MOIROLÓI: Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και Ηπειρώτικο Μοιρολόι στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Η Γερμανική μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv παρουσιάζει το έργο MOIROLÓI | A Lament for the Living, μια ζωντανή μουσική εμπειρία βασισμένη στο μνημειώδες Ρέκβιεμ του Μότσαρτ (KV.626), μπλεγμένο με Ηπειρώτικα Μοιρολόγια. Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η γερμανική μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής της περιοδείας, παρουσιάζει το έργο MOIROLÓI | A Lament for the Living, μια ζωντανή μουσική εμπειρία βασισμένη στο μνημειώδες Ρέκβιεμ του Μότσαρτ (KV.626), μπλεγμένο με Ηπειρώτικα Μοιρολόγια. Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr από την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 στις 12.00.

Η μουσική κολεκτίβα CoGNiMUS Collektiv, με βάση την Κολωνία της Γερμανίας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής της περιοδείας για το 2024 επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και παρουσιάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το έργο MOIROLÓI | A Lament for the Living: Μια ζωντανή μουσική εμπειρία βασισμένη στο μνημειώδες Ρέκβιεμ του Μότσαρτ (KV 626), μπλεγμένο με Ηπειρώτικα Μοιρολόγια, Βυζαντινούς ύμνους, και μπαρόκ μουσική. Το έργο ευελπιστεί να φέρει το κοινό πιο κοντά στη συμφιλίωση με την έννοια του θανάτου, μέσα από ένα πένθιμο τελετουργικό που μετατρέπεται σε μια γιορτή για τη ζωή.

«[Το MOIROLÓI] αντλεί έμπνευση από τον μακάβριο χορό (Danse Macabre), τα λειτουργικά κείμενα της ορθόδοξης νεκρώσιμης ακολουθίας, και του Ηπειρώτικου μοιρολογιού με τις σύγχρονες οργανικές και φωνητικές συζυγίες του που τραγουδιέται μέχρι και σήμερα στα βουνά της Ηπείρου», αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της CoGNiMUS Collektiv, Γιώργος Ζιάβρας.

«Το ανοίκειο πάντρεμα αυτών των μουσικών κόσμων, μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία από την αγγλική Αναγέννηση, το πρώιμο baroque και το Βυζαντινό Μέλος, ενορχηστρώνει μία ηχητικά υπερβατική εμπειρία που μετουσιώνει το τελετουργικό του θανάτου σε μια γιορτή για τη ζωή», συμπληρώνει.

«How does death sound, not for the dead, but for the living?»

Το MOIROLÓI συντονίζεται με κάθε φωνή μέσα και γύρω μας εισχωρώντας βαθιά στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Αγκαλιάζοντας το θάνατο ως μια αναπόφευκτη πτυχή του πεπρωμένου μας, αναγνωρίζουμε τη βαθιά επίδρασή του σε κάθε άτομο. Έτσι, αναζητούμε χώρους που διευκολύνουν τόσο τη δική μας συμφιλίωση όσο και του κοινού μας με την έννοια της θνητότητας ως εγγενές μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής. Στην προσπάθειά μας αυτή, φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα: Πώς τα πολιτισμικά μας πλαίσια διαμορφώνουν τις αντιλήψεις και τις αντιδρασεις μας απέναντι σε αυτή την αναπόφευκτη αλήθεια – τον θάνατο;

Για την CoGNiMUS Collektiv

Κολεκτίβα μουσικών με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας. Ιδρύθηκε από τον Ελληνογερμανό Αρχιμουσικό Γιώργο Ζιάβρα το 2016 στην Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες σε πρωτότυπα concept. Η ορχήστρα της CoGNiMUS Collektiv αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς από όλο τον κόσμο, ατομικότητες που συνθέτουν έναν πολυμορφικό και πολυπολιτισμικό οργανικό σύνολο. Η CoGNiMUS πραγματοποιεί την πρώτη της Ευρωπαϊκή περιοδεία με το έργο MOIROLÓI. Περισσότερα στο www.cognimus.de

Instagram: @cognimus_collektiv / https://www.instagram.com/cognimus_collektiv/

Facebook: CoGNiMUS Collektiv / https://www.facebook.com/CoGNiMUS

Trailer:

Ταυτότητα Παράστασης

MOIROLÓI | A Lament for the Living (Based on Mozart’s Requiem KV.626)

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ώρα Έναρξης:  20.00

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πληροφορίες: https://www.nationalopera.gr/festival-latreftikis-mousikis/kyriaki-ton-vaion/item/6296-moiroloi-a-lament-for-the-living

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας

Συμμετέχουν οι σολίστ:

Πτολεμαίος Αρμάος (Λαούτο)

Γιώργος Μεράντζας (Φωνή)

Κώστας Τζέκος (Κλαρίνο)

Μαρίνος Τρανουδάκης (Κρουστά)

Κατερίνα Χατζηνικολάου (Βιολί)

Με το Σολιστικό Φωνητικό Σύνολο και την Ορχήστρα της CoGNiMUS.

Φιλική Συμμετοχή: ο Σάββας Σιάτρας και το Πολυφωνικό Σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;