Οι 5 ασθένειες που θα γλίτωναν οι Έλληνες αν ασκούνταν - 7 στους 10 δεν γυμνάζονται καθόλου
Πρωταθλητές στην υποκινητικότητα οι Έλληνες καθώς το 68% δεν γυμνάζεται ποτέ.

Σημαντική μείωση πέντε συγκεκριμένων ασθενειών θα είχε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, αν αποφάσιζε από τις 168 ώρες της εβδομάδας να αφιερώσει τουλάχιστον τις τρεις για γυμναστική.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλουρής, ερεύνησε μαζί με φοιτητές τις πιο κοινές ασθένειες που αναπτύσσονται εξαιτίας της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και οδηγήθηκε σε σημαντικά συμπεράσματα.

«Προσπαθήσαμε να ποσοτικοποιήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη άσκησης και να δούμε πώς επηρεάζουν την κοινωνία μας. Ετσι καταλήξαμε πως η πλειονότητα των Ελλήνων δεν θα είχε νοσήσει από διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου, αν ασκούνταν», ανέφερε ο κ. Φλουρής.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, μόνο αυτές οι πέντε ασθένειες κοστίζουν κάθε χρόνο στο Σύστημα Υγείας 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δαπανηθεί πάνω από 2,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση μόνο αυτών.

  • Το 68% των Ελλήνων δεν γυμνάζονται καθόλου
  • το 9% γυμνάζεται σπάνια
  •  τακτικά  γυμνάζεται το 4%  των Ελλήνων
  • όχι τόσο τακτικά το 19%
  • το  18% των 15χρονων αγοριών  τηρούν τα προβλεπόμενα για την ηλικία τους επίπεδα σωματικής δραστηριότητας
  • Αντίστοιχα,  μόλις το 5%  των 15χρονων κοριτσιών
  • Το 18%  των Ελλήνων  κάθεται  ημερησίως περισσότερες από  8,5 ώρες σε μια καρέκλα 

Τόσο ο ίδιος ο κ. Φλουρής όσο και ο ομότιμος καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Ασκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς», Γιάννης Κουτεντάκης, γνωρίζουν πως από τις παραπάνω πληροφορίες πιο πιθανό είναι να θορυβηθούν όσοι έκλεισαν τα 40 και βλέπουν κάποιες διαφορές στο σώμα τους, καθώς και όσοι έχουν δει άσχημα αποτελέσματα στις ιατρικές τους εξετάσεις. Οι υπόλοιποι πιθανώς θα συνεχίσουν να κάνουν καθιστική ζωή.

«Είναι ευρέως διαδεδομένο πως είμαστε πρωταθλητές στην υποκινητικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου από το 2022, το 68% των Ελλήνων δεν γυμνάζονται ποτέ και το 9% σπάνια, ενώ τακτικά γυμνάζεται το 4% των Ελλήνων και όχι τόσο τακτικά το 19%. Στο γιατί συμβαίνει αυτό η απάντηση είναι λόγοι κουλτούρας, παιδείας, αλλά και περιβαλλοντικοί, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε χώρες με ζέστη οι άνθρωποι αποφεύγουν τη γυμναστική τους καλοκαιρινούς μήνες», τονίζει ο κ. Φλουρής.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;