / Διδάσκουσας για χρήση Webex σε εξ αποστάσεως εξετάσεις (8/2/2024) (https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF- files/anakoinwseis/simantikes/Exams_2024/Odigies_webex_gia_exetaseis_ex aposta seos_v.4.pdf)

– Συνοπτικός Οδηγός Διδάσκοντα / Διδάσκουσας για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις με χρήση της πλατφόρμας eClass (8/2/2024) (https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF- files/anakoinwseis/simantikes/Exams_2024/EKPA_Senaria_kai_Odigies_gia_Ex_Apo staseos_Exetaseis.pdf) – Οδηγίες Διδάσκοντα / Διδάσκουσας για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις με χρήση της πλατφόρμας e-Class (8/2/2024) (https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF- files/anakoinwseis/simantikes/Exams_2024/NKUA_online_Exams_-_eClass_Teachers_Guide_.pdf) – Οδηγός (βίντεο) σύνδεσης στο Webex για φοιτητές / φοιτήτριες (9/2/2024) (https://delos.uoa.gr/opendelos/player?rid=91595409)

2.4. Ανάρτηση Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατά τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης Α’ και Β’ κύκλου σπουδών του Ιδρύματος: πραγματοποιήθηκε η ανάρτηση της Πολιτικής, η οποία δρα συμπληρωματικά με την ισχύουσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων προς ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων. (https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF- files/anakoinwseis/simantikes/Exams_2024/Politiki_Prostasias_Prosopikon_Dedomen on_ex_apostaseos_exetaseon_v.1.2_2024.pdf)

3. Μέθοδοι εξέτασης Δόθηκαν οι παρακάτω δυνατότητες εξετάσεων:

i: Γραπτή Εξέταση

Οι ενδεικτικοί τρόποι γραπτών εξετάσεων εξ αποστάσεως που προτάθηκαν και αξιοποιήθηκαν ήταν:

i. Εξέταση με θέματα πολλαπλής επιλογής (με κλειστά ή ανοικτά βιβλία).

ii. Συνδυασμός ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και θεμάτων ανάπτυξης.

iii. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με ανοικτά βιβλία.

iv. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με κλειστά βιβλία. Η υποβολή του γραπτού μπορούσε να γίνει είτε με ηλεκτρονικό αρχείο, είτε με χειρόγραφα που ψηφιοποιούνται από τους φοιτητές / φοιτήτριες και υποβάλλονται μέσω του e-class, είτε με απευθείας σύνταξη γραπτού κειμένου στον υπολογιστή σε ειδικό χώρο τον οποίο προβλέπει η πλατφόρμα e-class.

ii: Προφορική Εξέταση H/o διδάσκουσα/ διδάσκων εξέτασε προφορικά, μέσω της πλατφόρμας Webex, κάθε φοιτήτρια/φοιτητή για χρονικό διάστημα (σταθερό) που είχε εγκαίρως ανακοινωθεί.

iii: Συνδυασμός γραπτής και προφορικής εξέτασης Οι ενδεικτικοί τρόποι που προτάθηκαν και αξιοποιήθηκαν ήταν οι παρακάτω:

iii. .i. Εξέταση με θέματα πολλαπλής επιλογής και προφορική εξέταση επί των θεμάτων εξέτασης την ίδια μέρα.

iii. ii. Συνδυασμός Ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και θεμάτων ανάπτυξης και Δυνητική Προφορική Υποστήριξη γραπτού.

iii. iiii. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με ανοικτά βιβλία και Δυνητική Προφορική Υποστήριξη γραπτού.

iii. iv. Γραπτή Εξέταση ανάπτυξης με κλειστά βιβλία και Δυνητική Προφορική Υποστήριξη γραπτού.

iv: Τελική Εργασία – Project Κατάθεση εργασίας μέσω του e-class σε προκαθορισμένη προθεσμία με ή χωρίς παρουσίαση της εργασίας, με έλεγχο λογοκλοπής (Turnitin).

4. Ταυτοποίηση και Επιτήρηση: Για τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας και για τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας των εξετάσεων υπήρξε: α) διαδικασία ταυτοποίησης των φοιτητών / φοιτητριών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου ταυτοποίησης και β) επιτήρηση μέσω επαρκούς αριθμού εποπτών / εποπτριών σε τμήματα μικρότερα των 40 ατόμων.

5. Διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις για τους φοιτητές/φοιτήτριες ΑμεΑ και τους φοιτητές / φοιτήτριες με μαθησιακές δυσκολίες, διενεργήθηκαν κατόπιν ειδικής συνεννόησης με την/τον εκάστοτε διδάσκουσα/οντα. Απολογιστικά Στοιχεία της Διαδικασίας Διενεργήθηκαν εξ αποστάσεως εξετάσεις σε 40 Πανεπιστημιακά Τμήματα. Διενεργήθηκαν συνολικά 2.326 εξετάσεις μαθημάτων.

Στον επισυναπτόμενο Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται αναλυτικά ανά Σχολή και ανά Τμήμα τα στοιχεία των εξετάσεων που διενεργήθηκαν μέσω της πλατφόρμας e-class. Δεν παρουσιάζονται τα στοιχεία για εξετάσεις στις οποίες δεν χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα, πχ προφορικές εξετάσεις.

Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;