WaterTok: H  «φρενίτιδα» του TikTok με το νερό - Πόσο ασφαλές είναι τελικά;
Αξίζει τελικά το hype του το WaterTok;

Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα ερχόταν η ημέρα όπου το νερό θα γινόταν ένα από τα σημαντικότερα food trends στο TikTok, αλλά είναι ο Απρίλιος του 2024 και είμαστε εδώ.

Αν κάνετε συχνά scrolling στο TikTok, το πιθανότερο είναι ότι έχετε συναντήσει την τάση που ονομάζεται WaterTok. Από τις αρχές Απριλίου του 2023, σημειώθηκε απότομη αύξηση του αριθμού των χρηστών στο TikTok που χρησιμοποιούν το #WaterTok και το hashtag έχει πλέον εκατομμύρια προβολές.

Τι είναι το WaterTok;

Ίσως αναρωτιέστε, πώς το νερό έγινε τόσο μαζική τάση στην πλατφόρμα! Η απάντηση είναι ότι δεν πρόκειται για σκέτο νερό και αυτό είναι το μυστικό. Οι TikTokers αρωματίζουν το νερό τους με σιρόπια και σκόνες γευμάτων για να κάνουν το νερό πιο ελκυστικό στη γεύση, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν πιο ενυδατωμένοι.

Εάν το WaterTok δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην αρχική σας, ακολουθούν κάποιες αναγνωριστικές λεπτομέρειες: οι TikTokers βάζουν νερό με ζαχαρούχα ή τεχνητά γλυκαντικά σιρόπια, σκόνες και πρόσθετα για να δημιουργήσουν παρασκευάσματα όπως το Nerds Ocean Water, μερικά από τα οποία παρασκευάζονται με ένα ολόκληρο φλιτζάνι ζάχαρη. Αυτά τα γλυκά ροφήματα φημίζονται ότι κάνουν τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο νερό και να πετύχουν τους στόχους ενυδάτωσης τους — αλλά είναι ασφαλές;

 

@keelylindler Starting the week off with a new water flavor 💦 #teacher #teachersoftiktok #teachertok #teachertoker #teachervlogger #teachervlog #teachervlogs #tryingdrinks #tryingdrinksout #water #watertok #watertiktok #flavoredwater ♬ original sound – Keely Lindler

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ενυδάτωση είναι τονωτική για την υγεία και την ομορφιά. Εξάλλου, το νερό αποτελεί το 60 έως 70% του ανθρώπινου σωματικού βάρους και τα σωματικά συστήματα όπως ο μεταβολισμός βασίζονται στο νερό για να λειτουργήσουν.

Η τάση WaterTok περιλαμβάνει ανθρώπους που προσπαθούν να ενισχύσουν την ενυδάτωση αναμιγνύοντας νερό με σκόνες για να προσθέσουν γεύση και χρώμα στο ρόφημά τους, παρακινώντας τους τελικά να πίνουν περισσότερο και να πετύχουν τον στόχο ενυδάτωσης τους. Αρκετοί τύποι σιροπιών και αρωματικών ουσιών σε σκόνη προστίθενται στο νερό για να βελτιώσουν τη γεύση του “απλού” νερού, όλα με έντονα χρώματα με διασκεδαστικά ονόματα που ενθαρρύνουν την ενυδάτωση, συχνά αρωματισμένα με γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων και τεχνητά χρώματα.

Τα κοινώς χρησιμοποιούμενα πρόσθετα WaterTok περιλαμβάνουν το Kool-Aid, τη λευκή ζάχαρη, τα σιρόπια χωρίς ζάχαρη και τα πακέτα ποτών σε σκόνη σε γεύσεις όπως Nerds, Skittles και Hawaiian Punch, μερικά με ζάχαρη και άλλα με τεχνητά γλυκαντικά.

Λειτουργεί όμως;

Ένα πράγμα που καταφέρνει το WaterTok είναι να κάνει τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερο νερό. Το αν αυτό είναι θετικό είναι αμφίβολο και εξαρτάται από τις περιστάσεις. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και ζάχαρης για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Ωστόσο, ενώ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να πίνουν περισσότερα υγρά, δεν είναι σαφές εάν η συμπερίληψη μεγάλων ποσοτήτων τεχνητών συστατικών προκαλεί τελικά βλάβη στο σώμα μας.

Είναι το WaterTok ασφαλές;

Η συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης νερού διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από τα κιλά και το ύψος, το κλίμα, την υγεία και τα επίπεδα δραστηριότητας. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες χρειάζονται περίπου 3,7 λίτρα υγρών καθημερινά και οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 2,7 λίτρα καθημερινά για να διατηρήσουν τα ιδανικά επίπεδα ενυδάτωσης. Τα υγρά περιλαμβάνουν οτιδήποτε προέρχεται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν νερό.

Αν και η υπερυδάτωση μπορεί να είναι σπάνια, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να ενυδατωθείτε σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες υγρών σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και υπονατριαιμία ή ανεπαρκή ισορροπία νατρίου ή άλλων ηλεκτρολυτών στο αίμα.

 

@goodbyetwenties There is no way he is forgetting this water bottle. #Satire #ForgetfulKids #elementaryschool #ridiculous #watertok ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

Εάν ασκείστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή ιδρώνετε πολύ, το να πίνετε πολύ ζαχαρούχο νερό χωρίς πρόσθετα μέταλλα -κυρίως νάτριο- μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία.

Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν βλάβη στα δόντια εάν χρησιμοποιείτε πολλά πρόσθετα με ζάχαρη και δυνητικά αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών για να αρωματίσουν το νερό. «Αν και η έρευνα πίσω από τα τεχνητά γλυκαντικά είναι αδιευκρίνιστη αυτή τη στιγμή, ορισμένες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν κοιλιακή δυσφορία, όπως φούσκωμα και διάρροια, καθώς και ψυχολογικές ανησυχίες, όπως διαταραγμένη διατροφή», προειδοποιεί ο Brigham.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
51'
0 - 1
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
2'
67 - 63
BARC
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;