Αυστραλία: Εξαιρετικά σπάνιο ζώο «κρυβόταν» στην έρημο
Αυτό είναι το kakarratul

Ένας εξαιρετικά σπάνιος τριχωτός τυφλοπόντικας εντοπίστηκε από Αβορίγινες στην Αυστραλία.

Ο βόρειος μαρσιποφόρος τυφλοπόντικας, ή kakarratul, ζει σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας και είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστεί, που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό του πληθυσμού τους.

Τα πλάσματα αυτά, που είναι σε μέγεθος παλάμης, έχουν μεταξένιο χρυσό τρίχωμα, μια κοντόχοντρη ουρά και χέρια που μοιάζουν με πτερύγια, ενώ δεν έχουν μάτια.

Ο συγκεκριμένος τυφλοπόντικας βρέθηκε τυχαία από τους δασοφύλακες της ομάδας Kanyirninpa Jukurrpa Martu στην Αυστραλία, ενώ εργάζονταν στην έρημο Great Sandy.

Θεάσεις kakarratul καταγράφονται μόνος μερικές φορές ανά δεκαετία. «Είναι τόσο σπάνια που η ύπαρξή τους παραμένει μυστήριο για τους περισσότερους ανθρώπους» εξήγησε ο ειδικός στην άγρια ζωή της ερήμου, Gareth Catt.

«[Γνωρίζω] κάποιον που εντόπισε ένα αλλά δεν ήξερε τι ήταν – νόμιζε ότι ήταν ένα μωρό ινδικό χοιρίδιο» είπε στο BBC.

Τα ζώα αυτά σκάβουν και ζουν μέσα σε αμμόλοφους, σε απομονωμένες ερήμους, και περνούν πολύ λίγο χρόνο στην επιφάνεια.

«Σχεδόν κολυμπούν μέσα στην άμμο, οπότε η κύρια τεχνική έρευνας είναι να σκάβουμε τάφρους και κανάλια για να αναζητήσουμε τις τρύπες τους» εξήγησε ο ίδιος.

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι «δεν υπάρχει πολλή ζωή στην έρημο» είπε ο Catt, στην πραγματικότητα, όμως, είναι γεμάτη από μοναδικά ζώα: από τα bilbies με τα γιγαντιαία αυτιά που απελευθερώνουν τη θερμότητα, μέχρι τους μεγάλους αγκαθωτούς διαβόλους – που χρησιμοποιούν τα αγκάθια τους για πίνουν νερό. Πολλά εξ αυτών έχουν αναπτύξει ιδιορρυθμίες που τα βοηθούν να αντεπεξέλθουν στο σκληρό περιβάλλον.

«Πολλά είδη άγριας ζωής μίας ερήμου, αν τα εντοπίζατε εκτός αυτής και δεν θα ξέρατε τι ήταν. Θα φαίνονταν πολύ ασυνήθιστα» επεσήμανε ο ειδικός.

Για πολλά απ΄αυτά τα ζώα δεν έχει γίνει ιδιαίτερη έρευνα και η περαιτέρω μελέτη τους είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της διατήρησης των ειδών, δεδομένης και της απειλής που διατρέχουν και από την κλιματική αλλαγή.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;